Ανακαλύπτοντας τον Pericles Kondylatos…, από την Ελισάβετ Χατζηγάκη

pk2Μια ενδιαφέρουσα και εφ’όλης της ύλης συζήτηση είχαμε με τον νεαρό, ανερχόμενο, δημιουργικό Περικλή Κονδυλάτο, σχεδιαστή των ομώνυμων κοσμημάτων. Οι δημιουργίες του, ξεχωριστές, θηλυκές και με μεγάλες δόσεις φαντασίας μας «ταξιδεύουν» σ’ έναν κόσμο μαγικό, αυτόν των Pericles Kondylatos Jewellery
 

Ελισάβετ Χατζηγάκη: Πώς ξεκίνησε για εσάς το ταξίδι στον κόσμο του κοσμήματος?
Περικλής Κονδυλάτος: Προέρχομαι από τον καλλιτεχνικό – εικαστικό χώρο, και βασική μου ενασχόληση ήταν η ζωγραφική και η γλυπτική. Έκανα παράλληλα κοσμήματα σε ερασιτεχνικό επίπεδο και είδα ότι είχαν ζήτηση, oπότε το ακολούθησα. Eίναι ένα ταξίδι που δεν το σχεδίασα, ήθελε ο Ήλιος και η Σελήνη να γίνει..

Ε.Χ:Γιατί επιλέξατε το σχεδιασμό κοσμημάτων?
Π.Κ:Μάλλον με επέλεξε.

Ε.Χ:Τα κοσμήματα σας είναι ιδιαίτερα, ξεχωριστά και εξαιρετικά πρωτότυπα, δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω από που αντλείτε την έμπνευσή σας;
Π.Κ:Καταρχήν ευχαριστώ!
Μου έχουν κάνει κι’άλλες φορές αυτή την ερώτηση, και κάθε φορά με  εκπλήσσει το ίδιο.Αισθάνομαι ότι υπάρχει μια αντίληψη ότι ο καλλιτέχνης  είναι κάτι άδειο και πρέπει να αντλήσει έμπνευση από κάπου. Συμβαίνει το αντίθετο: ο καλλιτέχνης είναι κάτι τόσο γεμάτο που ξεχειλίζει, και αυτό που ξεχειλίζει το ονομάζουμε τέχνη.

Ε.Χ:Κάθε κόσμημα κρύβει ένα θεατρικό, elegant concept, θεωρείτε ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τις δημιουργίες σας μοναδικές;
Π.Κ:Μπορεί ναι, αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να είμαι αληθινός στο καλλιτεχνικό μου όραμα, και όταν αυτό αρέσει και στους άλλους με ευχαριστεί.

Ε.Χ:Τι πιστεύετε ότι βλέπει μια γυναίκα στα κοσμήματα σας και τα υιοθετεί, τα φορά και τα αγαπά;
Π.Κ:Πιστεύω πως οι γυναίκες που αγοράζουν τα κοσμήματα μου βλέπουν κάτι από τον εαυτό τους σε αυτά. Δεν πιστεύω ότι αγοράζουμε πράγματα που θα μας κάνουν πιο όμορφους,sexy, ελκυστικούς κλπ. Πιστεύω πως αγοράζουμε πράγματα που αντανακλούν κάτι από το μέσα μας στο έξω μας. Κάτι που θα δώσει στον άλλο ένα μήνυμα για το τι συμβαίνει πιο μέσα. Θα μου πεις μα η μόδα δεν είναι κάτι επιφανειακό? Είναι, σε πρώτη ανάγνωση, αλλά αν κοιτάξεις πιο βαθιά τελικά δεν είναι. Ότι επιλεγούμε, αυτό είμαστε. Και αυτό που παλεύουμε να δείξουμε προς τα έξω όσο και αν νομίζουμε ότι είναι η εικόνα μας δεν είναι. Είναι μια αλήθεια. Ξέρεις γιατί; Γιατί η αλήθεια για μας είναι μια συνισταμένη του τι πιστεύουμε εμείς για εμάς και του τι πιστεύουν οι άλλοι για μας.
pk1

Ε.Χ:Ή Ελλάδα αποτελεί πρόσφορο και φιλόξενο έδαφος για νέους, ταλαντούχους, ξεχωριστούς και «εκκεντρικούς» καλλιτέχνες όπως εσείς;
Π.Κ:Δεν μπορώ να σου απαντήσω γενικά, μπορώ να σου πω για εμένα: Δεν νιώθω ότι είμαι στο πιο “hot spot” μέρος του πλανήτη από άποψη μόδας και design αλλά νιώθω ότι για το σημείο που βρίσκομαι εγώ σαν Περικλής  είμαι στο σωστό μέρος για τώρα.

