Αντέγραψαν έργο της Zaha Hadid

Wangjing Soho complex της Zaha Hadid

Ναι, το copy paste ειναι συχνό φαινόμενο, αλλά και σε αρχιτεκτονικά έργα; Κανείς δεν το περίμενε.
Κι όμως, ένα κτίριο σχεδιασμένο από τη διάσημη αρχιτέκτονα Zaha Hadid για το Πεκίνο αντιγράφηκε από έναν κατασκευαστή στο Chongqing, και τώρα “ανταγωνίζονται” ποιο θα είναι πρώτο έτοιμο.

Τα σχέδια για το Wangjing Soho complex της Hadid, με τα τρία πολύπλοκα κτήρια, ύψους 200 μέτρων, “αποκαλύφθηκαν” στον Αύγουστο του 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2014.

Εν τω μεταξύ, στη νοτιοδυτική πόλη της Κίνας, Chongqing, ένα project, υπό την ονομασία “Meiquan του 22ου αιώνα” είναι υπό κατασκευή και, θεωρείται αντιγραφή του έργου της Hadid.

Meiquan 22nd Century

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό site Spiegel Online, ο πελάτης και υπευθυνος της κατασκευής του έργου της διάσημης αρχιτέκτονος, Zhang Xin, υποστηρίζει ότι “ακόμα κι αν το άλλο κτήριο κατασκευαστεί πρώτο, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αντιγραφή, και δεν ειναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο”

Ο υπεύθυνος του project, από το γραφείο της Zaha Hadid, Satoshi Ohashi, δήλωσε ότι οι “πειρατές” πρέπει να έκλεψαν κάποια από τα ψηφιακά αρχεία ή renderings του έργου.

Η αρμόδια αρχή της Κίνας σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα της υπόθεσης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για τον τομέα της αρχιτεκτονικής, στη χώρα. Από την πλευρά των κατασκευαστών του Meiquan στο Chongqing υπάρχει η εξής ανακοίνωση   “Δεν είχαμε σκοπό να αντιγράψουμε, αλλά να ξεπεράσουμε το έργο της Zaha Hadid”  .

Πηγή: http://www.dezeen.com

You may also like