Λιάνα Δενεζάκη: “Όσο πιο μεγάλα είναι τα παιδιά που ονειρεύονται, τόσο το καλύτερο για τον κόσμο μας!”

image1Είναι επικοινωνιακή, υπερδραστήρια και πετυχημένη στο χώρο της! Η βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος, Λιάνα Δενεζάκη μας ξεναγεί στον δικό της παραμυθένιο κόσμο, μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες της και μας εξηγεί τους λόγους που δεν πρέπει να σταματάμε να ονειρευόμαστε!

Χριστίνα Κόμπου: Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;
Λιάνα Δενεζάκη: Η φαντασία είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί, δεν είναι κάτι που ή το’ χεις ή δεν το ’χεις, όπως πιστεύουν αρκετοί. Είναι όπως η γνώση. Θεωρητικά, όλοι μπορούμε να πάμε στο πανεπιστήμιο και να γίνουμε επιστήμονες, ανεξάρτητα από το αν θα κατανοήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος με τον τρόπο που το έκανε ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας ή ο Αριστοτέλης. Αντίστοιχα, είναι δυνατόν να πούμε ότι όλοι μπορούμε να εκφραστούμε μέσα από τη μουσική, το χορό, το γράψιμο ή τη ζωγραφική. Αν και αυτό δεν σημαίνει πως όλοι μπορούμε να γράψουμε όπως ο Ντοστογιέφσκι ή να συνθέσουμε την Ενάτη του Μπετόβεν.

Χριστίνα Κόμπου: Εσείς πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;
Λιάνα Δενεζάκη:  Είχα έναν μαγικό παππού, που ζωγράφιζε πολύ. Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να μου λέει ξανά και ξανά πως η φαντασία είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Τον πίστεψα, κι έτσι έμαθα να εκφράζομαι κι εγώ μέσα από τα χρώματα. Αργότερα, δοκίμασα να το κάνω και μέσα από τις λέξεις. Ήρθε φυσικά.

Dreamboxes photo1Χριστίνα Κόμπου: Μέχρι σήμερα έχετε γράψει 17 παιδικά βιβλία, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη, κι έχετε εικονογραφήσει περισσότερα από 150 βιβλία πολλών εκδοτικών οίκων. Η λογοτεχνία εκφράζει τον ψυχισμό ενός παιδιού;
Λιάνα Δενεζάκη:  Η αλήθεια εκφράζει πάντα τα παιδιά και αγγίζει την ψυχή τους. Ειδικά όταν προέρχεται από τον κόσμο του παραμυθιού, για να τους δείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν, όσο δύσκολες και αν είναι οι περιστάσεις.

Χριστίνα Κόμπου: Πόσο δύσκολο αναγνωστικό κοινό είναι τα παιδιά;
Λιάνα Δενεζάκη:  Είναι δύσκολο μόνο όταν δεν το προσεγγίζεις με ειλικρίνεια ή όταν προσπαθείς να το διδάξεις.

Χριστίνα Κόμπου: Θεωρείτε ότι το βιβλίο έχει παραγκωνιστεί λόγω της τεχνολογίας και του διαδικτύου;
Λιάνα Δενεζάκη:  Πιθανόν, όμως αυτό δεν μειώνει την αξία του και την απόλαυση που προσφέρει.

Dreamboxes photo4Χριστίνα Κόμπου:  Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για τη δημιουργία των παραμυθένιων κόσμων σας;
Λιάνα Δενεζάκη:  Από παντού! Οι παραμυθένιοι κόσμοι είναι γύρω μας, στα μάτια των παιδιών, στο γέλιο τους και στον τρόπο που βλέπουν και αντιλαμβάνονται κάθε τι καινούριο.

Χριστίνα Κόμπου:  Τι λείπει από την εκπαίδευση σήμερα;
Λιάνα Δενεζάκη:  Η φαντασία και η κριτική σκέψη.

Χριστίνα Κόμπου:  Παράλληλα διδάσκετε λογοτεχνικό παιχνίδι στο Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι;
Λιάνα Δενεζάκη:  Το μότο του ΔΕΣ είναι «Αγαπώ να μαθαίνω», κι αυτό συμβαίνει! Εκεί η μάθηση περνάει μέσα από το παιχνίδι, και έτσι γίνεται βίωμα. Η περιέργεια, οι απορίες και η διάθεση για έρευνα είναι τα ζητούμενα.

DSC_3109-1Χριστίνα Κόμπου:  Ποια είναι η ιστορία πίσω από το «Κάθε φορά… μια ιστορία»;
Λιάνα Δενεζάκη:  Δεν είναι μία ιστορία, αλλά πολλές! Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του Μάνου Κρόκου, να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από το λόγο και να φτιάξουν τους δικούς τους παραμυθένιους κόσμους. Έπειτα, το εικονογράφησα και εκδόθηκε από το Διάγραμμα, από δύο ανθρώπους που είχαν το ίδιο όραμα με εμάς, τον Χρήστο Κουτρουδίτσο και τη Δώρα Δρούλια. Έτσι γεννήθηκαν οι Μυθοπλάστες!

Χριστίνα Κόμπου:  Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό το παιχνίδι;
Λιάνα Δενεζάκη:  Ότι κάθε φορά προκύπτει και μια νέα ιστορία. Ποτέ δεν είναι ίδιο!

Χριστίνα Κόμπου:  Πώς σας ήρθε η ιδέα για τα Dream boxes;
Λιάνα Δενεζάκη:  Ήρθε σαν συνέχεια του «Κάθε φορά… μια ιστορία». Οι εικόνες γεννούν ιστορίες – και τι καλύτερο από το να συντροφεύουν οι ιστορίες αυτές τα παιδιά, λίγο πριν βυθιστούν στα όνειρά τους!

Dreamboxes photo6Χριστίνα Κόμπου:  Τι δεν μπορεί να μπει σε ένα… «Κουτί ονείρων»;
Λιάνα Δενεζάκη:  Οτιδήποτε αρνητικό. Τα Dreamboxes δημιουργήθηκαν από τον Μάνο Κρόκο κι εμένα για να μεταφέρουν στα σπίτια μας τη μαγεία του κινηματογράφου και των παραμυθιών και να ομορφύνουν τον κόσμο μας.

Χριστίνα Κόμπου:  Τα όνειρα είναι μόνο για τα μικρά ή και για τα μεγάλα παιδιά;
Λιάνα Δενεζάκη:  Όσο πιο μεγάλα είναι τα παιδιά που ονειρεύονται, τόσο το καλύτερο για τον κόσμο μας!

Χριστίνα Κόμπου:  Ποιο είναι το μότο σας;
Λιάνα Δενεζάκη:  “Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις”,  Walt Disney.

Η Χριστίνα Κόμπου είναι δημοσιογράφος  στο “Πρωϊνό ΣΚ” και στο “JoyTv” και την ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία.

You may also like