Τα Σκεύη κουζίνας είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της ηπατίτιδας

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται σε αμερικανικό περιοδικό αναφέρει πως τα σκεύη κουζίνας αποτελούν πηγές μόλυνσης που οδηγούν σε παθήσεις που προέρχονται από τρόφιμα.

Παλαιότερα είχε αποδειχθεί ότι η διαδικασία παρασκευής ενός γεύματος είναι η πρωταρχική πηγή μόλυνσης της τροφής. Μέχρι πρότινος οι αιτίες μόλυνσης αποδίδονταν στα χέρια και στην επιφάνεια στην οποία προετοιμαζόνταν τα φαγητά.

Πλέον, όμως, ενοχοποιούνται και τα σκεύη της κουζίνας. Στην εν λόγω έρευνα οι ερευνητές εξέτασαν τη μεταφορά του ιού της ηπατίτιδας Α και του νοροϊού μεταξύ φρούτων – λαχανικών και διαφόρων ειδών μαχαιριών και τριφτών. Η έρευνα έγινε τόσο με μη μολυσμένα σκεύη σε μολυσμένα τρόφιμα όσο και με μολυσμένα σκεύη σε μη μολυσμένα τρόφιμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι περισσότερα από τα μισά μη μολυσμένα σκεύη μολύνθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκαν για μολυσμένα τρόφιμα, ενώ η χρήση μολυσμένου σκεύους μόλυνε και τη μη μολυσμένη τροφή.

Μπερδευτήκατε; Πιο απλά…σύμφωνα με τα ευρήματα της ερευνήτριας Κίνγκ Γουάνκ, από το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια, ένα μολυσμένο σκεύος μπορούσε να μεταδώσει σε περισσότερα από επτά κομμάτια τροφής τη μόλυνση, και αυτό αποδεικνύει εμπράκτως πόσο εύκολο είναι να μεταφερθούν τα μικρόβια μεταξύ τροφών και σκευών.

Οι επιστήμονες πλέον συμβουλεύουν ότι θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο καθάρισμα των σκευών, και καλύτερη ενημέρωση σε όσους εργάζονται στα τρόφιμα και στους καταναλωτές, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Πηγή: iatronet.gr

You may also like