Πάμε σινεμά; Captain America: Civil War

Captain America - Civil War 2Όταν και τα δύο στρατόπεδα έχουν δίκιο… πώς να διαλέξει κανείς;

                Ναι, ναι, πολύ σωστά καταλάβατε! Το… αγοροκόριτσο της παρέας του The K-Magazine δεν έχασε ευκαιρία. Χώθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες σε μία σκοτεινή αίθουσα για να απολαύσει την τελευταία περιπέτεια του Captain America!

Μετά τα γεγονότα στο Σοκόβια, οι Νέοι Avengers αναλαμβάνουν μία νέα αποστολή στο Λάγος της Νιγηρίας,. Όταν, όμως, η Wanda Maximoff/Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) χάνει τον έλεγχο της κατάστασης, η αποστολή λήγει με παράπλευρες απώλειες. Το συμβάν, μαζί με όσα συνέβησαν στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τη Σοκόβια αναγκάζει τις κυβερνήσεις του κόσμου να πάρουν άμεσα μέτρα και σχεδιάζουν το νομοσχέδιο “Sokovia Accords”, το οποίο αναγκάζει τους Εκδικητές – κι εν συνεχεία όλους τους σούπερ ήρωες – να καταγραφούν σε μία βάση δεδομένων και η δράση τους να ελέγχεται. Πράγμα που σημαίνει πως θα επεμβαίνουν μόνο εάν κι εφόσον τους ζητηθεί. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν οι Εκδικητές. Ο Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.) πιστεύει πως το νομοσχέδιο θα περιορίσει τις παράπλευρες αυτές απώλειες. Ο Steve Rogers/Captain America (Chris Evans), όμως, θεωρεί πως κάθε πολιτική έχει και διαφορετική ατζέντα συμφερόντων, θεωρεί πως η καταγραφή αυτή κρύβει άλλους κινδύνους. Σε όλα αυτά προστίθεται κι η απροσδόκητη εμφάνιση του Bucky Barnes/Winter Soldier (Sebastian Stan) κι οι Εκδικητές, πρώην σύντροφοι στην προστασία του κόσμου και φίλοι αναγκάζονται να διαλέξουν πλευρές, όσο δύσκολο κι αν τους είναι. Παράλληλα, δική τους ατζέντα έχει και μία μυστηριώδη φιγούρα που δρα όσο οι σούπερ ήρωες βρίσκονται σε διχόνοια.

Η ταινία «Captain America: Civil War» βασίζεται στο ομότιτλο comic book δια χειρός Mark Millar, με το σενάριο να συνυπογράφουν οι Christopher Markus, Stephen McFeely, Joe Simon και Jack Kirby («Captain America: The First Avenger», 2011, «Captain America: The Winter Soldier», 2014 και «Thor: The Dark World», 2013). Πρωταγωνιστές είναι οι χαρακτήρες των Joe Simon και Jack Kirby («Captain America»), ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνουν οι Anthony και Joe Russo («Captain America: The Winter Soldier»).

Τώρα εσείς, λογικά, περιμένετε να σας πω με ποια πλευρά είμαι, σωστά; Λοιπόν, ήμουν αναποφάσιστη μέχρι τη στιγμή που μπήκα στην αίθουσα. Μάλιστα έκανα και statement!

Civil War T-Shirt

Λοιπόν, το συμπέρασμα είναι ένα: δε μπορείς, δε μπορείς, ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ (πόσο πιο λιανά να το κάνω;;;) να διαλέξεις πλευρά. Κι αυτό, γιατί κάθε πλευρά έχει δίκιο. Ναι, ίσως πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι όσοι έχουν υπερδυνάμεις. Είτε λέγονται Avengers, είτε X-Men, είτε Inhumans, είτε «απλοί άνθρωποι όπως ο Peter Parker/Spider-Man (τον οποίο θα δείτε στην ταινία με το πρόσωπο του Tom Holland) ή ο Matt Murdoch/Daredevil. Πρέπει, όμως, να είναι και ΑΠΟΛΥΤΑ ελεγχόμενοι; Κι έστω ό,τι καταγράφονται. Ποιος υπόσχεται πως κάποιος villain που επίσης έχει υπερδυνάμεις δε μπορεί να βρει αυτές τις ταυτότητες και να τις χρησιμοποιήσει προς όφελός του; Κι εκείνος σίγουρα δε θα υπολογίσει τις παράπλευρες απώλειες, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού!

