Αντιγόνη Vs. Λίνα: New Year’s Resolutions ή Νέα Αρχή με φθινοπωρινή αύρα;

large (1)Οι διακοπές μας τελείωσαν και με τη Λίνα (Γριβογιάννη) επιστρέψαμε για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε πλέον καλά: να διαφωνήσουμε και να εξηγήσουμε γιατί η μία λέει «άσπρο» κι η άλλη «μαύρο»!

Υπάρχουν στιγμές μέσα στο έτος όπου όλοι μας θέτουμε νέους στόχους. Από το να ξεκινήσουμε γυμναστήριο ή ένα χόμπι μέχρι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Πότε, όμως, είναι η κατάλληλη εποχή; Είναι η Πρωτοχρονιά και το κάνεις όταν ξορκίζεις το χρόνο που φεύγει να πάει… στα τσακίδια παίρνοντας μαζί του ό,τι σε στεναχώρησε; Ή μήπως είναι όταν ανοίγει η αυλαία για το φθινόπωρο κι έχεις ήδη γεμίσει μπαταρίες από τις καλοκαιρινές διακοπές; Η γλυκιά μου Λίνα – που ομολογώ όλον τον Αύγουστο μου έλειψαν οι «κόντρες» μας – είναι υπέρ της άποψης πως ο Σεπτέμβρης είναι η απόλυτη εποχή για αλλαγή. Ας της δώσω το βήμα να μας πει το γιατί κι επανέρχομαι δριμύτερη!

large (19)*Let’s «fall» into a brand new plan, shall we? (από τη Λίνα Γριβογιάννη)

Καλώς ήρθατε ξανά στη στήλη που το μόνο στο οποίο ότι συμφωνούμε με την αγαπημένη Αντιγόνη είναι ότι διαφωνούμε και τελικά μάλλον μας αρέσει. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να διαφωνήσουμε για το πότε είναι καλύτερα να βάζουμε στόχους και να φτιάχνουμε λίστες με νέες αποφάσεις –ξέρετε, από εκείνες που ποτέ δεν πρόκειται να κρατήσουμε. Προσωπικά είμαι το «organized freak» που κάνω λίστα για τα πάντα, από το τι έχω να κάνει κάθε μέρα, τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, μέχρι του τι πρέπει να πάρω μαζί μου σε ένα ταξίδι. Όλα στο πρόγραμμα, αν με βγάλεις από το πρόγραμμα μου δεν ταράζομαι καθόλου, μου αρέσει. Αλλά θέλω πάντα να έχω ένα πλάνο, να ξέρω πού πατάω.

Δεν είμαι από εκείνους που θα κάνουν πρόγραμμα πενταετίας, αλλά θέλω να ξέρω τι θα κάνω μέσα στον επόμενο μήνα ή αύριο. Συνεπώς, το ακαδημαϊκό έτος που έρχεται με την έναρξη του φθινοπώρου και μετά από την νιρβάνα του καλοκαιριού για μένα αποτελούσε πάντοτε την καλύτερη ευκαιρία για να φτιάξω πρόγραμμα και να θέσω πρακτικούς στόχους. Εξάλλου, δεν βρίσκω καλύτερη εποχή από αυτή για να βάλουμε στόχους, είναι το κίνητρο που μπορεί να μας ξυπνήσει από την τεμπελιά και την αδράνεια στην οποία πέσαμε τον προηγούμενο καιρό λόγο ζέστης, διακοπών και ό, τι άλλο μας έκανε να βαριόμαστε ακόμα και να βγούμε από το σπίτι.
Η αρχή του χρόνου θεωρώ ότι είναι για πιο ονειρικούς και ρομαντικούς στόχους, όπως «Να χαμογελώ πολύ», «Να ονειρεύομαι ένα καλύτερο αύριο», «Να λέω πιο συχνά και πιο εύκολα σ’ αγαπώ». Αν το καλοσκεφτείτε το θέλει και η ατμόσφαιρα, τα φωτάκια, το δέντρο, τα γλυκά, η λάμψη από τα ματιά των αγαπημένων μας γύρω μας. Ε, πώς να το κάνουμε, δεν είναι η εποχή να βάλεις στόχο «Να αρχίσω γυμναστήριο και να χάσω εκείνα τα ρημαδοκιλά!!», ή «Να τελειώσω εκείνο το βιβλίο που από το βάρος του μου έχει ξυπνήσει την τενοντίτιδα!!»
Βέβαια, η Αντιγόνη διαφωνεί, αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο βασιζόμαστε επάνω σας, να πάρετε θέση και να βγάλουμε και εμείς άκρη!

