«Ανεμώλια» του Ισίδωρου Ζουργού


Πέντε άντρες, φίλοι από παιδιά, αφήνουν πίσω την καθημερινότητά τους κι επιβιβάζονται σ’ ένα ιστιοπλοϊκό. Πολλοί ίσως σκεφτείτε το γνωστό «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Κι όμως, αυτό ισχύει. Οι πέντε φίλοι της ιστορίας ξεκινούν το ταξίδι τους με την ελπίδα να αναβιώσουν την παιδική τους ανεμελιά και να ζήσουν μία περιπέτεια που θα τους βγάλει από τα τετριμμένα. Το κάθε απρόοπτο που θα συναντήσουν, όμως, θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τον καθένα να κάνει έναν απολογισμό των χρόνων κι όλοι θα κληθούν από τις καταστάσεις να επαναπροσδιορίσουν τις ζωές τους. Όπως ο συγγραφέας αναφέρει στο οπισθόφυλλο, «στη γλώσσα του Ομήρου, “ανεμώλια” είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα». Σ’ αυτό το ταξίδι, λοιπόν, οι πέντε φίλοι καλούνται να βρουν τα «ανεμώλια» της ζωής τους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
Ο Ισίδωρος Ζουργός, δάσκαλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, υπογράφει μία ιστορία που θα μπορούσε σίγουρα να βάλει και τους αναγνώστες σε μία διαδικασία αναθεώρησης της καθημερινότητάς τους. Τα «flash back» που κάνουν οι ήρωες στο παρελθόν τους με φόντο σημαντικά γεγονότα στην ελληνική ιστορία των τελευταίων τριάντα ετών λειτουργούν καταλυτικά στο ταξίδι αυτογνωσίας που κάνουν οι πέντε άντρες. Ακόμη, η καλά δομημένη πλοκή, οι επιτυχημένες περιγραφές τόπων και καταστάσεων κι η αρμονική μετακύλιση από ένα χιουμοριστικό διάλογο σε μία καθοριστική για την ιστορία εξέλιξη είναι κάποια από τα δυνατά «χαρτιά» του βιβλίου.

Τα «Ανεμώλια» κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2011 από τις Εκδόσεις Πατάκη κι επανεκδόθηκαν το 2012 από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

You may also like