Ανακουφίζοντας τον καταπονημένο αυχένα Pt. IΙ

Αυτή τη φορά προσθέτουμε και λίγη… yoga!

Πριν λίγες μέρες σας είχαμε προτείνει μερικές ασκήσεις προκειμένου να ανακουφίζετε τον καταπονημένο σας αυχένα. Αυτή τη φορά επανερχόμαστε με τρεις ασκήσεις που εμπνέονται από τη yoga.

01 Με τη διάταση που προκαλεί αυτή η άσκηση χαλαρώνουν ώμοι κι αυχένας και μπορεί να μας ανακουφίσει από πονοκεφάλους και το αίσθημα υπνηλίας. Ξεκινάμε από τη Στάση του Παιδιού της yoga…

… με τις κνήμες και το μέτωπο να ακουμπούν στο πάτωμα. Μένουμε σε αυτή τη θέση για μερικές ανάσες προσπαθώντας να επιμηκύνουμε τη σπονδυλική στήλη ενόσω χαλαρώνουμε το στήθος μας επάνω στους μηρούς. Όταν είμαστε έτοιμοι, πλέκουμε τις παλάμες μας πίσω από την πλάτη δημιουργώντας μία γροθιά. Αν μπορούμε, πιέζουμε το κάτω τμήμα κάθε παλάμης μεταξύ τους για να κάνουμε πιο έντονη τη διάταση στους ώμους. Έπειτα σηκώνουμε τα χέρια όσο πιο ψηλά μπορούμε. Εισπνέουμε για να μετατοπίσουμε το βάρος μας μπροστά και να σηκώσουμε τους γοφούς μας από τις φτέρνες όπου ξεκουράζονταν έως τώρα. Φέρνουμε την κορυφή του κεφαλιού στο έδαφος και τεντώνουμε τα χέρια προς το έδαφος όσο μπορούμε. Μένουμε σε αυτή τη θέση για δέκα δευτερόλεπτα κι επαναφέρουμε τους γοφούς πάνω στις φτέρνες, όπου μένουμε για άλλα δέκα δευτερόλεπτα κι έπειτα σηκώνουμε πάλι τους γοφούς. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη ροή για πέντε τουλάχιστον επαναλήψεις κι επανερχόμαστε αργά τη Στάση του Παιδιού με τα χέρια στο πλάι των ποδιών.

02 Η άσκηση αυτή δημιουργεί διατάσεις στο μπροστινό τμήμα του λαιμού, το στήθος και τους ώμους. Ξεκινάμε καθισμένοι επάνω στις φτέρνες μας όπως στη Στάση του Αναπαυόμενου Πολεμιστή της yoga.

Γέρνουμε προς τα πίσω και τοποθετούμε σταθερές τις παλάμες στο πάτωμα περίπου είκοσι εκατοστά πίσω μας και με τα δάχτυλα να “κοιτούν” προς τα έξω. Πιέζουμε τις παλάμες ώστε να σηκώσουμε το στήθος δημιουργώντας μία “καμάρα” με τις πλάτη και τους γοφούς σταθερούς στις φτέρνες. Για να αυξήσουμε τη διάταση, ρίχνουμε το κεφάλι προς τα πίσω τεντώνοντας το λαιμό και το στήθος. Μένουμε σε αυτή τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα κι επαναφέρουμε αργά το κεφάλι και τον κορμό.

03 Η κλασσική Στάση της Γέφυρας της yoga μας επιτρέπει να έχουμε τον έλεγχο της διάτασης στον αυχένα ανάλογα με το πόσο ψηλά σηκώνουμε τους γοφούς. Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα χέρια στο πλάι και τις παλάμες στο έδαφος. Λυγίζουμε τα γόνατα και πατάμε σταθερά τα πέλματα παράλληλα μεταξύ τους, φέρνοντας τις φτέρνες όσο πιο κοντά γίνεται στους γλουτούς και σε έκταση ίση με των γοφών. Με τις παλάμες και τα πέλματα να πατούν σταθερά, σηκώνουμε στον αέρα τους γοφούς. Μπορούμε, αν θέλουμε, να ενώσουμε τα χέρια κάτω από τη λεκάνη. Μετατοπίζουμε το βάρος μας δεξιά κι αριστερά ώστε να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται οι ωμοπλάτες μεταξύ τους. Μένουμε σε αυτήν τη θέση για τριάντα δευτερόλεπτα συνεχίζοντας να σηκώνουμε τους γοφούς. Επαναφέρουμε αργά τους γοφούς στο έδαφος κι έπειτα δημιουργούμε διάταση στο κάτω τμήμα της πλάτης αγκαλιάζοντας τα γόνατα στο στήθος μας.

Τώρα πια μπορούμε να αποχαιρετίσουμε τους φορτικούς πόνους στον αυχένα! Τι λέτε κι εσείς;


Photos: Pop Sugar

You may also like