“Αισιοδοξία Vs Απαισιοδοξία: Νικητής ο ρεαλισμός” από τις Cinematherapy Nights

Αισιοδοξία Vs Απαισιοδοξία ήταν η θεματική της περασμένης Τετάρτης στο Cinematherapy Nights.. Ποιος κέρδισε λοιπόν; Μάλλον ο ρεαλισμός!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα συναισθήματα των συμμετεχόντων σχετικά με την ταινία ήταν διχασμένα. Κάποιοι την απόλαυσαν ιδιαιτέρως, ενώ άλλους τους άφησε σχετικά αδιάφορους. Αυτό που είχε πολύ ενδιαφέρον ήταν ότι για τους περισσότερους δεν υπήρχε κάποιος ξεκάθαρα αισιόδοξος ή απαισιόδοξος χαρακτήρας, αφού όπως πολύ ορθά σχολίασε ένας από τους συμμετέχοντες «όλοι έχουμε μέσα μας και το αρνητικό και το θετικό».

Τι σημαίνει στην πράξη όμως αυτό; Ότι ουσιαστικά κανείς δεν είναι εκ φύσεως απαισιόδοξος, καταδικασμένος να προσδοκά πάντα το χειρότερο και να αποκλείει με την αρνητική του στάση κάθε ευχάριστη έκβαση. Στον καθένα μας κρύβεται ένα ψήγμα αισιοδοξίας, μικρότερο ή μεγαλύτερο.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που δεν αναζητούν αυτή τη θετική τους πτυχή και αφήνονται απόλυτα στην απαισιοδοξία τους. Άλλωστε όλοι ξέρουμε πόσο γλυκιά μπορεί να είναι η μιζέρια κάποιες φορές. Όμως ακόμα και αν προσπαθείς να ξεφύγεις από τον φαύλο κύκλο της αρνητικότητας είναι αυτή η προσπάθεια αρκετή;

Και όμως είναι! Ο Seligman, θεωρητικός του κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας, εισήγαγε τον όρο «μαθημένη αισιοδοξία». Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες του η αισιοδοξία είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί, μέσω της διαδικασίας αμφισβήτησης των αρνητικών σκέψεων και αναγνώρισης των θετικών.

Πολλοί βέβαια αισθάνονται ότι στην Ελλάδα της κρίσης η αισιοδοξία είναι απλή αφέλεια. Αναπόφευκτα η συζήτηση μας στράφηκε για κάποια ώρα στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και στο πόσο δύσκολο είναι κανείς να διατηρήσει την θετική του σκέψη μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας που βιώνουμε. Πολλές διαφορετικές απόψεις ακούστηκαν, και εμείς αυτό που κρατάμε είναι ότι όλοι συμφωνήσαμε πως «η ουσιαστική επικοινωνία με τους άλλους μας βοηθά να είμαστε πιο αισιόδοξοι και να προσπαθούμε για το καλύτερο».

Τελικά λοιπόν, το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Το πόρισμα της βραδιάς ήταν «Είναι απλά μισό!».

Αυτά και άλλα πολλά ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αύριο, Τετάρτη 23/1 το ερώτημα που σας θέτουμε είναι: “Θυμώνεις εύκολα ή μήπως …δε θυμώνεις ποτέ;”. Ελάτε στην παρέα μας στις Cinematherapy Nights και πείτε μας τι σας προκαλεί οργή, πώς την εκφράζετε ή … πώς την καταπιέζετε! Ας προσπαθήσουμε να δούμε λίγο χιουμοριστικά το θέμα του θυμού και ενδεχομένως να το απενοχοποιήσουμε ως έναν βαθμό.

Σας περιμένουμε! Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected]

You may also like