Πρόταση για DVD : Nausicaa of the Valley of the Wind

Ποιος είπε πως τα κινούμενα σχέδια απευθύνονται μόνο σε παιδιά; Εντάξει, δε μιλάω για το «Club του Mickey Mouse» μηδέ για τα «Pokemon»! Ας το παραδεχτούμε, όμως: αν όχι όλοι μας, πολλοί από εμάς (συμπεριλαμβανομένης και της αφεντιάς μου, το λέω δίχως φόβο και πάθος!) παρακολουθήσαμε ως ενήλικοι ταινίες όπως το «Megamind», το «Despicable Me» ή – πιο πρόσφατα – το «Brave». Κι όχι γιατί επέμενε κάποιο πιτσιρίκι, αλλά αποκλειστικά για δική μας ευχαρίστηση. Έρχεται, λοιπόν, ο Hayao Myazaki να μας γνωρίσει σε μία σειρά ταινιών που μπορούν να βάλουν σε σκέψη έναν ενήλικο θεατή με την ίδια ευκολία που θα το κατάφερνε μία real action ταινία. Ίσως γι’ αυτό κάποιοι τον θεωρούν το αντίπαλο δέος της Disney. Μία από αυτές τις ταινίες είναι και το «Nausicaa of the Valley of the Wind», παραγωγής 1984.

Σ’ ένα μακρινό μέλλον, οι άνθρωποι κατέστρεψαν τη γη κατά τη διάρκεια των «Επτά Ημερών της Φωτιάς», με αποτέλεσμα η γη και το νερό να μολυνθούν και να αναπτυχθεί η Τοξική Ζούγκλα. Ένα δάσος όπου τίποτα δε μπορεί να παραμείνει ζωντανό, πέρα από σμήνη τεράστιων εντόμων. Μόνο μικρές πόλεις έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να γλιτώσουν από την οικολογική καταστροφή. Μία από αυτές είναι κι η Κοιλάδα του Ανέμου, ένα φιλήσυχο βασίλειο, το οποίο διασώθηκε χάρη στους ανέμους από τη θάλασσα που διώχνουν τα δηλητήρια της Τοξικής Ζούγκλας. Η Πριγκίπισσα της Κοιλάδας, Ναυσικά, καθέτως ενάντια στις πολεμικές διενέξεις, προσπαθεί να κατανοήσει την Τοξική Ζούγκλα αντί να την καταστρέψει όπως σχεδιάζουν εναπομείναντα βασίλεια. Όταν, όμως θα καταρριφθεί στην Κοιλάδα ένα αεροσκάφος από γειτονικό βασίλειο, οι συγκρούσεις δε θ’ αργήσουν να φουντώσουν. Η Ναυσικά κι ο λαός της θα βρεθούν άθελά τους στη μέση, ενώ μία θανάσιμη απειλή κάνει την εμφάνισή της. Η απάντηση κι η σωτηρία θα δοθούν μόνο από την Τοξική Ζούγκλα κι η Ναυσικά ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει τη ολοκληρωτική καταστροφή.
Η ταινία είναι προφανές πως πραγματεύεται την ανεκτίμητη αξία των οικολογικών ισορροπιών και πως οι αλόγιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις απειλούν τη διατάραξη αυτών των ισορροπιών. Ακόμη θίγεται το πόσο είναι ικανή να επηρεάσει τον άνθρωπο η δίψα για εξουσία, ώστε εκείνος να μη μπορεί πλέον να αναλογιστεί τις συνέπειές του πράξεών του. Αποτέλεσμα μία ταινία με σκηνές αριστοτεχνικού animation, γεμάτη συναισθήματα, συμβολισμούς, δράση και σασπένς. Ναι, είπαμε, μία ταινία μπορεί να προκαλέσει εξίσου αποτελεσματικά σασπένς όπως και μία ταινία με αληθινούς ηθοποιούς.

Μην τρομάζετε με τον πρωτότυπο Ιαπωνικό τίτλο! Η ταινία κυκλοφορεί σε αγγλική μεταγλώττιση και μάλιστα μ’ ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών να χαρίζει τη φωνή του στους ήρωες της ταινίας (Alison Lohman, Shia LaBeouf, Uma Thurman, Patrick Stewart κ.α.). Λόγω παλαιότητας της ταινίας θα χρειαστεί λίγη παραπάνω έρευνα στα Video Clubs, αλλά πιστέψτε με: αν δεν άξιζε τον κόπο, δε θα έμπαινα καν στη διαδικασία να σας μιλήσω γι’αυτήν!

Λίγα λόγια για το δημιουργό:

Ο Hayao Miyazaki είναι ένας από τους κορυφαίους Ιάπωνες δημιουργούς κινουμένων σχεδίων. Χάρη στις εξαιρετικές τεχνικές animation, τις ελκυστικές πλοκές και τους – πραγματικά – ζωντανούς χαρακτήρες, κατάφερε να γίνει γνωστός, αλλά και να αγαπηθεί και πέρα από τα σύνορα της Ιαπωνίας. Και μπορεί παραπάνω να το χαρακτήρισα ως «το αντίπαλο δέος τα Disney», η ίδια η Disney, όμως, διατίθεται πάντα να μεσολαβήσει για να γνωρίσει τη δουλειά του Miyazaki στο κοινό της Δύσης. Άλλες γνωστές ταινίες που φέρουν την υπογραφή του Hayao Miyazaki είναι το «Spirited Away», το «Howl’s Moving Castle», καθώς και η «Πριγκίπισσα Μονονόκε». Κι όπως και το «Nausicaa of the Valley of the Wind» κι αυτές έχουν ως στόχο τη μετάδοση ηθικών μαθημάτων κι αξιών. Και ναι, καμιά φορά… κι οι μεγάλοι χρειάζονται μία υπενθύμιση αυτών!

You may also like