Η Εύη Σταθάτου μας μιλά για τον “Ξεχωριστό κόσμο των διδύμων”

Με την Εύη Σταθάτου είμαστε φίλες σχεδόν από την πρώτη μας συνάντηση, κι αυτό γιατί έχουμε κοινές αρχές και παρόμοια νοοτροπία.  Οκ, η Εύη όμως είναι άξια θαυμασμού γιατί πέρα από το γεγονός ότι είναι αγορομάνα… είναι μητέρα τριών αγοριών (τα δίδυμα Ιωσήφ και Πάνο, αλλά και του Άρη). Ηρωίδα δηλαδή για τα μάτια μου. Κάποια στιγμή μου εκμυστηρεύτηκε την πρόθεσή της να γράψει βιβλίο και όταν η Αλεξάνδρα Αυγερινού, υπεύθυνη επικοινωνίας των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ  και μητέρα επίσης διδύμων, μου “παραπονέθηκε” ότι δεν βρίσκει κάποιο ενδιαφέρον βιβλίο στα ελληνικά για το πώς να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση στο σπίτι, σκέφτηκα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να τις φέρω σε επαφή… Κάπως έτσι νομίζω δημιουργήθηκε μία στενή σχέση μεταξύ των δύο γυναικών και, φαντάζομαι ότι, πολλές γυναίκες αλλά και γονείς διδύμων θα ταυτιστούν και θα αγαπήσουν το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε “Ο Ξεχωριστός κόσμος των διδύμων”.

Το πρώτο σου βιβλίο με θέμα -φυσικά- τα δίδυμα! Ήταν ένα όνειρο κρυφό;

Ήταν μια ανάγκη που είχα απ’ όταν τα δίδυμα αγόρια μου ήταν ακόμη μωρά, εκδηλωνόταν όμως σε ανύποπτες φάσεις, όταν ξεπερνούσαμε επιτυχώς κάποια δύσκολη περίοδο, όταν βρίσκαμε κάποια πατέντα που μας έλυνε τα χέρια, όταν βλέπαμε μέσα από την καθημερινότητα πόσο σημαντικό είναι να ξεχωρίζεις τα δίδυμα παιδιά από πολύ νωρίς.Σε όλες αυτές τις στιγμές έλεγα πάντα “αχ, αυτό πρέπει να το γράψω κάποτε, να το μάθουν κι άλλοι γονείς”. Και κάπως έτσι, όπως γεννήθηκε το mytwins.gr, γεννήθηκε και η ιδέα ενός βιβλίου που να απευθύνεται σε γονείς με δίδυμα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι Εκδόσεις Διόπτρα το αγκάλιασαν με τόση αγάπη και ενθουσιασμό.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Το γράψιμο είναι κάτι που μου άρεσε πάντα πολύ και μου βγαίνει εντελώς αβίαστα.Όμως η συγγραφή θέλει έμπνευση, καλή διάθεση, ησυχία.Ενώ λοιπόν ξεκίνησα με τις καλύτερες προθέσεις και με πολλή διάθεση, είχα την ατυχία να πέσω πάνω σε μια περίεργη περίοδο που με δυσκόλεψε αρκετά.Ήταν η περίοδος του δημοψηφίσματος και των capital controls και αμέσως μετά το πρόβλημα υγείας ενός αγαπημένου οικογενειακού προσώπου.Ομολογώ λοιπόν πώς δεν ήταν εύκολη τελικά η συγγραφή του, τουλάχιστον τόσο όσο πίστευα στην αρχή.Αλλά τα κατάφερα και το ολοκλήρωσα μέσα στο χρονικό διάστημα που είχαμε ορίσει με τις Εκδόσεις Διόπτρα και σήμερα το έχω στα χέρια μου!

Φαντάζομαι ότι η στιγμή που το είδες τυπωμένο αισθάνθηκες την περηφάνια του συγγραφέα! Όμως ήταν κάποια στιγμή που συγκινήθηκες όταν το εγραφες;

Για να είμαι ειλικρινής, και τη στιγμή που το είδα τυπωμένο για πρώτη φορά, αλλά και τώρα ακόμη, αφού δεν το έχω χορτάσει αρκετά, το κοιτάω και το ξανακοιτάω και αισθάνομαι χαρά, συγκίνηση και περηφάνια.Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν έχει γράψει κάτι δικό του και μπορεί να το μοιράζεται με τον κόσμο, πόσο μάλλον όταν αφορά ότι πιο σημαντικό υπάρχει για ένα γονιό, τα παιδιά του.

Όταν πάλι έγραφα το βιβλίο υπήρχαν πολλές συγκινητικές στιγμές.Γιατί για μένα αυτό το βιβλίο ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι προς τα πίσω, με έκανε να ξαναζήσω την περίοδο της εγκυμοσύνης μου, τον πρώτο καιρό με τα μωρά στο σπίτι, τη νηπιακή τους ηλικία και την πρώτη μέρα στο σχολείο.Σε κάθε σταθμό της διαδρομής αυτής μέχρι και σήμερα, γράφοντας, θυμήθηκα πολλές στιγμές που με έκαναν να δακρύσω  από συγκίνηση… κυρίως γιατί συνειδητοποιώ ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα!