New Year resolution 4Μα πού είναι η λίστα μου με τα New Year’s Resolutions;» (από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου)

ΟΚ, παραδέχομαι πως ο Σεπτέμβρης είναι μία σχετικά καλή περίοδος για ανανέωση. Να αλλάξεις το look των μαλλιών σου, να υιοθετήσεις ένα νέο ενδυματολογικό στυλ ή – όντως – να γραφτείς, για παράδειγμα σε σχολή χορού!

Το δικό μου πρόβλημα με το Σεπτέμβρη, όμως, είναι πως μου θυμίζει πολύ την εποχή που ετοιμαζόμασταν για το σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Για να σας δώσω να καταλάβετε, εκείνος ο στίχος της Βίσση που λέει «τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ’ αλλάζω με τίποτααααα» δε μου λέει απολύτως τίποτα! Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, έχω δύο λόγους για τους οποίους θεωρώ πως η έλευση της νέας χρονιάς είναι ό,τι πρέπει για να θέσεις και να υλοποιήσεις αλλαγές, τους οποίους θα σας παραθέσω άμεσα!

Ας ξεκινήσω αναφορικά με νέες συνήθειες. Η αλήθεια είναι πως υπήρξαν φορές που με το τέλος των διακοπών αποφάσισα να κάνω μία λίστα με ό,τι καινούριο και διαφορετικό ήθελα να ξεκινήσω. Αφήνω στην άκρη τις εμφανισιακές αλλαγές, μιλάω για κάτι που γίνεται βάσει ενός προγράμματος. Μία χρονιά, ας πούμε, είχα αποφασίσει να ξεκινήσω pilates. Γράφτηκα στο γυμναστήριο, διάλεξα το πρόγραμμα που μ’ εξυπηρετούσε κι είπα «ωραία, ξεκινάμε». Κι όντως, μετά τις διακοπές μου, άρχισα να παρακολουθώ ενθουσιασμένη το νέο μου πρόγραμμα. Η χαλάρωση των καλοκαιρινών διακοπών, όμως, είναι άτιμο πράγμα. Σίγουρα σου γεμίζει τις μπαταρίες, αλλά έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να επιστρέψεις εξίσου δυναμικά στην καθημερινότητα. Κάποια στιγμή, λοιπόν, συνειδητοποίησα πως τελικά δεν ήμουν σε θέση να βάλω και το pilates στη ρουτίνα μου κι αναγκαστικά το σταμάτησα. Πού θέλω να καταλήξω; Οι καλοκαιρινές διακοπές κι η ανάταση που προσφέρουν, καμιά φορά μας ξεγελούν και νομίζουμε πως μπορούμε να γεμίσουμε τόσο το πρόγραμμά μας και να το φέρουμε εις πέρας! Ενώ όταν αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι καινούριο στην αρχή της χρονιάς, έχουμε ήδη «πάρει το κολάι» ενός ρυθμού και ξέρουμε τι μπορούμε να προσθέσουμε και πόσο χρόνο θα καταναλώσουμε στο νέο μας ενδιαφέρον.

New Year resolution 2Πάμε τώρα στο κομμάτι «θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος», «θέλω να κάνω πράγματα για τους γύρω μου» κλπ. Επειδή ενίοτε με πιάνει το ρομαντικό μου – καλέ, ναι, έχω κι από δαύτο! – κι έχω μία τάση να πιστεύω στη μαγεία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, νομίζω πως με την αλλαγή του χρόνου, αποκτάς μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο να προσπαθήσεις να αλλάξεις δραστικά κάποια πράγματα. Λίγο η θαλπωρή που διαχέεται από τους ανθρώπους γύρω σου, λίγο αυτή η μυστηριακή και γαλήνια αύρα της εποχής, συμβάλλουν στο να πεις «είναι ώρα για μεγάλες αλλαγές». Δε λέω πως ο Σεπτέμβρης δεν είναι καλή εποχή, αλλά όπως και να έχει, αλλιώς είναι να μπεις σε μία τέτοια διαδικασία όταν πέφτουν τα φύλλα των δέντρων κι αλλιώς όταν είσαι δίπλα στους αγαπημένους σου και λες «bye bye» στον παλιό το χρόνο, ζητώντας να πάρει μαζί του ό,τι σε «χάλασε». Η νέα χρονιά σηματοδοτεί ακριβώς αυτό: το καινούριο, το διαφορετικό!

Φυσικά, όποια εποχή κι αν θεωρείτε εσείς κατάλληλη για ανανέωση και αλλαγές, το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, αποφασιστικότητα και πίστη στις δυνάμεις σας!

You may also like