Πρόταση για dvd :Gangs of New York

Gangs of New York 1Έπειτα από την ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Santa Barbara αναφορικά με το τιμητικό βραβείο που θα παραλάβουν προς τιμήν της συνεργασίας τους οι Martin Scorsese και Leonardo DiCaprio, νομίζω πως η πιο κατάλληλη ταινία για μία κατ’οίκον προβολή το βράδυ της πρώτης Κυριακής του χρόνου είναι μία γεύση του επιτυχημένου “διδύμου”. Ομολογώ δυσκολεύτηκα πολύ προσπαθώντας να καταλήξω σε μία από τις τέσσερις ταινίες τους, αλλά συνειδητοποίησα πως καμία δε θα ήταν καλύτερη από την απαρχή της επαγγελματικής σχέσης των DiCaprio και Scorsese. Ladies and gentlemen, I give you… the «Gangs of New York».

Νέα Υόρκη, σωτήριο (;) έτος 1846. Η Αμερική πλήττεται από τον Εμφύλιο πόλεμο. Την περίοδο αυτή είναι που θα δοθεί κι η μάχη ανάμεσα στη συμμορία των ντόπιων Αμερικανών της οποίας ηγείται ο Bill «Χασάπης» Cutting (Daniel Day-Lewis) και εκείνη των «Νεκρών Λαγών», συμμορία Ιρλανδών μεταναστών με αρχηγό τον «Ιερέα» Vallon (Liam Neeson). Η μάχη θα λήξει με τον «Ιερέα» Vallon να πέφτει νεκρός από το μαχαίρι του «Χασάπη» μπροστά στα μάτια του μικρού γιου του «Ιερέα» Amsterdam. Εντολή του Will Cutting o «Ιερέας» να ταφεί με τιμές κι ο γιος του να καταλήξει στο αναμορφωτήριο του Hellgates.

Gangs of New York 7Δεκαέξι χρόνια μετά, ο ενήλικος πλέον Amsterdam (Leonardo DiCaprio) φεύγει από το Hellgates κι ο στόχος του παραμένει ένας: να εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα του. Ο καλύτερος τρόπος να πλησιάσει τον Cutting είναι να εισχωρήσει στη συμμορία του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Τα πράγματα περιπλέκονται, όμως όταν η γοητευτική κλέφτρα Jenny (Cameron Diaz) μπαίνει στο δρόμο του. Επιπλέον, όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο όπου ο λαός δυσανασχετεί με την Επιστράτευση για τα μέτωπα του Εμφυλίου, με αποτέλεσμα μέσα από όλες αυτές τις καταστάσεις της εποχής να γραφτεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της Αμερικανικής Ιστορίας – γι’ αυτό ειδικά να δώσετε βάση στα τελευταία λεπτά της ταινίας.

O Martin Scorsese αφήνει μία ξεχωριστή γεύση στο σινεφίλ κοινό με τις «Συμμορίες» του, καθώς πρόκειται για μία άκρως ατμοσφαιρική αναπαράσταση και σκιαγράφηση των ηθών και των γεγονότων της εποχής. Από την οπτική περιγραφή που μας δίνεται για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις μέχρι τις σχέσεις που είχε τότε η πρώιμη αυτή μαφία με την πολιτική. Δεν ενδιέφερε τόσο τον Scorsese μόνο η δίψα του Amsterdam για εκδίκηση, και φυσικά ούτε λόγος για το ερωτικό στοιχείο, όχι. Αυτό που σε κάθε του ταινία προσπαθεί να μεταφέρει ο Scorsese είναι το κοινωνικό, πολιτικό κι οικονομικό background της κάθε εποχής που περιβάλλει την ταινία του. Η δράση, οι σκηνές – ωμής, πολλές φορές – βίας είναι τα εργαλεία του για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή. Σ’ αυτό έχω να πω πως βοηθάει κι η επιβλητική μουσική του Howard Shore.

Gangs of New York 3Θα ήταν μέγιστη παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως ο Scorsese ξέρει να διαλέγει τους ηθοποιούς του, όπως ακριβώς διαλέγει ο Cutting τα κατάλληλα μαχαίρια στην ταινία. Χμμμ… ΟΚ, ίσως αυτό να μην ισχύει τόσο για την Cameron Diaz. Ομολογώ πως προσπαθεί φιλότιμα σε όλη την ταινία, αλλά ας το παραδεχθούμε: όσοι έχουμε δει τις «Συμμορίες» σίγουρα στις σκηνές της Diaz θα προτιμούσαμε κάποια άλλη!

Δε μπορεί όμως κανείς να αρνηθεί πως ακόμη κι η μικρή χρονικά εμφάνιση του Liam Neeson αφήνει το δικό της ξεχωριστό σημάδι στην ταινία. Ο Leonardo DiCaprio με τις «Συμμορίες» αφήνει πίσω τον «Jack» του «Τιτανικού» κι εκείνη τη χρονιά μας αφήνει άφωνους με τις δυνατότητές του. Ερμηνεύει σωστά τις μεταπτώσεις του χαρακτήρα του και φυσικά ανεβάζει και τον πήχη των απαιτήσεων του φιλοθεάμονος κοινού – just for the records… τα καταφέρνει ακόμα μια χαρά, κάθε φορά και καλύτερος! Η αληθινή αποκάλυψη της ταινίας, όμως είναι ο «Χασάπης» του Daniel Day-Lewis. Μπορεί να απείχε για καιρό από τα κινηματογραφικά δρώμενα – αν θελετε να θυμηθείτε τον «Χασάπη» – αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι υποκριτικές του ικανότητες στέρεψαν. Μάλλον η αποχή αυτή λειτούργησε σαν το παλιό καλό κρασί: το φυλάς για ειδικές περιπτώσεις! Διόλου παράξενο, λοιπόν, που «κλείδωσε» εκείνη τη χρονιά και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα αλλά και Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Κι ας τον κέρδισε στο photo finish o Adrien Brody κι ο «Πιανίστας» του.

Επομένως, αράξτε, βάλτε το DVD να παίζει και θυμηθείτε κι εσείς πώς ξεκίνησε μία συνεργασία η οποία, καθώς φαίνεται… θα συνεχίσει να είναι θέμα συζήτησης για πολύ καιρό ακόμα!


Πρωταγωνιστούν: Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Liam Neeson, John C. Reilly, Jim Broadbent, Brendan Gleeson κ.α.

You may also like