ΑΔΑΜ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ: Ένα ρετρό αγόρι στη σκηνή του Faust

Τον Αδάμ τον γνώρισα εντελώς τυχαία ένα ανοιξιάτικο βράδυ σε ένα από τα προσωπικά του  live ανάμεσα σε ρετρό και τζαζ μελωδίες και δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι λίγους μήνες μετά θα είχα την χαρά και την τιμή σας τον συστήσω μέσα από μια κουβέντα για την μουσική του, για τα επόμενα σχέδια του αλλά και για όλα όσα θέλει ο ίδιος να μοιραστεί μαζί μας.

Αδάμ, μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε όμως έχουμε πολλά όμορφα πράγματα να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, θες να μας μιλήσεις για τα άμεσα σχέδια σου;
Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γιατί ναι ετοιμάζω πολλά όμορφα πράγματα για αυτή τη χρονιά και ξεκινάω με  δυο live εμφανίσεις στο Faust music theater που θα πραγματοποιηθούν 01/10 & 15 /10 με τέσσερις μουσικούς στη σκηνή όπου θα παρουσιάσω  ένα καινούργιο πρόγραμμα πάντα σε jazz και ρετρό ύφος, με επιρροές από τα 50’ς και τα 60’ς, σε swing, bossanova, latin αλλά και blouse μελωδίες. Είναι ένα πρόγραμμά που δουλεύω τη δομή του από το καλοκαίρι και με εκπροσωπεί ρεπερτοριακά και είμαι πολύ χαρούμενος που θα το παρουσιάσω σε ένα χώρο όπως το Faust. Πιστεύω θα βγει κάτι πολύ όμορφο.

Εκτός από τις live εμφανίσεις υπάρχει κάτι άλλο στα άμεσα σχέδια σου που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας ;
Φυσικά. Μετά το Σ’αγαπώ το νέο μου τραγούδι που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο σε μουσική Ανδριάννας Μπάμπαλη και στίχους ΝίκουΜωραΐτη, ετοιμάζω ένα νέο κομμάτι, χορευτικό αυτή τη φορά το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι τα Χριστούγεννα  και μια νέα διασκευή που θα είναι μπαλάντα.

Αλήθεια Αδάμ, θυμάσαι πως ξεκίνησαν όλα ; Έχεις στο μυαλό σου εκείνη τη στιγμή που είπες ότι το τραγούδι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις ;
Σε πολύ μικρή ηλικία, γύρω στα 12 νομίζω ήμασταν θυμάμαι σε μια πιτσαρία και με ρώτησαν οι γονείς μου τι θέλω να γίνω και τους είπα αμέσως, θα γίνω τραγουδιστής. Ο μπαμπάς μου είναι τραγουδιστής και τα ερεθίσματα υπήρχαν μέσα στο σπίτι όμως κανείς δεν το περίμενε γιατί ήμουν πολύ ντροπαλός. Θυμάμαι όμως ότι από τότε το είχα αποφασίσει.

Και από αυτή την απόφαση πως ήρθαμε στο σήμερα; Μίλησε μας λίγο για την διαδρομή σου αυτή.
Πολύ πλούσια διαδρομή με πολλές συνεργασίες, και υπέροχες στιγμές αλλά και αρκετή προσπάθεια, πολύ δουλειά και θυσίες φυσικά κυρίως στην προσωπική σου ζωή. Αλλά πιστεύω ότι η διαδρομή είναι τελικά αυτό που αξίζει για να φτάσεις στο σημείο που θέλεις και ποτέ δεν τελειώνει αυτό. Πάντα μελετάς και δουλεύεις  για να πετύχεις τους στόχους σου.

