Μπορεί να προγραμματιστεί η επιτυχία;

Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι σίγουρα στρωμένος με ροδοπέταλα – ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Σίγουρα, θα υπάρχουν και τα εμπόδια, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο στόχος είναι απρόσιτος. Για την ακρίβεια, όλα είναι θέμα… μυαλού!

01 Για να κόψουμε μία κακή συνήθεια προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή μας πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πώς αυτή εδραιώθηκε εξαρχής. Από το πρωινό τσιγάρο και το “αμαρτωλό” snack μέχρι τα φαγωμένα νύχια μιλάμε για ρουτίνες που γίνονται μηχανικά γιατί στο μυαλό μας έχει εγκατασταθεί η πεποίθηση πως μας… αρέσουν, ακόμη κι όταν πια δεν τις θέλουμε. Η λύση είναι να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά μας και γενικότερα το πώς λειτουργούμε μέσα στη μέρα ώστε να αντιληφθούμε πιο εύκολα πως κάποιες ρουτίνες δε μας “ταιριάζουν” πια. Έτσι μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε νέες δραστηριότητες οι οποίες θα κάνουν τις κακές συνήθειες παρελθόν.

02 Το να υποκύψουμε σε ένα αρνητικό συναίσθημα όπως ο θυμός ή ο φόβος είναι πολύ εύκολο, γιατί υποσυνείδητα κρατάμε το μυαλό μας σε μία διαρκή εγρήγορση πως θα συμβεί κάτι που θα μας ταράξει. Το μυαλό μας, όμως, είναι ένας υπολογιστής – πολύπλοκος, συμφωνώ, αλλά ένας υπολογιστής που θα λειτουργήσει με το λογισμικό που εμείς θα του “εγκαταστήσουμε”. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ενδεικτικά μπορώ να προτείνω να ξυπνάμε με αποφασιστικότητα ακόμη κι όταν νιώθουμε πιο κοντά στο “πέντε λεπτάκια ακόμη” και να χαμογελάμε no matter what. Με λίγα λόγια; Οπλιζόμαστε με θετική ενέργεια και ο όποιος αρνητισμός θα είναι απλά ένα bug που θα διαγραφεί πανεύκολα!

03 Όπως ακριβώς γίνεται και με τις λακκούβες που μπορεί να συναντήσουμε οδηγώντας στο δρόμο, έτσι ακριβώς αναπάντεχα μπορούν να εμφανιστούν και τα όποια προβλήματα στη διάρκεια της μέρας μας στη δουλειά. Η εύρεση της λύσης στο όποιο πρόβλημα είναι κι αυτό θέμα νοοτροπίας, οπότε ξεκινάμε παρατηρώντας πώς δρούμε για να βρούμε αυτή τη λύση – ένστικτο; Λογική; Εδώ θα βοηθούσε ιδιαίτερα ένας μέντορας, δηλαδή κάποιος με εμπειρία στον οποίο θα μπορούσαμε να στραφούμε για συμβουλές. Αυτή του η εμπειρία είναι που θα μπορέσει να μας δώσει τις βάσεις για να μπορούμε κι εμείς στο μέλλον να αναλύουμε τις καταστάσεις έτσι ώστε να βρίσκουμε την κατάλληλη λύση στο όποιο πρόβλημα.

04 Όσες κακές συνήθειες κι αν κόψουμε, όπως κι αν μάθουμε να προγραμματίζουμε το μυαλό μας σε “αναποδιές”, το σημαντικό είναι να αποκτήσουμε μία θετική κι ενίοτε δεκτική νοοτροπία για τον κόσμο γύρω μας. Τι εννοώ; Σίγουρα ο καθένας μας έχει το δικό του τρόπο να διεκπεραιώνει την καθημερινότητά του και να αντεπεξέρχεται σε όσες προκλήσεις συναντά, αλλά μία σφαιρική άποψη μπορεί να αποδειχθεί σε κάποιες περιστάσεις ακόμη και σωτήρια. Εδώ μεγάλη βοήθεια είναι… η βιβλιοθήκη! Όσο απολαυστικό κι αν είναι το τελευταίο crime novel που πιάσαμε στα χέρια μας, δε θα μας δώσει μία ευρεία αντίληψη του πώς μπορούμε να αλληλεπιδρούμε με τις καταστάσεις – εκτός αν κυνηγάμε καριέρα ντετέκτιβ, εκεί πάω πάσο! Αντίθετα, μπορούμε να επενδύσουμε και σε βιβλία γραμμένα από ανθρώπους που έφτασαν στην επιτυχία και που μπορούν να μας δώσουν τη δική τους οπτική. Με λίγα λόγια; Στρεφόμαστε σε βιβλία που μπορούν να μας εμπνεύσουν.

Όπως είπα και παραπάνω… το μυαλό μας είναι ένας (πολύπλοκος, ξαναλέω) υπολογιστής. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως δε μπορούμε να τον προγραμματίσουμε έτσι ώστε να μας εξυπηρετεί προς το καλύτερο!

You may also like