Ένας κινηματογράφος στη μέση της ερήμου, από τη Δάφνη Στράτου

2Στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Σινά, στην Αίγυπτο, βρίσκεται ένα θερινό σινεμά αλλιώτικο από τα άλλα, κρυμμένο μέσα στις παρυφές μιας οροσειράς της ερήμου.

Προσβάσιμο από ένα και μόνο δρόμο, περιμένει καρτερικά, 10 χρόνια τώρα, να φιλοξενήσει την πρώτη προβολή κάποιας ταινίας. Ο κινηματογράφος με τις 2000 ξύλινες θέσεις, ήταν το όνειρο ενός πλούσιου Γάλλου να δημιουργήσει το “End of the World Cinema” στη μέση του πουθενά. Αγόρασε, λοιπόν, μια τεράστια οθόνη προβολών και τον εξοπλισμό από ένα παλιό κινηματογράφο του Καϊρου, αλλά η πρεμιέρα δεν έγινε ποτέ.
3

Οι φήμες θέλουν τους ντόπιους να καταστρέφουν την κεντρική γεννήτρια ρεύματος κάθε φορά που προγραμματιζόταν μια ταινία. Μια άλλη εκδοχή λέει ότι λίγο πριν από τα εγκαίνια, θες από ατυχία, θες από σαμποτάζ, η μηχανή προβολής κάηκε και οι Αιγύπτιοι έφυγαν δυσαρεστημένοι και δεν ξαναγύρισαν ποτέ.
Έτσι, απογοητευμένος ο εύπορος Γάλλος, που το όνομα του παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα, εγκατέλειψε το όνειρό του και άφησε ένα σινεμά φάντασμα στη μέση της ερήμου.
4
6

Πηγή:εδώ

 

Περισσότερα για την Δάφνη Στράτου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like