Αντιγόνη VS Μαρία: Εσείς ποιο μέσο προτιμάτε για την ενημέρωσή σας;

Η ενημέρωση αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Συγκεκριμένα, την περίοδο των εκλογών φάγαμε την ενημέρωση με το κουτάλι, όπως λέει και η Αντιγόνη. Συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Στο μόνο που διαφωνούμε είναι ο τρόπος για να μάθουμε τα νέα της ημέρας. Εγώ προτιμώ το γρήγορο σερφάρισμα, ενώ η ισχυρή” αντίπαλος” μου την κλασική εφημερίδα. Ας της ακούσουμε λοιπόν…

radio 4«Ραδιοφωνάκι, αγάπη μου!» (από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου)

Ότι ζούμε στην εποχή της ταχύτατης πληροφόρησης είναι γεγονός. Ότι όλοι ενημερωνόμαστε έστω για ένα θέμα από το διαδίκτυο επίσης είναι γνωστό. Και θα ήταν μεγάλο ψέμα αν έλεγα πως δεν το χρησιμοποιώ κι εγώ . Από το ίντερνετ βρίσκω τα νέα που βρίσκω ενδιαφέροντα προς αναμετάδοση εδώ στο The K-Magazine άλλωστε (αν δεν ευλογήσεις το σπίτι σου…!). Η αλήθεια όμως είναι πως για μένα, το προτιμώμενο μέσο είναι το… ραδιόφωνο. Χα! Σου την έσκασα, Μαριώ, αμέσως «εφημερίδα» να πεις εσύ!

Τις εφημερίδες και κάποια περιοδικά δεν τα προτιμώ. Εκτός του γεγονότος πως πολλά έντυπα δείχνουν απροκάλυπτα τις κλίσεις τους σε κάποιες πολιτικές δυνάμεις – οποία έκπληξις, ε; – δε τα προτιμώ και για έναν ίσως ανόητο λόγο – ειδικά τις εφημερίδες: είναι πολύ μπελαλίδικες για να τις διαβάσω! Δέκα στρέμματα κάθε φύλλο! Δίπλωνε, ξεδίπλωνε… ουφ! Κουράστηκα μόνο που το σκέφτηκα!

Το ραδιόφωνο, αντίθετα, είναι άμεσο και πιο ανοιχτό στη διαφορετικότητα των απόψεων. Ίσως επειδή πολλές εκπομπές δίνουν και βήμα στους ακροατές του. Αυτή η πολυφωνία ενώ μπορεί να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, σε μένα λειτουργεί καταλυτικά. Με βάση την είδηση, ακούω απόψεις κι επιχειρήματα κι αυτό με βοηθά να διαμορφώνω και τη δική μου άποψη επάνω στο εκάστοτε θέμα. Το ίντερνετ σίγουρα παρέχει κι εκείνο την πολυφωνία αυτή. Με τη διαφορά πως επειδή είναι πιο εύκολο να κάτσει κανείς και να γράψει στα σχόλια το μακρύ του και το κοντό του, υστερεί στον πολιτισμένο διάλογο που επιτρέπει το ραδιόφωνο.

radio 2Άλλος ένας λόγος που προτιμώ τα ραδιοκύματα είναι η εναλλαγή με καλή μουσική ανάμεσα στα προγράμματα. Θα μου πεις «γιατί, δε μπορείς ενώ διαβάζεις την είδηση στην ιστοσελίδα να έχεις και την αγαπημένη σου λίστα να παίζει στο Spotify;». Αλίμονο, φυσικά και μπορώ. Η εναλλαγή που προσφέρει, όμως το ραδιόφωνο, δίνει τη δυνατότητα πρώτα να ακούσεις με προσοχή την είδηση και να την επεξεργαστείς, ενώ η μουσική που ακολουθεί σε αποφορτίζει και σε χαλαρώνει κάπως. Η αποφόρτιση αυτή, φυσικά μπορεί να επιτευχθεί όταν ο ραδιοφωνικός παραγωγός μεταδίδει κι αυτό που λέμε «μια χαλαρή είδηση». Όπως και να το κάνεις, έχει και το γούστο του μετά το τι λένε οι δημοσκοπήσεις να σου πει «άκου τι έκανε τώρα ένας τυπάς στην Αμερική για να ζητήσει σε γάμο την καλή του»!

Τέλος, προτιμώ να ενημερώνομαι μέσω του ραδιοφώνου γιατί δεν είναι καθεστώς η άποψη που «πρέπει να περάσουμε». Ειδικά αν μιλάμε για σταθμούς σε μικρότερες πόλεις, όπως είναι η Θεσσαλονίκη – καρντάσια, συγνώμη, είμαστε μεν μεγάλη πόλη, αλλά σε σχέση με την Αθήνα, είμαστε μικρή! Τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι απαραίτητο πως όλοι οι ενημερωτικοί σταθμοί είναι φίλα προσκείμενοι σε κάποιο κόμμα ή σε κάποιον παράγοντα – κάποιοι είναι, ναι, αλλά όχι όλοι, μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Πράγμα που σημαίνει πως δύσκολα θα ακούσεις κάποιον να επιμένει σε μία άποψη που ικανοποιεί μόνο τα «αφεντικά» του. Πράγμα που παράλληλα ενισχύει την πολυφωνία που ανέφερα παραπάνω.

