Έρευνα: Γιατί η χειραψία είναι πολύ σημαντική;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μια ζεστή, φιλική χειραψία είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα αν έχουμε απέναντί μας τον υποψήφιο εργοδότη μας ή ένα άτομο που μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αυτό που δεν ξέραμε είναι γιατί αυτού του είδους ο χαιρετισμός είναι πράγματι τόσο σημαντικός και ικανός να συσφίξει αστραπιαία τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο παραπάνω ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Μπέκμαν των ΗΠΑ και από ό,τι φαίνεται τα κατάφεραν. Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ειδικοί ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να παρακολουθήσει ορισμένα βίντεο. Σε αυτά παρουσιάζονταν άτομα υποψήφια για κάποια επαγγελματική θέση να έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας χωρίς ωστόσο να εκφέρουν λόγο.

Στη συνέχεια η ομάδα έπρεπε να κρίνει τα στιγμιότυπα και να δώσει αυθόρμητες απαντήσεις σχετικά με την πιο επιτυχημένη ή όχι προσέγγιση, αλλά και με το βαθμό συμπάθειας που ένιωσαν για καθέναν από τους υποψηφίους. Εκτός αυτού, καθόλη τη διάρκεια της δοκιμασίας οι εθελοντές υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (fMRI). Οι ερευνητές εστίασαν σε εκείνες τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για την κοινωνικότητα.

Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά: κάθε φορά που οι εθελοντές έβλεπαν έναν υποψήφιο να τείνει το χέρι του προς τον απέναντί του, οι ειδικοί από την πλευρά τους παρατηρούσαν αυξημένη ευαισθησία στην αμυγδαλή και την άνω κροταφική αύλακα των συμμετεχόντων

. Πρόκειται για δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη θετική αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της προσέγγισης. Παράλληλα, η χειραψία συνδέθηκε και με μεγάλη δραστηριότητα στον επικλινή πυρήνα (περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή).

Όποτε, λοιπόν, θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση, μη διστάζετε. Δώστε το χέρι σας. «Θα σας συμβούλευα να επικεντρώσετε την προσοχή σας στη δύναμη της χειραψίας, καθώς όχι μόνο δημιουργεί μια θετική πρώτη εντύπωση στο συνομιλητή σας, αλλά μειώνει και το κόστος ενός λανθασμένου χειρισμού που ενδέχεται να κάνετε στην πορεία της συζήτησης» συμβουλεύει η ερευνήτρια Σάντα Ντόλκος.

Πηγή: http://www.elle.gr

You may also like