Θυμάσαι  ποια ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκες επαγγελματικά μπροστά σε κοινό και πως ένιωσες ;

Οι πρώτες εμφανίσεις μου μπροστά σε κοινό ήταν στο ωδείο και σε χορωδίες που ήμουν, αλλά η πρώτη  εμφάνιση μου στο τραγούδι επαγγελματικά μπροστά σε κοινό, ήταν στο Βεάκειο το 2006 ,όπου συμμετείχα σε μια παράσταση με highlights από μιούζικαλ και έλεγα μαζί με την Ηλιάννα από τους catzodilo το “Time of my life”. Είχα πάρα πολύ άγχος θυμάμαι εκείνη την πρώτη φορά. Την δεύτερη φορά παίξαμε στον Ζυγό στην πλάκα ήταν καλύτερα.

Στα χέρια μου έχω το cd σου και φυσικά αναρωτιέμαι πώς αποφάσισες να κάνεις μια τέτοια κίνηση, ρετρό θα λέγαμε, σήμερα που όλα γίνονται ψηφιακά και κυριαρχεί το διαδίκτυο και στη μουσική ;
Θα σου πω. Αρχικά συμμετείχα σε παραστάσεις μιούζικαλ όμως γρήγορα κατάλαβα ότι το θέατρο δεν είναι κάτι που με εκφράζει και άρχισα να κάνω τις προσωπικές μου liveεμφανίσεις σε κάποιους χώρους στην Αθήνα παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα χωρίς δικά μου τραγούδια. Κάποια στιγμή είδα ότι θα ήθελα κι εγώ να έχω κάποιο δικό μου τραγούδι και εκείνη την περίοδο γνώρισα τη Σίσσυ Βλαχογιάννη με την οποία κάναμε τις δυο διασκευές  που υπάρχουν και στον δίσκο το “Μια αγάπη για το καλοκαίρι’’ και το “Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα”. Το πρώτο τραγούδι που γράψαμε ήταν το “Με τον καιρό” το οποίο βγήκε και αρχικά ως demo στο διαδίκτυο και μετά ξεκινήσαμε να ετοιμάσουμε όλο τον δίσκο ώστε να έχω την δική μου δουλειά που να αντιπροσωπεύει εμένα και τον δικό μου ήχο.

Το πρώτο σου Άλμπουμ λοιπόν κυκλοφόρησε το 2015 και έχει τίτλο “Σαν Ταινία” . Ποιο τραγούδι αγαπάς περισσότερο  από αυτό το άλπμουμ?
Αγαπάω πάρα πολύ το “Ρετρό”.  Μου αρέσει  η απλότητα του  γιατί είναι μόνο με πιάνο, και οι στίχοι του Σταύρου Σταύρου. Αγαπώ και το “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” γιατί ήταν το πρώτο τραγούδι που κάναμε με τη Σίσσυ Βλαχογιάννη και παίχτηκε και στο ραδιόφωνο.

Είσαι ρομαντικός Αδάμ;
Είμαι πάρα πολύ ρομαντικός. Μπορεί να με συγκινηθώ και να κλάψω με μια ταινία, ένα τραγούδι, ακόμα και με μια ανθρώπινη ιστορία. Μου αρέσει να χάνομαι στις σκέψεις μου σε ένα φυσικό τοπίο που μου αρέσει. Οπότε ναι, θα έλεγα είναι φύση ρομαντικός.

Τι μουσική θα βρούμε στο κινητό σου;
Κυρίως ξένη μουσική. Ακούω πολλά πράγματα, jazz, swing, soundtracks και αρκετή ποπ. Ελληνική μουσική ακούω ελάχιστα.

Αν σου έλεγα να επιλέξεις ένα τραγούδι να ακούσουμε τώρα μαζί  ποιο θα διάλεγες ;
Για εδώ που ήμαστε και την αυλή του Black Duck θα επέλεγα κάτι από την Madeleine Peyroux το “Dance me to the end of love”ίσως.