Η Μαρία, πάλι, προτιμά να κάνει κλικ από εδώ και «Άνοιγμα σε νέα καρτέλα» από εκεί για να μάθει το τι γίνεται σε τούτον τον κόσμο! Παιδί της τεχνολογίας, γαρ…!

Internet 1«Internet… Τα βρίσκεις όλα!» (από την Μαρία Παπουτσάκη)

Ωπ! Έπιασα κάτι στα λεγόμενα σου που θα ήθελα να σχολιάσω. Όταν λες ότι δεν είναι πολιτισμένα τα σχόλια των άρθρων τι εννοείς; Όταν ένα θέμα αναφέρεται σε βιαστές και δολοφόνους σίγουρα δεν μπορείς να μιλήσεις κόσμια. Και καλά θα κάνεις στην προκειμένη περίπτωση. Από την άλλη, σαν λαός δεν φημιζόμαστε για τα «καλά μας λόγια!»

Να επιστρέψω, όμως, στην αγαπημένη μας κόντρα. Το internet είτε μας αρέσει είτε όχι μπορεί να σου προσφέρει μύρια καλά, όπως και μύρια άσχημα. Αυτή τη φορά θα σταθώ στα αγαθά που μας προσφέρει. Προσωπικά, θεωρώ ότι το διαδίκτυο είναι πολύ πιο γρήγορο από κάθε άλλο μέσω ενημέρωσης. Τώρα εσύ θα μου πεις ότι αν γίνει κάτι σοβαρό, γίνεται αμέσως έκτακτο δελτίο παντού. Κι όμως, όχι! Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες το μακελειό στο περιοδικό «Charlie Hebdo». Η πρώτη ενημέρωσή μου έγινε μέσα από ένα site, προτού καν πέσουν τα έκτακτα σε τηλεοπτικά κανάλια.

Ένα άλλο «συν» που βάζω στο διαδίκτυο είναι ότι ως επί το πλείστον αυτό ενημερώνει τηλεόραση και ραδιόφωνο. Επειδή, λοιπόν, έχω δουλέψει σε ραδιοφωνικό σταθμό, σου λέω ότι η άμεση πηγή θεμάτων και ειδήσεων είναι το internet. Και πώς να μην είναι; Πώς θα μάθουν τι συμβαίνει στον κόσμο; Αυτό είναι που μου αρέσει εμένα. Μπορείς να βρεις ό,τι θες, ό,τι ώρα θες, για όποιο μέρος του κόσμου θες. Σε αντίθεση φυσικά με το ραδιόφωνο που σου «πασάρει», συνήθως, ό,τι εκείνο επιθυμεί. Όσον αφορά το βήμα που δίνει το ραδιόφωνο στον κόσμο να εκφράσει ελεύθερα την άποψη του δεν συμφωνώ. Πάντα σε καθοδηγούν πώς θα εκφραστείς και συνήθως σου δίνουν την ευκαιρία να μιλήσεις μόνο για πολιτικά θέματα.

Από την άλλη πλευρά, στο διαδίκτυο, μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα, να πεις ότι θέλεις – ό,τι γουστάρεις βρε παιδί μου – χωρίς αυτό να έχει κυρώσεις. Ναι, δεν λέω. Υπάρχουν και αυτοί που βρίζουν, που προσβάλλουν και που μέσω του internet εκδικούνται. Αυτοί υπάρχουν και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Βλέπε Κασιδιάρης. Το διαδίκτυο «περιέχει» τόσους πολλούς ιστότοπους, που πραγματικά δεν ξέρεις ποιον να πρωτοδιαλέξεις! Ενημερωτικοί και ψυχαγωγικοί. Μαθαίνεις για ό,τι τραβάει η όρεξη σου. Όχι για ό,τι θέλει το κάθε αφεντικό.

Internet 4Τέλος, το internet υπάρχει παντού. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορείς να κάνεις ένα κλικ, είτε από κινητό, είτε από υπολογιστή και να μάθεις τα νέα που τρέχουν. Αν εγώ θέλω –λέμε τώρα- να ενημερωθώ για τα αθλητικά, δεν μπορώ να κάθομαι να περιμένω πόόόόότε θα έρθει αυτή η ενότητα για να ακούσω τα ριμαδογκόλ!

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιλέγω το internet. Αν και δεν είναι πάντα έγκυρες οι ειδήσεις, πρέπει να έχεις κρίση και να καταλαβαίνεις τι είναι αλήθεια και τι… παραμύθια, καθώς ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Παρ’ όλα αυτά είναι γρήγορο και άμεσο. Άλλωστε σε αυτή την εποχή που ζούμε πού καιρός για χαλάρωση και άνοιγμα εφημερίδας. Σωστά, Αντιγόνη μου;

Εσείς ποια πλευρά θα υποστηρίξετε αυτή τη φορά;

-Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαρία Παπουτσάκη , μπορείτε να διαβάσετε εδώ

-Περισσότερες πληροφορίες για την Αντιγόνη Αδαμοπούλου, μπορείτε να διαβάστε εδώ

You may also like