Τελικά… τι μας λένε οι λιγούρες;

Είναι σημάδια παράδοσης ή το σώμα μας προσπαθεί να μας εφιστήσει την προσοχή;

Ειδικά όταν προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μία συγκεκριμένη διατροφή, όπου λιχουδιές όπως η σοκολάτα και τα burgers έχουν περιοριστεί (αν δεν έχουν καταργηθεί εντελώς), η αίσθηση της λιγούρας μας κάνει να νιώθουμε ενοχικοί. Σύμφωνα, όμως, με τη Marci Evans, ειδικό διατροφικών διαταραχών του πανεπιστημίου του Cambridge στη Μασαχουσέτη, οι λιγούρες είναι μία μορφή επικοινωνίας του σώματος. Τονίζει, επίσης, πως μπορούμε να δώσουμε μία ερμηνεία σε αυτές.

Αρχικά, προσέχουμε τις ασυνήθιστες κι επίμονες επιθυμίες. Όταν, λόγου χάρη, έχουμε έντονο αίσθημα δίψας, ακόμη κι όταν φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε αρκετά, καλό είναι να συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό μας, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι σχετικό με το σάκχαρο του αίματος. Επιγραμματικά, η λιγούρα που επιμένει μπορεί να σηματοδοτεί έλλειψη ενός ή και περισσότερων στοιχείων που περιέχονται στις τροφές που στερούμαστε.

Στη συνέχεια, η Evans συστήνει να δίνουμε σημασία σε αυτές τις επιθυμίες. Ακόμη κι αν η ιδανική επιλογή για επιδόρπιο μετά το γεύμα είναι ένα φρούτο, η συνεχής “υπακοή” σε αυτόν τον κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστη κατανάλωση ενός λιγότερο αθώου σνακ, όπως η σοκολάτα. Συγκεκριμένα, όταν αρνούμαστε αυτήν την επιθυμία και την καταπιέζουμε, οδηγούμαστε στο αντίθετο αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια; Όσο βλέπουμε μία τροφή σαν “απαγορευμένο καρπό”, όσο τη στερούμαστε, τόσο πιο ελκυστική γίνεται αυτή.

Επίσης, το να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας για να ξεχάσουμε το αίσθημα της λιγούρας κάθε άλλο παρά βοηθάει. Για παράδειγμα: αν πίνουμε νερό (σχεδόν καταναγκαστικά) για να καταστείλουμε την επιθυμία για εκείνο το κρουασάν που “ερωτευθήκαμε” στο φούρνο της γειτονιάς, είναι πολύ πιθανό να καταλήξουμε να αγοράσουμε λίγω λαιμαργίας όχι μόνο εκείνο, αλλά ακόμη πέντε κρουασάν!

Η αλήθεια είναι πως στη διατροφική μας κουλτούρα οποιαδήποτε “μη υγιεινή” επιθυμία αντιμετωπίζεται ως κάτι τουλάχιστον μεμπτό. Στην πραγματικότητα, όμως, το σώμα επιθυμεί την ισορροπία. Κι όπως έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ στο The K-Magazine, η ισορροπημένη διατροφή δεν περιλαμβάνει στερήσεις. Χρειάζεται απλά μέτρο!

You may also like