Από τις εμφανίσεις σου μέχρι σήμερα ποια είναι αυτή που θα ξεχώριζες και για ποιο λόγο;
Σίγουρα ξεχωρίζω την εμφάνιση που έκανα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ήταν πολύ τιμητικό για μένα τότε που μόλις είχε κυκλοφορήσει δισκογραφικά η διασκευή μου “Μια αγάπη για το καλοκαίρι» να παίξει πρώτη φορά σε ένα τέτοιο χώρο, και σε ένα άλλο κοινό από αυτό της Αθήνας. Επίσης ξεχωρίζω τις εμφανίσεις μου στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου  γιατί ταιριάζουν πολύ στο ύφος της μουσικής μου αλλά και είναι κάτι που θα μου άρεσε και μένα προσωπικά να ακούσω σαν ακροατής, το καλοκαίρι σε έναν υπέροχο κήπο όπως αυτός του Νομισματικού Μουσείου.

Θέλεις να μοιραστείς μαζί κάποια συνεργασία που τη θεωρείς  σημαντική καλλιτεχνικά και την οποία ξεχωρίζεις, και γιατί ;
Έχω συνεργαστεί με πολύ αξιόλογους ανθρώπους και όλες τις συνεργασίες που κάνω τις κάνω με πολύ αγάπη θα σου έλεγα όμως ότι η συνεργασία μου με την Ηρώ ξεχωρίζει για μένα, γιατί κατ’αρχήν μπήκα ισάξια δίπλα της, κάνοντας ένα ισάξιο πρόγραμμα το οποίο φτιάχναμε μαζί και ήταν μια συνεργασία που είχε μεγάλη διάρκεια, και κάναμε πολλές εμφανίσεις στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Έμαθα πολλά πράγματα, ήταν σχολείο για μένα η Ηρώ. Επίσης γεννήθηκε και μια πολύ ωραία φιλία μεταξύ μας.

Επίσης ξεχωρίζω τη συνεργασία μου με το Δημήτρη Καλαντζή ο οποίος είναι ένας σπουδαίος jazz πιανίστας και μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω με μια υπέροχη μπάντα.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά και σου δίνει την ενέργεια να συνεχίζεις και να κάνεις με τόση αγάπη αυτό που βλέπουμε στη σκηνή στις live εμφανίσεις σου ;
Μου αρέσει πολύ η επαφή και  η επικοινωνία με τον κόσμο. Ο κόσμος μου δίνει πολύ ενέργεια και αγάπη. Κι εγώ βέβαια θέλω πολύ να δίνω χαρά και να περνάμε ωραία στα live και μου έχουν συμβεί πολύ απίστευτα πράγματα Αυτό που λαμβάνω είναι κάτι μοναδικό και μου δίνει κάτι που δεν πληρώνεται και που είναι δύσκολο να περιγράψω.


Εάν σου έλεγε κάποιος ότι αύριο το πρωί θα ξυπνούσες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας, ποιο μέρος θα επέλεγες;
Στην Ελλάδα θα ήθελα να είμαι πάλι και συγκεκριμένα στη Αθήνα γιατί την αγαπώ την Αθήνα μας. Είναι μια πόλη που συγκεντρώνει πολλά πράγματα και ποτέ δεν την βαριέσαι.

Ποιο είναι για σένα το ιδανικό μέρος για μια απογευματινή βόλτα στην πόλη;
Μου αρέσει πάρα πολύ και πηγαίνω συχνά η πλάκα, και οι γειτονιές, όπως τα Αναφιώτικα. Έχει πολύ ωραία ενέργεια αυτό το μέρος.

Θες να μοιραστείς μαζί μας μια απόλαυση σου;
Μ’αρέσει το φαγητό και ιδιαίτερα τα γλυκά.

Τι σου φτιάχνει την μέρα;
Οι φίλοι μου, η κουβέντα μαζί τους και οι ωραίες στιγμές που περνάμε με κάνουν πολύ χαρούμενο.

Τι μπορεί να σου χαλάσει την διάθεση;
Προσπαθώ να είμαι θετικός και δεν μου χαλάει εύκολα η διάθεση όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό στην καθημερινότητα . Θα απογοητευτώ όταν κάποιος που έχω εμπιστευτεί αποδειχτεί τελικά ότι δεν ήταν ακριβώς όπως νόμιζα.

