Κοτόπουλο με ντομάτα, βασιλικό και ρύζι

Εύκολο και νόστιμο  πιάτο με γεύση κι αρώματα… Ιταλίας!

Τώρα το καλοκαίρι, οι ώρες στην κουζίνα και πάνω από τα τηγάνια για μένα μοιάζουν… αβάσταχτες! Το νιώθετε κι εσείς, ε; Να είναι καλά, όμως, το διαδίκτυο καθώς χάρη σε αυτό μπορούμε να βρούμε εύκολες και γρήγορες νοστιμιές για να δοκιμάσουμε! Η συγκεκριμένη που εντόπισα στο Café Delites μάλιστα μας ταξιδεύει στην Ιταλία με τόσα αρώματα ντομάτας και βασιλικού!

Τι θα χρειαστούμε για έξι μερίδες;

– Έξι μπούτια κοτόπουλου, με την πέτσα και το κόκκαλο
– Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
– Δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
– Ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– Μία κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, αφότου έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια
– 1/3 του φλυτζανιού λιαστή ντομάτα σε λάδι (προαιρετικά για τη γεύση)
– Ένα φλυτζάνι άβραστο μακρύκοκκο ρύζι
– 400 γραμμάρια πολτός ντομάτας, με τους χυμούς του
– Ένα και 1/3 του φλυτζανιού ζωμός κοτόπουλου
– Μία με δύο κουταλιές του γλυκού αλάτι και μισή κουταλιά του γλυκού πιπέρι
– Μία κουταλιά του γλυκού ξερός βασιλικός
– ¼ του φλυτζανιού φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
– Φύλλα βασιλικού για σερβίρισμα.

Τι κάνουμε;

01 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και βάζουμε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα κάτω. Γυρίζουμε τα μπουτάκια ώστε η πέτσα να ξεκινήσει να αποκτά χρυσαφί χρώμα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά κι ακουμπάμε το κοτόπουλο σε ζεστό πιάτο.

02 Στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζουμε το σκόρδο για μισό λεπτό κι έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά για να τα μαγειρέψουμε όλα μαζί για τρία λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι να γίνει “διαφανές”. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το ρύζι, τον πολτό ντομάτας και το ζωμό κοτόπουλου και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί. Έπειτα ρίχνουμε το αλατοπίπερο και τον ξερό βασιλικό και σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα αρώματα της ντομάτας.

03 Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω από το ρύζι, με την πέτσα προς τα πάνω και τα βράζουμε όλα μαζί, γυρίζοντας το κρέας έτσι ώστε να καλυφθεί όλο με τη σάλτσα της ντομάτας. Κι επειδή το τηγάνι δύσκολα να μπει στο φούρνο…. Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψάκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο για σαράντα λεπτά ή μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά και το κοτόπουλο να μαγειρευτεί μέχρι μέσα. Αν το ρύζι δεν έχει μαγειρευτεί, τότε μόνο προσθέτουμε ¼ του φλυτζανιού νερό.

04 Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αλλάζουμε τη ρύθμιση του φούρνου στο grill για άλλα οκτώ με δέκα λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να “χρυσαφίσει”.

05 Προσθέτουμε αλάτι (προαιρετικά) για τη γεύση και στο σερβίρισμα “πασπαλίζουμε” τις μερίδες με τα φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Καλή όρεξη!

 

You may also like