Τι προσέχουμε για τους μικρούς κολυμβητές, από τον Χρήστο Μποφίλιο

Η κολύμβηση είναι το ιδανικότερο άθλημα για να ξεκινήσει ένα παιδί από μικρή ηλικία. Μάθετε το γιατί.

H πισίνα είναι ο ιδανικός χώρος για άσκηση ολόκληρου του σώματος. Όταν το παιδί, είναι μέσα στο νερό, απαλλάσσεται από διάφορες στηρίξεις που επιβαρύνουν το σώμα.Δεν χρειάζεται να στηρίζεται στα πόδια του ή στην πλάτη του για να πραγματοποιήσει μια άσκηση και έτσι αποφεύγονται τραυματισμοί που συχνά παρατηρούνται όταν τα παιδιά χοροπηδούν στο έδαφος παίζοντας μπάλα ή κάνοντας γυμναστική

Το κολύμπι λοιπόν θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα αθλήματα για την σωστή σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί παρά τα πλεονεκτήματα του, κρύβει και κινδύνους.

Γι’ αυτό, πριν γράψετε το παιδί σας κολυμβητήριο, καλό είναι πρώτα να ενημερωθείτε για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ώστε να αποφύγετε δυσάρεστα περιστατικά.

  • Τι εξετάσεις απαιτούνται;

Η επίσκεψη στον παιδίατρο και καρδιολόγο είναι απαραίτητη ώστε να είστε βέβαιοι πως το παιδί μπορεί να αθληθεί.

Αν όλα είναι καλά, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει το κολύμπι στην πισίνα.

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, το κολύμπι δεν είναι απαγορευτικό, απλώς ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα δώσει κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθεί ο προπονητής, ώστε να προσέχει ιδιαίτερα το παιδάκι που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Το κολύμπι, επίσης, συνιστάται ως μορφή άσκησης για τα παιδιά που έχουν άσθμα.

  • Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κολύμβηση;

Τα περισσότερα κολυμβητήρια δέχονται παιδιά από 4 ετών και άνω, ώστε να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλος/προπονητής.

Τα παιδιά 4 έως 5 ετών κάνουν μπάνιο σε μικρή πισίνα, όπου πατώνουν. Από τα 5 και μετά μπαίνουν στη μεγάλη πισίνα.

Τα κάθε τμήμα έχει συνήθως 17 με 18 παιδιά, τα οποία επιβλέπουν συνήθως δυο προπονητές.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες πισίνες που έχουν εντάξει στο πρόγραμμα τους τμήματα babyswimming όπου το παιδάκι μπορεί να ξεκινήσει την εξοικείωση με το νερό από τριών μηνών έως τριών ετών.

  • Πόσες φορές την εβδομάδα και πόση ώρα να κολυμπάει και πόση ώρα πριν το μπάνιο να εχει φάει;

Τρεις φορές την εβδομάδα θεωρείται μια καλή συχνότητα, αναλόγως την ηλικία και το επίπεδο.

Τα παιδί δεν πρέπει να έχει γευματίσει τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν από την προσέλευσή του στο κολυμβητήριο. O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να του προκαλέσει παλινδρόμηση, πράγμα που οδηγεί σε πνιγμό.

  • Κλειστή ή ανοιχτή πισίνα;

Οι ανοιχτές πισίνες θεωρούνται πιο υγιεινές από τις κλειστές, γιατί το παιδί έρχεται συνέχεια σε επαφή με τον καθαρό αέρα, ενώ αντιθέτως στις κλειστές οι υδρατμοί της πισίνας ευνοούν τη μετάδοση ιώσεων.

Όταν το παιδί βγαίνει από μια ανοιχτή πισίνα, η άμυνα του οργανισμού του είναι τόσο δυνατή, που δεν κινδυνεύει να κρυώσει εκείνη τη στιγμή, αρκεί βέβαια να βάλει αμέσως το μπουρνούζι του και να σπεύσει στα αποδυτήρια.

You may also like