«Η ρίζα του 5», Mια Aκέραιη Θεατρική Προσπάθεια, της Ρούλας Καρακούση

Η ρίζα του 5Ποτέ ακέραιος. Ποτέ ολοκληρωμένος αριθμός. Ποτέ ολόκληρη ευτυχία; «Ίσως» και όχι.

Το μυθιστόρημα «Maybe» του Χρήστου Παπαμιχάλη πήρε σάρκα και οστά με τα μάτια και τη ματιά του Ιωσήφ Βαρδάκη. Φαντάστηκε την Αντωνία Γιαννούλη και τον Βαγγέλη Ρόκκο μαζί στη σκηνή και τους έκανε οικογένεια.

Ο πατέρας, η μάνα, ο Παύλος, ο Δημήτρης και η Ελένη μονολογούν, συνομιλούν, τσακώνονται, παραπονιούνται ψάχνοντας να βρουν μια στιγμή κοινής ευτυχίας. Το παράπονο κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, γίνεται θλίψη στον απολογισμό.

Ακούγεται καταθλιπτικό; Είναι σκληρό. Κρύβει αλήθεια όμως και δεν ήθελα να φύγω προτού τη δω. Προτού μάθω γι’ αυτή. Σα να κάθισα στο σαλόνι ενός σπιτιού και άκουγα τα μυστικά τους. Τα μυστικά εκείνα που πονάνε και σε σημαδεύουν για μια ζωή ολόκληρη. Δεν αισθάνθηκα όμως αδιάκριτη. Ήθελαν να τα πούνε για να τα ξορκίσουν.

Η Αντωνία Γιαννούλη και ο Βαγγέλης Ρόκκος παίρνουν πάνω τους το βάρος μιας ολόκληρης οικογένειας. Τα σώματά τους που στέκονται άξια στο χώρο δείχνουν να το σηκώνουν. Ξεστομίζουν κουβέντες βαριές. Μεγαλώνει το βάρος. Μονολογούσε ο πατέρας και ενώ ήθελα να τον ακούσω δεν μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από τη μάνα που βουβά σερνότανε δίπλα του, σηκώθηκε και απομακρύνθηκε τελικά για να πάρει θέση να πει κι εκείνη το δικό της παράπονο. Έρχονται ξανά κοντά, απομακρύνονται και πάλι, αλλά είναι τόσο εκεί, τόσο δίπλα στο θεατή, τόσο δίπλα μου που όταν μιλούσαν στις σκιές τους ήθελα να τους απαντήσω. Αλλά είπαμε, μάλλον δεν ζητούσαν απαντήσεις. Να τα ξορκίσουν ήθελαν.

Είναι βέβαιο πως η θεατρική οικογένεια -στο σύνολό της- που στεγάζεται στο θέατρο «Βαφείον», κάνει μια από τις πιο ακέραιες καλλιτεχνικά προσπάθειες του φετινού χειμώνα.

Σκηνοθεσία:Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά: Χρήστος Κωνσταντέλλος
Κοστούμια: Ιωάννα Κουρμπέλα
Μουσική: Νίκος Ζούδιαρης

Θέατρο «Βαφείο/Λάκης Καραλής»
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115
Μετρό Κεραμεικός
Γκάζι Τηλ.: 2103425637

Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15 / Διάρκεια: 70΄ Γενική είσοδος: 12 ευρώ – Ο.Α.Ε.Δ. 6 ευρώ
Από την ομάδα «Έβδομη Θύρα»

You may also like