Πρόταση για dvd :Star Wars Episode IV: A New Hope

Star Wars Ep. IV 2Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-magazine! Τι μου κάνετε; Ελπίζω και σήμερα να σας πετυχαίνω έπειτα από ένα όμορφα γεμάτο σαββατοκύριακο!
Αν και πολλοί έχουν ήδη μπει σε χριστουγεννιάτικο κλίμα (αλήθεια, εσείς στολίσατε;), νομίζω είναι ακόμη νωρίς για να ξεκινήσουμε τον κύκλο των αντίστοιχων ταινιών. Και με αφορμή τη νέα ταινία «Star Wars» που θα έρθει παραμονή Χριστουγέννων στις ελληνικές αίθουσες, νομίζω είναι ευκαιρία να μάθουμε πώς ξεκίνησε ένα από τα πιο διάσημα κινηματογραφικά franchises. Σήμερα, λοιπόν, γνωρίζουμε/θυμόμαστε καλύτερα την πρώτη (χρονολογικά) ταινία του «Πολέμου των Άστρων», με την οποία άρχισε κι η… μανία!
Με τον εμφύλιο να ταλαιπωρεί το γαλαξία, η ηγέτιδα των Επαναστατών Πριγκίπισσα Leia (Carrie Fisher) προσπαθεί να δώσει στους συντρόφους της τα κλεμμένα σχέδια του Άστρου του Θανάτου, ενός διαστημικού σταθμού που έχτισε η τυραννική Αυτοκρατορία τόσο εξοπλισμένο οπλικά που να έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει ολόκληρους πλανήτες. Το σκάφος της όμως καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις της Αυτοκρατορίας και τον Άρχοντα Darth Vader (με τη φωνή του James Earl Jones). Τα δύο ανδροειδή C3PO και R2D2 που έχουν τα σχέδια καταφέρνουν να διαφύγουν και καταλήγουν στον πλανήτη Tattooine και στα χέρια του νεαρού Luke Skywalker (Mark Hamill). Σύντομα αυτά θα τον οδηγήσουν στον πρώην Ιππότη των Jedi Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness).

Τι είναι οι Jedi; Πρόκειται για μία ομάδα ειρηνοποιών με υπερφυσικές ιδιότητες, οι οποίες πηγάζουν από ένα πεδίο ενέργειας γνωστό ως η Δύναμη. Αποκαλύπτοντας στο Luke πως κι ο πατέρας του ήταν Jedi ο οποίος υπέκυψε στη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης, θα τον πείσει να πολεμήσει στο πλευρό του ενάντια στο τυραννικό καθεστώς. Αναπάντεχοι σύντροφοί τους θα είναι ο αλαζόνας πιλότος Han Solo (Harrison Ford) κι ο βοηθός του Chewbacca, που ανήκει στη φυλή των Wookie. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι στο γαλαξία προκειμένου να σωθεί η Πριγκίπισσα Leia, να σταματήσουν τα καταστροφικά σχέδια της Αυτοκρατορίας αλλά και για να ανακαλύψει ο Luke Skywalker το πραγματικό πεπρωμένο του.
[quote_right]Ο «Πόλεμος των Άστρων» είναι μία ιδέα του George Lucas, ο οποίος υπογράφει το σενάριο αλλά και τη σκηνοθεσία.[/quote_right]
Πρόκειται για μία ταινία που όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1977 χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή για την εποχή της, ενώ πολλοί θεωρούν πως καθώς έχει ακόμη πιο αναβαθμισμένα effects σε σχέση με την «Οδύσσεια του Διαστήματος» του Stanley Kubrick του 1968, ανέβασε κατά πολύ τον πήχη για της ταινίες επιστημονικής φαντασίας που θα ακολουθούσαν. Κι όχι άδικα. Μια που είπα για effects, για τα δεδομένα της εποχής, βοήθησαν κατά πολύ στο να γίνει η θέαση της ταινίας μία ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία και να κάνει πιο αισθητή τη δυναμική της δράσης. Μπορεί μάλιστα κάποιος να πει πως, ακόμη και σε σύγκριση με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τα effects, ο «Πόλεμος των Άστρων» του 1977 δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις καινούργιες ταινίες του είδους. Για τους λόγους αυτούς κατάφερε εκείνη τη χρονιά να κερδίσει και πέντε Oscar στις τεχνικές κατηγορίες, ενώ η μουσική του John Williams («Memoirs of A Geisha») επιβραβεύτηκε κι αυτός για τη μουσική που πολλές φορές μας έχει γίνει… earworm!

