Πόσο καλό κάνει το Jogging με γυμνά πόδια;

Όσο “ανοίγει” ο καιρός, τόσο πιο δελεαστικές είναι οι βόλτες στη λιακάδα, ενώ ακόμη πιο ελκυστική είναι η οπτική να τις κάνουμε… ξυπόλητοι! Η αίσθηση του εδάφους στα πόδια μας είναι έντονη, απελευθερωτική και μας κάνει να νιώθουμε πιο κοντά και στη φύση. Σε κάποιες μελέτες, μάλιστα, διαπιστώθηκε πως η βάδιση με γυμνά πόδια έχει οφέλη για την υγεία, όπως την αύξηση των αντιοξειδωτικών στο σώμα και τη βελτίωση του ύπνου. Ωστόσο… ισχύει το ίδιο και για τη γυμναστική μας; Ας δούμε τρία σημεία που πρέπει να προσέξουμε πριν αφήσουμε στην άκρη τα παπούτσια.

01 Τραυματισμοί του αστραγάλου και της καμάρας του ποδιού. Σίγουρα όταν δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί τα παπούτσια, τα πόδια του ανθρώπου ήταν πιο ανθεκτικά. Τώρα, όμως, με την άσφαλτο, τα πεζοδρόμια και τον κίνδυνο για θραύσματα γυαλιών, δεν ισχύει το ίδιο. Στην πόλη, ειδικά, είναι αναγκαία μία προστασία από τους κραδασμούς που προκαλούνται με κάθε βήμα όταν περπατάμε ή τρέχουμε στο πεζοδρόμιο. Επιπλέον, τα πόδια μας δεν είναι πια συνηθισμένα να λειτουργούν χωρίς την υποστήριξη των παπουτσιών. Η κακή υποστήριξη μπορεί να οδηγήσει σε διαστρέμματα του αστραγάλου και τραυματισμούς στην καμάρα και τα δάχτυλα του ποδιού. Πρόβλημα, όμως, μπορεί να δημιουργηθεί και στα γόνατα, ενώ υπάρχει κι ο κίνδυνος να τραυματιστούν τένοντες και σύνδεσμοι.

02 Μινιμαλιστικά παπούτσια για jogging. Υπάρχουν τα τα toe shoes, τα οποία (για έναν περίεργο λόγο) πωλούνται σαν τρελά στο εξωτερικό. Το γιατί δεν το καταλαβαίνω, αν θέλετε τη γνώμη μου, αλλά ας το προσπεράσω!

Στο θέμα μας…

Οι γυμναστές σημειώνουν πως τα toe shoes αλλά και τα παπούτσια χωρίς αερόσολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιον που θέλει να αναπτύξει την αντοχή των ποδιών του, μια που η σχεδόν άμεση επαφή που προσφέρουν στο πόδι με το έδαφος μπορεί να ενδυναμώσει την καμάρα των ποδιών και να ενισχύσει το νευρικό σύστημα. Για να ακριβολογήσουμε, επιτρέπουν τη χρήση τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα προτιμούν, για ολιγόλεπτο περπάτημα ή τρέξιμο με χαλαρό ρυθμό και για λίγα λεπτά. Τόσο αυτοί, όμως, όσο και οι ορθοπεδικοί, σίγουρα δεν τα προτιμούν για έντονη δραστηριότητα στη γυμναστική. Αντ’ αυτού, προτιμούν τα κλασσικά sneakers για τρέξιμο, για τη σωστή επιλογή των οποίων μιλήσαμε ήδη πριν λίγο καιρό.

03 Ποιο είναι το σωστό μέρος για να τρέξουμε ξυπόλητοι; Σαφώς το τρέξιμο με γυμνά πόδια στην άσφαλτο ή στο πεζοδρόμιο πρέπει να αποφευχθεί. Ιδανικά είναι τα μέρη όπου υπάρχει άμμος (παραλία, καλή ώρα, μια που κοντεύει κι η ώρα να την επισκεπτόμαστε συχνά!) και απαλό γρασίδι. Κι εκεί, όμως, χρειάζεται το μέτρο, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αστράγαλοι, επομένως και εκεί τρέχουμε για λίγο και με χαλαρό ρυθμό.

Από εκεί κι ύστερα όπου είναι εφικτό, απολαύστε την αίσθηση του εδάφους στα πόδια σας!

 

You may also like