“Το Σχήμα Του Νερού” κατέκτησε τη Βενετία

Στον Guillermo del Toro το βραβείο του Χρυσού Λέοντα..

Μεγάλος νικητής του 74ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αναδείχθηκε ο σκηνοθέτης Guillermo del Toro, καθώς η ταινία του “The Shape Of Water”, κατέκτησε το Χρυσό Λέοντα, τo το ανώτερο βραβείο της διοργάνωσης.

Πρωταγωνίστρια της ταινίας του Μεξικανού σκηνοθέτη είναι η Eliza (Sally Hawkins), μία άλαλη καθαρίστρια που εργάζεται σε ένα μυστικό εργαστήριο υψίστης ασφαλείας της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του ‘60. Η μοναχική της ζωή θα αλλάξει άρδην όταν ανακαλύψει πως στις εγκαταστάσεις ζει ένα μυστηριώδες αμφίβιο πλάσμα που είναι το υποκείμενο ενός πειράματος. Οι δυο τους θα αναπτύξουν έναν ιδιαίτερο δεσμό, ενώ σύντομα η Eliza θα συνειδητοποιήσει πως το πλάσμα κινδυνεύει.

Ο Guillermo del Toro παρέλαβε το βραβείο του εμφανώς συγκινημένος τόσο από τη νίκη του όσο κι από την ενθουσιώδη υποδοχή του από το κοινό που παραβρέθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων.

“Πιστεύω στη ζωή, πιστεύω στην αγάπη και πιστεύω στο σινεμά. Όταν παραμένεις σταθερός στα πιστεύω σου, όποια κι αν είναι αυτά (για μένα είναι τα τέρατά μου) τότε τα πράγματα βρίσκουν το δρόμο τους”.

Ο σκηνοθέτης αφιέρωσε το βραβείο σε όλους τους Μεξικανούς και Λατίνους κινηματογραφιστές που αγωνίζονται για τις ταινίες στην κατηγορία της φαντασίας. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς και τη δική του πορεία των είκοσι πέντε ετών, από την οποία δεν έλειπαν οι επαγγελματικές μεταπτώσεις.
Πρόκειται για τον πρώτο Μεξικανό δημιουργό που βραβεύεται με το Χρυσό Λέοντα, ενώ η τελευταία φορά που η δουλειά του ξεχώρισε ήταν το 2006 με το “Λαβύρινθο του Πάνα”, που τότε του χάρισε μία υποψηφιότητα Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Κανείς, όμως, δεν αποκλείει, πως το ρομαντικό παραμύθι του del Toro, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως “αντίδοτο του τώρα”, θα τον οδηγήσει στις επερχόμενες υποψηφιότητες των βραβείων της Ακαδημίας.
Η ταινία θα προβληθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Ελλάδα προβλέπεται να έρθει με τη νέα χρονιά. Οπότε δε μένει παρά να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τους λόγους για τους οποίους το “Σχήμα του Νερού” κατέκτησε τους κριτικούς!

You may also like