Star Wars Ep. IV 6Όσο για το σύνολό της; Πρόκειται για μία καταιγιστική περιπέτεια, όπου με φόντο το σύμπαν, δε διαδραματίζονται απλά εντυπωσιακές μάχες με αεροσκάφη. Εμπνευσμένος από μύθους με βασιλείς και ιππότες, ο «Πόλεμος των Άστρων» δε χαρακτηρίζεται άδικα ως space opera. Μέσα σ’ αυτήν την απεραντοσύνη του σύμπαντος, ο θεατής απολαμβάνει μία ιστορία που περιέχει όλα τα στοιχεία μίας μυθικής ιστορίας. Από το «κλισέ» του «δεσποσύνη σε κίνδυνο» (βλ. Πριγκίπισσα Leia) μέχρι το νεαρό πρωταγωνιστή που μέσα από την περιπέτεια ανακαλύπτει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Δε σας θυμίζει κάπως ο Luke Skywalker τον Αρθούρο πριν βγάλει το Εξκάλιμπερ από το βράχο και γίνει βασιλιάς του Κάμελοτ; Θα μπορούσε να πει κανείς πως μοιάζει με ένα παραμύθι (χωρίς να χρησιμοποιώ υποτιμητικά την έκφραση) που διαδραματίζεται στο διάστημα. Κι όπως γίνεται σε κάθε παραμύθι, περιμένεις κάτι αντίστοιχο του «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»! Για το οποίο, βέβαια πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή, μια που για να έρθει αυτό το «happily ever after» πρέπει να ολοκληρώσετε την τριλογία («Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back», 1980 και «Star Wars Episode VI: Return of The Jedi», 1983)!

Για το cast:
Λέω να ξεκινήσω με τον Harrison Ford, μιας που ο ρόλος του Han Solo ήταν αυτός που πραγματικά έδωσε ώθηση την καριέρα του – άλλωστε το 1981 ξεκίνησε άλλο ένα διάσημο franchise ταινιών και δεν είναι άλλο από τον «Indiana Jones» με πρωταγωνιστή τον Ford. Ο ηθοποιός δε φάνηκε διόλου να δυσκολεύεται να υποδυθεί το μοναχικό πιλότο και λαθρέμπορο που κι αυτός επιθυμεί να ανήκει σε μία ομάδα και να υπηρετεί έναν σκοπό – κι ας μην το παραδέχεται! Φαίνεται μάλιστα πως ο αγαπημένος ηθοποιός «εκμεταλλεύεται» το bad ass look που είχε στα 35 του – τότε – φεγγάρια, κι έτσι ο χαρακτήρας του Han Solo αποκτά μία υπόσταση που θα τολμούσε κάποιος να πει πως υπηρετεί πιστά την εικόνα που είχε ο Lucas για τον Solo όταν έγραφε το σενάριο.

Star Wars Ep. IV 3Η Carrie Fisher στο ρόλο της Πριγκίπισσας Leia υποδύεται μία περσόνα που μόνο… «damsel in distress» δε θυμίζει. Πιο πολύ τη λες Αμαζόνα! Ένας χαρακτήρας με ήθος, αποφασιστικότητα και λίγο… εγωισμό. Ειδικά όταν ο Solo της πάει κόντρα! Η Fisher μοιάζει να λειτουργεί με μεγάλη άνεση ως Leia χωρίς την ανάγκη να χρησιμοποιεί υπερβολές για να κάνει πιο αληθοφανή το χαρακτήρα της.

Ο Alec Guinness ως Obi-Wan Kenobi δίνει στο χαρακτήρα μία ξεχωριστή αίγλη, σα να είναι κι ο ίδιος ο ηθοποιός ιππότης, συνδυάζοντας αρμονικά τη χάρη και το θάρρος. Αν κι η περσόνα του Obi-Wan μοιάζει να μην έχει σχέση με άλλους ρόλους του Guinness όπως στη «Γέφυρα του Ποταμού Κβάι», ο ηθοποιός μόνο «έξω από τα νερά του» δε μοιάζει να βρίσκεται.

Όσο για το… παλικαράκι «γκαγκάν γκαγκάν» της υπόθεσης, το Luke Skywalker; Η αλήθεια είναι πως στην αρχή την ταινίας ο Mark Hamill μου έδωσε την αίσθηση πως του ήρθε πολύ ξαφνική η μετάβαση από τη μικρή στη μεγάλη οθόνη (μέχρι το 1977 έπαιζε σε τηλεοπτικές παραγωγές). Ίσως ήταν και το νεαρό της ηλικίας. Παρ’ όλα αυτά γρήγορα βρίσκει τα «πατήματα» του και κάνει το χαρακτήρα του Luke Skywalker πιο προσιτό στο θεατή. Το νεαρό της ηλικίας του, όμως, είναι κι ένα πλεονέκτημα, μια που φαίνεται να αντιμετωπίζει με μεγάλο ενθουσιασμό το ρόλο του. Και φυσικά βελτιώνεται κατά πολύ στις δύο επόμενες ταινίες της τριλογίας.
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Anthony Daniels, Kenny Baker, James Earl Jones κ.α.

You may also like