Αλμυρός σιμιγδαλένιος χαλβάς με άρωμα καλοκαιρινών γεμιστών (με παγωτό από Κατίκι Δομοκού)

ALMYROS XALVASΧρόνος παραμονής του παγωτού στην κατάψυξη: 6-8 ώρες (Καλύτερα θα ήταν να φτιάξουμε το παγωτό την προηγούμενη μέρα )
Χρόνος παρασκευής του χαλβά: 30 λεπτά περίπου

*Παγωτό από Κατίκι Δομοκού, θα χρειαστούμε:
• 750 ml. γάλα κατσικίσιο ( από το super market )
• 250 ml. Κρέμα γάλακτος 35%
• 6 κρόκους αβγών ( κατά προτίμηση βιολογικών )
• 750 gr. Κατίκι Δομοκού
• Λευκό πιπέρι, όσο θέλετε

*Χαλβάς με άρωμα γεμιστών, θα χρειαστούμε:
• 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
• 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
• 1 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 3 κ.σ. επιπλέον για το σοτάρισμα των λαχανικών
• 3 ½ φλ. ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου ( από βιολογικό κύβο )
• 1 κολοκύθι μέτριο κομμένο σε κύβους του 1 εκ.
• 1 μελιτζάνα μέτρια κομμένη σε κύβους του 1 εκ.
• 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κύβους του 1 εκ.
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
• 4 κ.σ. κουκουνάρι που έχουμε καβουρδίσει σε tefal χωρίς λιπαρή ουσία
• ½ φλ. μαύρες σταφίδες
• 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
• 1 φλ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1 πρέζα ζάχαρη
• Αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
*Ξεκινώντας το παγωτό: Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος χωρίς να τα αφήσουμε να κάψουν. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα γάλατος κρέμας ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν βάλουμε μια κουταλιά κρέμας σε ένα πιατάκι και τραβήξουμε ένα αυλάκι ανάμεσα της και το αυλάκι παραμείνει για πάνω από 5 δευτερόλεπτα η κρέμα μας είναι έτοιμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κατίκι Δομοκού ανακατεύοντας καλά. Κατόπιν περνάμε όλο το μείγμα από το μπλέντερ. Ρίχνουμε όσο λευκό πιπέρι θέλουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ανοξείδωτο μπολ. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 6-8 ώρες και ανακατεύουμε –ιδανικά- με ένα σύρμα κάθε 30 λεπτά.

ALMYROS XALVAS*Ξεκινώντας το χαλβά: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε 3 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Κατόπιν ρίχνουμε την πιπεριά, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα μέχρι να πάρουν χρώμα και όταν γίνει αυτό σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη φρεσκοτριμμένη ντομάτα και τον πελτέ προσθέτοντας και μια πρέζα ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το καβουρντισμένο κουκουνάρι, τις σταφίδες, το μαϊντανό και το δυόσμο, τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 3 λεπτά και μετά αποσύρουμε και το αφήνουμε κατά μέρος.

Σε μια ψηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ένα φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σιμιγδάλι. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά τον ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μέσα στο σιμιγδάλι το μείγμα των λαχανικών. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε και όταν αρχίσει να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας είναι έτοιμος. Ρίχνουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα (των 28 εκατοστών), σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μη δημιουργηθεί κρούστα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε το χαλβά μας σε φέτες την τελευταία στιγμή συνοδεύοντας τον με μια μπάλα από το παγωτό κατίκι.

Ρίχνουμε πάνω στο παγωτό μια κουταλιά του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ελάχιστο θυμάρι.

Συνοδεύουμε εάν θέλουμε με το λευκό κρασί που σβήσαμε τα λαχανικά μας.

You may also like