Αντί-Alzheimer’s διατροφή, από τον Νίκο Μαραβέγια

Alzheimer

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Σε διεθνές συνέδριο για την επίδραση της διατροφής στον εγκέφαλο που έγινε στην Washington, D.C υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου G.Washington, η Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM, Physicians Commitee for Responsible Medicine) “Αlzheimer 2012” παρουσίασε τις κατευθυντήριες διαιτητικές συστάσεις γαι την πρόληψη της νόσου Alzheimer, η οποία υπολογίζεται ότι το 2050 θα αφορά 100 εκατομμύρια ασθενείς.

Η PCRM είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει την προληπτική ιατρική (κύρια μέσω της σωστής διατροφής) και διεξάγει σχετικές κλινικές έρευνες. Οι συστάσεις αυτές ομοιάζουν με τις ανάλογες συστάσεις γιά τη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, όσον αφορά την αποφυγή κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων και την προτίμηση στις φυτικής προέλευσης τροφές καθώς και στην πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες Β12 και Ε.
Ηδη από το καλοκαίρι του 2012 έχει δημοσιευθεί το ευνοϊκό αποτέλεσμα στη μνήμη ενός νέου διατροφικού σκευάσματος το οποίο περιέχει ανάλογα στοιχεία με τα περιεχόμενα στις συνιστώμενες τροφές από την PCRM( www.nikmara.wordpress.com,30/07/12) και αναμένεται να κυκλοφορήσει εστην ευρωπαική και αμερικανική αγορά.

Οι συστάσεις είναι οι εξής :
1) πρόσληψη ελάχιστων ποσοτήτων κορεσμένων καιtrans_fat_ τρανς λιπαρών οξέων
2)πρόσληψη άφθονων φρούτων,λαχανικών, οσπρίων (φασολιών, αρακά, φακής) και δημητριακών ολικής άλεσης
3) μιά μικρή χούφτα ξηροί καρποί ημερησίως (επαρκής ποσότητα βιταμίνης Ε)
4) καθημερινή λήψη 2,5 μgr βιταμίνης Β12 5)αποφυγή πολυβιταμινούχων με σίδηρο και ψευδάργυρο,αποφυγή αντιόξινων σκευασμάτων’ 6) αποφυγή μαγειρέματος σε αλουμινένια σκεύη και αποφυγή χρήσης στη μαγειρική baking powder (αυξημένη πρόσληψη αλουμινίου) και τέλος οπωσδήποτε τακτική φυσική δραστηριότητα -τουλάχιστον 40 λεπτά γρήγορης βάδισης τρείς φορές/βδομάδα (www.nikmara.wordpress.com ,30/05/13).

healthy foodsΟι οδηγίες αυτές προκύπτουν από δημοσιευμένες αναλύσεις στις οποίες διαπιστώνεται 3πλάσια συχνότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer σε άτομα που καταναλώνουν άφθονα κορεσμένα λιπαρά, αύξηση κατά 50% της άνοιας σε άτομα με χοληστερόλη>250 mgr%, και μείωση της συχνότητάς vegetarian-food1της όταν καταναλώνονται τροφές η λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες b12 e Β12/Β9′ προς το παρόν δεν έχουν γίνει περισσότερες προσεκτικά σχεδιασμένες μελέτες και έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν απόδειξη ότι με αυτό του τύπου την διατροφή αναστέλλεται η εμφάνιση της νόσου Alzheimer, όμως ούτως η άλλως βελτιώνουν την υγεία και η εφαρμογή τους είναι εφικτή και λογική.

 

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like