Τι θα διαβάσει κανείς στο βιβλίο σου και μέχρι ποια ηλικία των παιδιών αφορά;

Στο βιβλίο αυτό οι νέοι γονείς διδύμων αλλά και αυτοί που περιμένουν δίδυμα θα βρουν πρακτικές πληροφορίες που αφορούν στο μεγάλωμα των δίδυμων παιδιών. Ουσιαστικά είναι ένας πρακτικός οδηγός που θα τους βοηθήσει με παραδείγματα και εμπειρικές συμβουλές σε όλα τα διαφορετικά στάδια, από τη γέννηση μέχρι και τα σχολικά χρόνια των παιδιών.Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους ειδικούς συνεργάτες που συνέβαλαν με τις επιστημονικές γνώσεις τους στη συγγραφή αυτού του βιβλίου.Η συμβολή τους είναι πολύτιμη και τους ευχαριστώ πολύ.Αυτό όμως στο οποίο θέλω να σταθώ και πιστεύω ότι κάνει αυτό το βιβλίο μοναδικό, είναι ότι θίγει και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουμε τα δίδυμα ως δύο διαφορετικά παιδιά σε κάθε τους βήμα, δίνοντάς τους έτσι τα κατάλληλα εφόδια για να εξελιχθούν σε δύο αυτόνομες, ξεχωριστές προσωπικότητες.

Αυθόρμητα πες μας, ως μαμά διδύμων και ενός μικρότερου αγοριού ποια είναι η λεπτή γραμμή για να κρατήσεις τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι όσον αφορά στην ανατροφή τους ώστε να μην αισθανθεί κανένα παραπονεμένο;

Στην ερώτηση αυτή περιγράφεις με μια φράση τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς διδύμων. Γιατί τα δίδυμα μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη μεταξύ τους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν και έναν έντονο ανταγωνισμό (ιδίως τα δίδυμα του ίδιου φύλου).Όταν πάλι υπάρχει και ένα τρίτο παιδί, όπως στη δική μας περίπτωση, εκεί ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται!

Δεν ξέρω αν υπάρχει λεπτή γραμμή. Ξέρω ότι χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια για να κρατήσεις τις ισορροπίες, για να τους ικανοποιήσεις όλους, να ασχοληθείς με το πρόβλημα του ενός, να παίξεις με τον άλλον, να ακούσεις το παράπονο του τρίτου.Στην αρχή είχα αρκετές τύψεις σε αυτό το θέμα, ακριβώς γιατί προσπαθούσα να είμαι απόλυτα δίκαιη απέναντί τους.Όμως επειδή αυτή η προσπάθεια με τα δίδυμα παιδιά μπορεί κάποια στιγμή να σε τρελάνει, ήρθε η στιγμή που χαλάρωσα λίγο και τώρα λέω και “μπράβο” στον εαυτό μου, γιατί κάνω ότι καλύτερο μπορώ.Και αυτό λέω και στα παιδιά όταν παραπονιούνται ότι υπήρξα άδικη απέναντι σε κάποιον (επειδή π.χ. το ένα κομμάτι σοκολάτα ήταν λίγο μεγαλύτερο ή επειδή με τον άλλον έπαιξα δύο λεπτά παραπάνω μπάλα).Η  ζωή είναι γεμάτη μικρές και μεγάλες αδικίες.Το θέμα είναι πώς τις  αντιμετωπίζουμε εμείς και τι κάνουμε για να περνάμε καλύτερα και να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ποτέ θα γίνει η επίσημη παρουσίαση και τι να περιμένουμε εκείνη τη βραδιά;

Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου, αλλά θα σας κρατήσω σε αγωνία για λίγες μέρες μέχρι να ανακοινώσουμε ποιοι θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για το βιβλίο. Από κει και πέρα θα κάνουμε και κάποιες παρουσιάσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδος που θα συνδυαστούν με συναντήσεις για γονείς διδύμων.Είναι κάτι που έχουμε ξεκινήσει ήδη μέσα από το mytwins.gr και παρατηρώ ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους γονείς.Επειδή λοιπόν το συζητάω  κατά καιρούς με γονείς που ζουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδος αλλά και στην Κύπρο (όπου πωλείται και το βιβλίο), αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την παρουσίαση με τέτοιου είδους συναντήσεις. Και χαίρομαι πολύ που θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ κοντά στους γονείς και να συζητήσουμε παρέα όλα όσα μας απασχολούν σχετικά με το μεγάλωμα των δίδυμων παιδιών μας.

Περισσότερα για το βιβλίο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like