Captain America - Civil War 4Αυτό που έχει σημασία είναι πώς φτάνουν σύμμαχοι, φίλοι, σχεδόν οικογένεια να διαμάχονται σε τέτοιο βαθμό τη στιγμή που περισσότερα είναι αυτά που τους ενώνουν από αυτά που τους χωρίζουν. Όλοι έχουν ένα σκοπό: το κοινό καλό. Κι όλοι τους ξέρουν πως όντως οι πολιτικές αλλάζουν με βάση τα συμφέροντα. Κι αυτό ειδικά ο Tony Stark θα έπρεπε να το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους. Προσέξτε, όμως, δεν παίρνω το μέρος του Captain America, γιατί κι η λύση δεν είναι να δρας ΕΝΤΕΛΩΣ ανεξέλεγκτα, όσο αγνές κι αν είναι οι προθέσεις σου. Ή τουλάχιστον προτού το κάνεις, ζυγίζεις τις παραμέτρους. Τα γεγονότα, λοιπόν, στο «Captain America: Civil War» προετοιμάζουν το έδαφος για τα επερχόμενα γεγονότα στο Marvel Cinematic Universe και κυρίως όσα αναμένονται να συμβούν στο δύο πράξεων «Avengers: Infinity War» – το οποίο θα παρουσιαστεί με νέο τίτλο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Captain America - Civil War 6Όσοι είδαν ήδη το «Batman Vs. Superman: Dawn of Justice», λογικά θα θεωρήσουν πως το concept είναι παρόμοιο, αν όχι ίδιο. Λάθος. Γιατί στο «Civil War» πρώην σύντροφοι βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλον. Και την ίδια στιγμή κάποιοι κάνουν τα δικά τους σχέδια ανενόχλητοι. Και ναι, είναι πιο ενδιαφέρον (και για μένα συγκινητικό) να βλέπω τον Iron Man να αντιπαρατίθεται με το φίλο του. Γιατί φίλοι ήταν, ακόμη κι όταν ο Stark έκανε τα καυστικά του αστεία.

Μιλώντας από κινηματογραφική σκοπιά ο «Εμφύλιος Πόλεμος» είναι μία ταινία που θα αφήσει στο έπακρο ευχαριστημένους τους fans του είδους (και δη του Marvel Cinematic Universe). Εντυπωσιακές σκηνές δράσεις, εξαιρετικά γραφικά και μία ροή που σε κρατά συνεχώς σε εγρήγορση και κάνοντας σε να λες «κι άλλο» – πράγμα που φυσικά οι παραγωγοί του MCU θα το πράξουν! Κι όλα αυτά με ένα δυναμικό ensemble ηθοποιών, τους οποίους ανυπομονούμε να δούμε σύντομα στις νέες εξελίξεις. Γιατί όπως προείπα… τα πράγματα σοβαρεύουν κι οι εξελίξεις αναμένονται καθοριστικές.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ! Α, και φυσικά μη βιαστείτε να βγείτε από την αίθουσα, εκτός αν θέλετε να χάσετε τις δύο credits scenes (μία mid-credits και μία post credits)!

Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Paul Bettany, Don Cheadle, Elizabeth Olsen, Chadwick Boseman, Paul Rudd, Jeremy Renner Tom Holland, Emily VanCamp, Daniel Brühl, William Hurt, Martin Freeman, Marisa Tomei, Frank Grillo (και βέβαια σε cameo εμφάνιση Stan Lee!)

You may also like