Πρόταση για βιβλίο: “Η Γιαγιά Μου Σας Χαιρετά Και Ζητάει Συγγνώμη”

του Fredrik Backman, από τις εκδόσεις Κέδρος

Νοέμβριος… είναι ο μήνας που σταδιακά μένουμε λίγο παραπάνω στο σπίτι και αναζητούμε τρόπους να χαλαρώσουμε στη θαλπωρή του. Ένα καλό βιβλίο είναι πάντα υπέροχη συντροφιά, γι’ αυτό κι είμαι μαζί σας σήμερα για να μοιραστώ μαζί σας άλλη μία συναρπαστική αναγνωστική μου εμπειρία!

Η Έλσα είναι ένα επτάχρονο κοριτσάκι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της. Είναι απροσδόκητα ώριμη κι έχει το θάρρος της γνώμης της. Γι’ αυτό και οι συμμαθητές της αλλά και οι μεγάλοι γύρω της θεωρούν πως “πρέπει να προσαρμοστεί”. Η μόνη της φίλη είναι η γιαγιά της, εβδομήντα επτά ετών και σίγουρα πολύ διαφορετική από άλλες γιαγιάδες, καθώς είναι τόσο αυθόρμητη σε σημείο που για χάρη της εγγονής της μπορεί ακόμη και να πηδήξει την περίφραξη του ζωολογικού κήπου για να φτιάξει το κέφι της Έλσας. Έρχεται, όμως, η στιγμή που η γιαγιά θα “φύγει” από το πλευρό της Έλσας, η οποία ανακαλύπτει πως η γιαγιά της της ετοίμασε ένα σημαντικό κυνήγι θησαυρού. Έτσι η Έλσα ξεκινά να παραδίδει τις επιστολές σε ανθρώπους με των οποίων τα μονοπάτια της ζωής διασταυρώθηκαν με εκείνο της γιαγιάς της, ενώ σταδιακά η Έλσα μαθαίνει την πραγματικότητα πίσω από το μυστήριο που λέγεται “γιαγιά”.

Το βιβλίο του Σουηδού Fredrick Backman “Η Γιαγιά Μου Σας Χαιρετά Και Ζητάει Συγγνώμη” είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του που κυκλοφόρησε ανά τον κόσμο – συγκεκριμένα έχει μεταφραστεί σε σαράντα δύο γλώσσες, ακολουθώντας το “Ένας Άνθρωπος Που Τον Έλεγαν Οβ” (εκδόσεις Πασχαλίδη). Σε όποια χώρα κι αν μεταφράστηκε, το “Η Γιαγιά Μου σας Χαιρετά Και Ζητάει Συγνώμη” γνώρισε την επιτυχία κι έγινε αμέσως best seller.

Νομίζετε πως είναι τυχαίο; Όχι, δεν είναι.

Γιατί ο δημοφιλής Σουηδός συγγραφέας μιλά για τη διαδικασία της ωρίμανσης με έναν ευφάνταστο και συγκινητικό τρόπο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού επτά χρονών –  ή όπως λέει κι Έλσα, σχεδόν οκτώ! Η “αποστολή” που της αναθέτει η γιαγιά της είναι μία εμπειρία προκειμένου η Έλσα να μάθει πως κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία και τα δικά του βιώματα που τον καθόρισαν. Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να φαίνονται στην Έλσα παράξενοι, ή και τρομακτικοί. Μέσα από την (με κάθε έννοια) παραμυθένια περιπέτειά της, όμως, η Έλσα θα ανακαλύψει πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μέσα από την αθώα παιδική οπτική, ο Backman δημιουργεί χαρακτήρες και τους τοποθετεί με έναν ευρηματικό τρόπο από την σκληρή πραγματικότητα στον παραμυθένιο κόσμο που έχτισε η γιαγιά της Έλσας για την εγγονή της – κι αντίστροφα. Κι αυτές οι “διαδρομές” κάνουν τον αναγνώστη, εκτός από το να δημιουργεί μαγικούς τόπους, να γελάσει, να προβληματιστεί, να συγκινηθεί. Δεν κρύβω πως σε πολλά σημεία ενόσω διάβαζα γελούσα και σε άλλα έκλαιγα, διαπιστώνοντας πόσο εύκολα μου δημιούργησε ο συγγραφέας αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα.

Επίσης, αυτό που μας μαθαίνει ο Backman είναι πως κάθε άνθρωπος έχει μία ξεχωριστή… σούπερ δύναμη που τον κάνει ξεχωριστό, ακριβώς όπως οι X-Men κι ο Spider-Man, ήρωες που τόσο λατρεύει η Έλσα – καταλαβαίνετε γιατί αγαπώ ακόμη πιο πολύ αυτό το λογοτεχνικό κοριτσάκι; Αν όχι… διαβάστε το “Η Γιαγιά Μου Σας Χαιρετά Και Ζητάει Συγγνώμη” και θα το αντιληφθείτε, απολαμβάνοντας, βεβαίως, την ενδιάμεση διαδρομή στις σελίδες του βιβλίου! Η ανατρεπτική του εξέλιξη θα σας κάνει να το “φάτε”!

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

O Fredrick Backman γεννήθηκε το 1981 στο Χέλσινγκμποργκ της Σουηδίας κι έγινε δημοφιλής αμέσως μετά την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος με τίτλο “Ένας Άνθρωπος Που Τον Έλεγαν Οβ” το 2012, το οποίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2015 φτάνοντας να είναι υποψήφιο για Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Το βιβλίο “Η Γιαγιά Μου Σας Χαιρετά Και Ζητάει Συγγνώμη” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Θα σας συνιστούσα να μη χάσετε αυτό το μοναδικό λογοτεχνικό ταξίδι!

You may also like