pk3Ε.Χ: Ποιες είναι οι δυσκολίες και τα ρίσκα που ενδεχομένως πήρατε στο ξεκίνημα σας;
Π.Κ:Όλη η ζωή είναι ένα ρίσκο και κάθε επιλογή που κάνουμε γίνεται εις βάρος μιας άλλης επιλογής που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην θέση αυτής που κάναμε, οπότε δεν αισθάνομαι ότι έκανα κάτι παρακινδυνευμένο. Ίσως κάποιος που με έβλεπε απέξω να θεωρούσε ένα ρίσκο το ότι έφυγα από τον εικαστικό χώρο που ήξερα πέντε  ανθρώπους και είχα κάνει κάποια πράγματα και πήγα σε έναν εντελώς άγνωστο για μένα χώρο, σε αυτόν της μόδας. Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Αισθάνομαι ότι η ζωή είναι πάνω απ’ όλα ελευθερία και η δυνατότητα να υπάρχεις σε όποια πραγματικότητα σου λέει η καρδιά σου. Εάν κάποια στιγμή αλλάζεις εσωτερικό παλμό πρέπει να συντονιστείς με νέα πράγματα, αλλιώς ενδέχεται να νιώσεις πως δεν προχωράς. Ρίσκο είναι να μην παίρνεις κανένα ρίσκο.

Ε.Χ:Θεωρείτε ότι σε μία εποχή καθαρά εμπορική ένας σχεδιαστής-καλλιτέχνης «αναγκάζεται» να κάνει «εκπτώσεις» στη φαντασία και στη δημιουργικότητά του ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού;
Π.Κ:Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να κάνει τίποτα. Νομίζω ότι μπορείς να διαλέξεις και να πάρεις τι θέλεις από την ζωή. Αν σε ενδιαφέρει να ικανοποιήσεις κάποιο συγκεκριμένο κοινό η να βγάλεις τα τάδε χρήματα και για να φτάσεις τον στόχο σου και πρέπει να κάνεις κάποιες εκπτώσεις και σου αρέσουν οι εκπτώσεις σαν άνθρωπος, και μέσα σε όλο αυτό είσαι και συνειδητός τότε δεν βλέπω τίποτα κακό. Εγώ δεν αναγκάζομαι να κάνω τίποτα, μάλλον θα στο θέσω αλλιώς:  δεν αισθάνομαι ότι αναγκάζομαι, λέω στο εαυτό μου: «αυτές είναι οι επιλογές σου, διαλέγεις και παίρνεις»

pk7Ε.Χ: Ως ανερχόμενος, νέος και “φρέσκος” σχεδιαστής κοσμημάτων, ποια θα ήταν η συμβουλή σας προς τα νέα παιδιά που ονειρεύονται μια καριέρα στη μόδα ως σχεδιαστές (στο κόσμημα ειδικότερα);
Π.Κ:Θα τα συμβούλευα να ρωτήσουν τον εαυτό τους τι θέλει. Αν θέλουν να κάνουν μια καριέρα στην μόδα και ξέρουν τι πραγματικά  σημαίνει καριέρα στη μόδα, τότε να δουν με ανοιχτά μάτια ποιο είναι το τίμημα της επιλογής τους. Να τα ζυγίσουν και αν ακόμα θέλουν αυτό που θέλουν, να προχωρήσουν.Η φιλοδοξία πρέπει να συνοδεύεται από ικανότητα αλλιώς ακολουθεί πόνος.

Ε.Χ:Οι δημιουργίες σας απευθύνονται στις πιο «τολμηρές», πιστεύετε ότι γενικά, οι Ελληνίδες τολμούν στο κόσμημα ή είναι πιο «συντηρητικές» στις επιλογές τους;
Π.Κ:Πιστεύω ότι οι Ελληνίδες είναι άνθρωποι πάνω απ’ όλα που είναι ξεχωριστοί με τις ιδιαίτερες και μοναδικές προσωπικότητες τους και δεν μπορώ να τις δω σαν μια μάζα και να βγάλω στατιστικά. Αν θέλεις μπορώ να σου πω για τις γυναίκες που συναναστρέφομαι εγώ, ότι είναι ελεύθερες, πρωτότυπες και η προτεραιότητα τους είναι με την εμφάνιση τους να ευχαριστήσουν τον εαυτό τους, και σίγουρα δεν είναι καθόλου συντηρητικές.