Ποια είναι η σχέση σου με τα social media;
Χρησιμοποιώ τα social media, έχω την προσωπική μου σελίδα στο facebook όπου εκεί έχω τη δυνατότητα να ενημερώνω για τις εμφανίσεις και τα νέα μου, και το κανάλι μου στο you tube το οποίο έχει πλούσιο υλικό από τα live μου και από όλες τις εμφανίσεις μου. Μου αρέσει πολύ η αμεσότητα στην επικοινωνία που μου δίνουν τα social media γιατί είμαι έτσι και σαν άνθρωπος, άμεσος και θεωρώ μου ταιριάζει πολύ αυτός ο τρόπος.

Πιστεύεις Αδάμ ότι το διαδίκτυο έχει συμβάλει θετικά στα μουσικά δρώμενα ή είσαι από τους νοσταλγούς της παλαιότερης εποχής;
Θα σου έλεγα δυο πράγματα. Πιστεύω ότι έχει και θετική και αρνητική επίδραση η εμφάνιση του διαδικτύου στη μουσική. Θα μου άρεσε σίγουρα να ζήσω την εποχή που υπήρχαν οι δισκογραφικές εταιρείες  που υποστήριζαν τον καλλιτέχνη και την προώθηση του, δεν το πρόλαβα αυτό. Παρόλα αυτά το ίντερνετ σου δίνει μια πολύ μεγάλη ελευθερία στην επικοινωνία της δουλειάς σου και έχεις  την αίσθηση ότι είσαι κυρίαρχος και ότι έχεις  τον έλεγχο της προώθησης της δουλειάς σου και κάνεις πιο ελεύθερα τις επιλογές σου. Ενώ όταν εμπλέκονται εταιρείες και χρήματα αλλάζουν λίγο τα πράγματα κ χάνεται ο ρομαντισμός.

Από την άλλη έχει κάνει και πολύ κακό στη μουσική ειδικά στην Ελλάδα γιατί οι καλλιτέχνες κάνουν μόνοι τους τις παραγωγές, με πολύ προσπάθεια και αγάπη, και επενδύουν αρκετά χρήματα, όμως ο κόσμος μπορεί εύκολα να βρει τα τραγούδια και να τα κατεβάσει , οπότε τα χρήματα αυτά δεν γυρνούν πίσω στους καλλιτέχνες.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι η εποχή αλλάζει και πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να προχωράμε με τα νέα δεδομένα.

Τι σημαίνει για σένα επιτυχία Αδάμ σε αυτό που κάνεις;
Θεωρώ επιτυχία να κάνεις αυτό που αγαπάς, να αγγίξει όσες περισσότερες καρδιές αυτό που κάνεις,  και να έχεις και τη δυνατότητα να βιοπορίζεσαι από αυτό. Αυτό θεωρώ επιτυχία.

 Κάναμε μια πολύ ωραία κουβέντα με τον Αδάμ και είπαμε κι άλλα πολλά τα οποία μπορεί να γράψω με μια νέα αφορμή. Ο Αδάμ είναι ένα ταλαντούχο παιδί με λάμψη, θετική ενέργεια και πολύ αγάπη γι’αυτό που κάνει. Αν τον δείς στη σκηνή σε κερδίζει αμέσως. Η μουσική, η ερμηνεία του και ενέργεια του περνάει στο κοινό και κάθε φορά κάνει νέους συνοδοιπόρους στο μουσικό του ταξίδι. Ραντεβού στο Faustλοιπόν για να τον απολαύσουμε!

01 & 15/10/17 στο Faust (Καλαμιώτου 11- Αθήνα -Τηλ: 210 3234095)

Ευχαριστούμε πολύ την Λίζη Πιστολά για την παραχώρηση της συνέντευξης!

 

You may also like