Ήλιος με δόντια;

black and white sun bathΜε τις πρώτες ζέστες όλο και περισσότεροι από εμάς καταφεύγουν στις πλησιέστερες παραλίες για μια βουτιά δροσιάς. Ο ήλιος, όμως, αν και ευεργετικός για τη διάθεσή μας, δεν αστειεύεται γι αυτό εκτός από το μαγιό και την πετσέτα, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούμε το αντηλιακό μας.

Αλήθεια, εσείς φοράτε αντηλιακό πριν εκτεθείτε στον ήλιο; Έχετε ελέγξει την ποιότητα του προϊόντος που έχετε επιλέξει; Σύμφωνα με την Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το αντηλιακό σας θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό από αυτό που αφήνει να εννοηθεί η ετικέτα του. Τον Ιούνιο του 2011, η υπηρεσία έδωσε δύο χρόνια προθεσμία στις εταιρείες αντηλιακών με ετήσια έσοδα λιγότερα από 25.000 δολάρια να προσαρμοστούν στα νέα standards. Αυτές οι αλλαγές έχουν ως στόχο την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σε σχέση με τα αντηλιακά, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέγουν το καλύτερο για τις ανάγκες τους. Αυτό το καλοκαίρι, οι νέοι αυτοί κανονισμοί τίθενται σε πλήρη εφαρμογή.

Συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα σημεία αυτών των κανονισμών, έτσι ώστε οι φετινές βουτιές σας να είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται από πλευράς αντηλιακής προστασίας.

Επιλέξτε προϊόντα ευρέως φάσματος

Ο ήλιος, όπως γνωρίζουμε, απελευθερώνει ακτίνες UVA και UVB. Οι μεν UVA ενοχοποιούνται για τη γήρανση του δέρματος, οι δε UVB ευθύνονται για τα γνωστά εγκαύματα που παθαίνουμε όταν δεν είμαστε προσεκτικοί. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι και οι δύο τύποι ακτινοβολιών ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος, μία νόσο που «χτυπά» ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, o FDA συνιστά τη χρήση προϊόντων ευρέως φάσματος αντηλιακής προστασίας, τα οποία παρέχουν ασπίδα ενάντια και στις δύο ακτινοβολίες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA, αυτή η διευκρίνιση θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Μην αγοράζετε αντηλιακά με δείκτη προστασίας χαμηλότερο του 15

Σύμφωνα με τον FDA, αν και τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 2 έως 14 μπορεί να θεωρηθούν ευρέως φάσματος, στην πραγματικότητα δεν παρέχουν την απαιτούμενη προστασία. Οι εγκεκριμένοι δείκτες είναι αυτοί του 15 και άνω.

Τα αντηλιακά με δείκτη άνω του 50 δεν είναι πιο ασφαλή

Οι εταιρείες χρεώνουν τα συγκεκριμένα προϊόντα ακριβότερα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για εμπορική παγίδα. Σύμφωνα με τον FDA, όλοι οι δείκτες προστασίας άνω του 50 παρέχουν την ίδια προστασία από τον ήλιο. Αντί, λοιπόν, να επιλέξετε ένα προϊόν με δείκτη 60, αρκεστείτε σε ένα αντηλιακό με δείκτη 50+.

sun bathΓενικές οδηγίες

Εφαρμόστε το αντηλιακό τουλάχιστον μία φορά ανά δύο ώρες ή και περισσότερο αν η ετικέτα του προϊόντος που έχετε αγοράσει το συνιστά. Αν ανήκετε στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή έχετε εμφανίσει καρκίνο του δέρματος στο παρελθόν, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ και 2μ.μ.

Δωρεάν διάγνωση από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, δερματολόγοι σε όλη τη χώρα σας εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, από τις 27 έως τις 31 Μαϊου. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να επιλέξετε δερματολόγο για δωρεάν ραντεβού επισκεφθείτε το www.myskincheck.gr.

Πηγή: http://health.discovery.com/

You may also like