Ε.Χ: Κάθε συλλογή σας, είναι εξαιρετικά μελετημένη στη λεπτομέρεια, βασισμένη σε μια μεγάλη ιδέα, θεωρείτε ότι οι ιδέες για μια καινούργια συλλογή έρχονται δύσκολα;
Π.Κ: Οι ιδέες δεν έρχονται δύσκολα, ούτε μετακινούνται, οι ιδέες είναι κάπου μόνιμα. Η αλήθεια είναι σταθερή, εμείς κινούμαστε. Εάν συντονιστείς με το «φως» δεν «μαζεύεις» ιδέες γίνεσαι η ιδέα η ίδια.., την εμπεριέχεις και σε εμπεριέχει. Εγώ όταν φτιάχνω ένα κόσμημα, εκφράζω κάτι που έχω ήδη συντονιστεί μαζί του, δεν το δημιουργώ, το αναπαράγω, γίνομαι το κόσμημα που έχω «δει». Όπως λέει και ο μεγάλος  Πλάτωνας στην Πολιτεία του..

Ε.Χ: Πώς οραματίζεστε τη γυναίκα που φοράει τα Pericles Kondylatos Jewellery;
Π.Κ: Είναι μια γυναίκα απελευθερωμένη, θηλυκή,  και που ξέρει ότι είναι όμορφη ότι και να βάλει. Ε.. και για να είμαι ειλικρινής είναι και λίγο αναρχική, και λίγο rock ‘n Rolla.

pk8Ε.Χ: Ένας σχεδιαστής κοσμημάτων πολλές φορές επαναπαύεται σ’ ένα σχέδιο που αγαπήθηκε πολύ και τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα να «βαλτώνει», εσείς έχετε παγιδευτεί σε «ασφαλή» σχέδια;
Π.Κ:Όχι, και δεν πιστεύω ότι είναι σωστό αν θέλεις και εμπορικά να γίνεται αυτό. Γιατί στερείς και το στοιχείo της έκπληξης και της ανατροπής από τους πελάτες σου, και το πιο βασικό της ανανέωσης κάτι που η μόδα εκφράζει κυρίως και απαραιτήτως.

Ε.Χ:Τι πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύουν τα Pericles Kondylatos Jewellery για τη γυναίκα του σήμερα;
Π.Κ:Ένα νέο τρόπο σκέψης, που λέει: «δεν είμαι μάζα. Είμαι μοναδική, και δεν υποκύπτω σε καμιά μόδα» Αυτά που φτιάχνω είναι για γυναίκες που παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους.

Ε.Χ: Τι θεωρείτε ότι λείπει σήμερα από το χώρο του κοσμήματος στην Ελλάδα;
Π.Κ: Τίποτα! Έχουμε τα πάντα!!!!!!!! Στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλούς σχεδιαστές, πολλά νέα παιδιά που κάνουν εκπληκτικά πράγματα, και πολλά μεγαλύτερα «νέα» παιδιά που έχουν γράψει ιστορία στο χώρο, ιστορικούς οίκους, avant-guard καλλιτέχνες, ερασιτέχνες, τεχνίτες, ειδικούς, τα πάντα!!!!. Ψωνίζετε ελληνικά και μόνο! Να κάτι που λείπει! Λείπει η γνώση ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε τα καλυτέρα μυαλά και τα καλλίτερα χέρια. Και αν έχεις κάτι και δεν το ξέρεις είναι σαν να μην το έχεις.

Ε.Χ: Μια γυναίκα φορώντας τις δημιουργίες σας αισθάνεται ότι ταξιδεύει σ’έναν μαγικό κόσμο, σε μία άλλη διάσταση. Ήταν κάτι που επιθυμούσατε να πετύχετε με τα ανατρεπτικά σχέδιά σας και τα υλικά που χρησιμοποιείτε?
Π.Κ:Όχι αλλά επιθυμώ, όποιος παίρνει κάτι δικό μου, να αισθάνεται όμορφα με αυτό. Θέλω να δίνω χαρά με αυτά που φτιάχνω και μόνον έτσι για μένα έχει κάποιο νόημα. Να εμπεριέχεται η έννοια της προσφοράς και της αγάπης.

Ε.Χ: Να ρωτούσα ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Π.Κ: Προς το παρόν . I go with the flow…

Οι φωτογραφίες είναι από τις κολεξιόν:The Burial Treasure Collection, Noel Wispers, “Spring in Paris” Returns.

*Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/PericlesKondylatosJewellery

You may also like