Ανοικτή επιστολή στην κόρη μου, από τον Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο

c946882f313a3ec1bb7fee91c096dc48Αγαπητή Γιωργή,

Ο άνθρωπος από τη στιγμή κατά την οποία γεννιέται εκπαιδεύεται να γίνει καλός σε πολλά.
Καλός μαθητής, άνθρωπος , φοιτητής , πολίτης , στρατιώτης, ψηφοφόρος,επαγγελματίας.
Για εκείνα τα οποία ποτέ δεν εκπαιδεύεται είναι να γίνει καλός γονιός και καλός σύζυγος.
Είναι σαφές ότι και στα δύο δεν τα έχω καταφέρει, άλλωστε ποιός τα έχει καταφέρει; Και τι θα σημαίνει <<τα έχει καταφέρει>>;
Γνωρίζεις πως εγώ δεν δίνω συμβουλές, όπως λέω συχνά ο καθένας κάνει βλακείες μόνος του.
Σου εκφράζω λοιπόν μερικές σκέψεις οι οποίες πιστεύω πως θα βοηθήσουν στο δημιουργία της δικής σου οικογένειας όταν και αν αυτό γίνει.
Απλώς στα λέω πολύ νωρίς για να έχεις το χρόνο να τα σκεφτείς.
Το πρώτο που έχω να σου πω είναι ως ο γάμος δεν είναι στόχος ζωής. Στόχος ζωής είναι η ευτυχία. Αν σου κάτσει λοιπόν και διαβλέψεις ότι θα σε κάνει ευτυχισμένη κάντο, αλλιώς άστο.

Να ξέρεις ότι η ευτυχία είναι στιγμιαία. Στο γάμο λοιπόν θα έχεις στιγμές ευτυχίας και διαστήματα δύσκολα. Χρειάζονται λοιπόν οι ευτυχισμένες στιγμές να είναι τόσο έντονες ώστε η σούμα να είναι θετική.
Να επιδιώξεις να κάνεις παιδιά, αυτός είναι και ο σκοπός του γάμου, άρα ο άνδρας σου πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να είναι καλός πατέρας και μετά καλός σύζυγος, συνήθως αυτά πάνε μαζί.

Υπάρχουν ζητήματα αξιών και δευτερευούσης σημασίας. Τα ζητήματα αξιών να τα ξεκαθαρίσεις από την αρχή. Αν δεν σου κάνουν μην τον παντρευτείς. Για τα δευτερεύοντα μην ασχοληθείς ποτέ.Να συμβιβαστείς, ναι να συμβιβαστείς και να μην τα θίξεις ποτε. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να υπάρχει μια άσκοπη τριβή, η οποία θα σε οδηγήσει στο τέλμα.

Να ξέρεις πως αν παντρευτείς δεν παντρεύεσαι μόνο τον άνδρα σου αλλά και πολλά και πολλούς άλλους μαζί. Τους γονείς του, τα αδέλφια του, τους και τις συζύγους των αδελφών του, το χωριό του, τις συνήθειες του, τα ελαττώματα του, την ιδεολογία του, τους φίλους του, τις συμπεριφορές του και τα πλεονεκτήματά του.

Να ξέρεις ότι οι άνθρωποι έχουν μόνο πλεονεκτήματα και υπερβολικά πλεονεκτήματα. Ο τσιγκούνης δεν είναι πάντα υπερβολικά οικονόμος.
Ο καθένας μας χρειάζεται χρόνο, προσωπικές στιγμές, ηρεμία, και μοναχικούς περιπάτους. Εκείνες τις στιγμές ο άνθρωπος ανακαλύπτει τα λάθη του και επαναπροσδιορίζει τη ζωή του.

father of the brideΝα ξέρεις πως η γυναίκα έχει την ευκαιρία να καταξιωθεί μέσα από πολλά κομμάτια της ζωής. Μέσα από την εμφάνισή της, τη μητρότητα, την συζυγική ζωή, το επάγγελμα. Ο άνδρας μόνο μία, μέσα από το επάγγελμα. Άρα ο άνδρας χρειάζεται να έχει στόχους, να είναι επαγγελματίας σοβαρός να έχει πάθος.
Να ξέρεις ότι χρειάζεται να φτιάξεις έτσι τη ζωή σου ώστε να περνάς καλύτερα απ’ ότι πέρναγες όταν ζούσες μαζί μας. Να ξέρεις ότι ο έρωτας είναι κορυφαία στιγμή στο γάμο. Αν αφήσεις το γάμο να σκοτώσει τον έρωτα, πρώτα έχει εκτελέσει τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν μεσα στο γάμο.
Αυτά τα λίγα αλλά θεμελιώδη.
Σκεψου και πράξε η ζωή σου άλλωστε είναι δική σου.

Σε φιλώ,
Ο πατέρας σου

Ο Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος είναι καθηγητής και σύμβουλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

You may also like