Αντιγόνη Vs. Μαρία: Χριστουγεννιάτικες «διακοπές» ή «τρόμος» δίπλα στο δέντρο;

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τόσο περισσότερο μπαίνουμε στο αντίστοιχο mood. Είναι οι εποχή που σιγοτραγουδάμε jingle ρυθμούς και που παρακολουθούμε ξανά και ξανά χριστουγεννιάτικες ταινίες για να βιώνουμε το κλίμα των ημερών. Σήμερα η μικρή Μαρία κι εγώ θα μιλήσουμε για τις ταινίες με τις οποίες έχουν συνδέσει στο μυαλό μας «the most wonderful time of the year». Το κοριτσάκι μου προτιμά την κομεντί «The Holiday» ενώ εγώ από την άλλη έχω μία πιο… αλλοπρόσαλλη προτίμηση, και δεν είναι άλλη από τον «Εφιάλτη των Χριστουγέννων» του Tim Burton. Αλλά ας μας πει η Μαρία γιατί έχει συνδυάσει τα Χριστούγεννα με τις περιπέτειες των Diaz, Law, Winslet και Black.

Composite«Εγώ και εσύ μαζί… εγώ και εσύ μαζί… Και οι τέσσερις Πρωτοχρονιά μαζί!» (από την Μαρία Παπουτσάκη)

Ίσως από τις πιο όμορφες και γλυκές ταινίες που έχω δει ποτέ. Αντιγόνη μου καταλαβαίνεις, ότι για να αποφασίσω εγώ να γράψω για μια κομεντί, με άγγιξε πολύ όχι μόνο η υπόθεση, αλλά και όλο το συναίσθημα που επικρατούσε αυτές τις δύο ώρες.

Η ταινία διαδραματίζεται σε δύο εντελώς διαφορετικές πόλεις: στο Λος Άντζελες και το Λονδίνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ιστορία αφορά δύο γυναίκες που θέλουν να «ξεφύγουν» από τους άνδρες που τις πλήγωσαν. Η Άιρις (Kate Winslet) αποφασίζει να ανταλλάξει –μέσω internet- το γραφικό και ζεστό της σπίτι στο χιονισμένο Λονδίνο, με εκείνο της Αμάντα (Cameron Diaz) που είναι κάτι περισσότερο από βίλα. Και οι δύο για να ταξιδέψουν έχουν βάλει έναν όρο: εκεί που θα πάνε να μην υπάρχουν άνδρες…

Έλα όμως που η μοίρα δεν ήθελε να πάει καθόλου με τα νερά τους… Η Αμάντα γνωρίζει τον αδερφό της Άιρις, Γκρέιαμ (Jude Law), και τον ερωτεύεται –ακόμη και αν δεν το παραδέχεται- και αντίστοιχα η Άιρις συναντά τον βοηθό της Αμάντα, Μάιλς (Jack Black), και η πολύ όμορφη φιλία που ανέπτυξαν αρχικά καταλήγει σε σχέση. Τα εμπόδια αρκετά και για τους τέσσερις και το τέλος συναρπαστικό και ρομαντικό μαζί. Όχι δεν θα σας το πω! Να το δείτε!

The Holiday 4Αυτή η ταινία δεν έχει το κλασικό γλυκανάλατο θέμα του ανεκπλήρωτου έρωτα που σε κάνει να κλαις με το μαξιλάρι σου αγκαλιά και χαραμίζοντας άπειρα χαρτομάντιλα γιατί τα κακόμοιρα τα παιδιά δεν μπορούν να είναι μαζί. Είναι πιο ειδυλλιακή και άκρως Χριστουγεννιάτικη, με αρκετή δόση χιούμορ, ελάχιστης συγκίνησης, τεράστιας χαράς και συγκίνησης.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο, ειλικρινά. Από την στιγμή που την είδα, την ερωτεύτηκα διότι τα έχει όλα. Και αυτό είναι που σε μαγεύει…

Ας δώσω τώρα τον λόγο στην αγαπημένη μου αντίπαλο που για μια ακόμη φορά έχει διαφορετική άποψη από την δική μου. Για πες μας, κυρία μου, γιατί σου αρέσει να βλέπεις εφιάλτες μέσα στα Χριστούγεννα… :P

The Nightmare Before Christmas 3«There’s children throwing snowballs / instead of throwing heads / they’re busy building toys / and absolutely no one’s dead!» (από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου)

Θα συμφωνήσω με το Μαράκι πως το «The Holiday» είναι από τις πιο χαριτωμένες κομεντί τοποθετημένες χρονικά στην περίοδο των Χριστουγέννων. Και δεν είμαι και fan των κομεντί, να σκεφτείτε.

Επειδή, όμως, είμαι και κομμάτι «ανάποδο» πλάσμα, εδώ και πολλά χρόνια, αυτήν την εποχή, περιμένω πώς και πώς να δω ποιο κανάλι θα προβάλλει τον «Εφιάλτη των Χριστουγέννων». Yup, όταν όλοι περιμένουν να δουν για 805η φορά το «Home Alone» ή κάποια version του «Christmas Carol» – προσωπικά λατρεύω την εκδοχή με τα Muppets! – εγώ περιμένω να δω τις προσπάθειες του Jack Skellington να οικειοποιηθεί τα Χριστούγεννα.

Επιγραμματικά να πω τι «παίζει» με την εν λόγω ταινία του Tim Burton: μετά από ακόμη έναν επιτυχημένο εορτασμό του Halloween σε μία μαγική χώρα, ο Βασιλιάς της Πόλης του Halloween, Jack Skellington, συνειδητοποιεί πως… βαρέθηκε να κάνει κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει την Πόλη των Χριστουγέννων αποφασίζει… να οργανώσει αυτός κι η Πόλη του Halloween τα φετινά Χριστούγεννα. Κι επειδή ως γνωστόν «όποιον ανακατεύεται με τα πίτουρα…» μπλέκει σε περιπέτειες, ο Jack κι οι φίλοι του θα ζήσουν τρομερές περιπέτειες!

Κι έρχεται ο λογικός ο άνθρωπος και με ρωτάει: «καλά, μαρή, πώς σου κόλλησε αυτή η ταινία;» Κι απαντώ!

The Nightmare Before Christmas 6Γιατί ξεφεύγει λίγο από το κλίμα «holly jolly» των υπόλοιπων ταινιών γύρω από τα Χριστούγεννα. Γιατί για την εποχή που πρωτοβγήκε η ταινία – το 1993 – ήταν κάτι το πρωτοποριακό, λόγω του stop motion χαρακτήρα της και λόγω του γεγονότος πως ήταν μία εναλλακτική οπτική για τα Χριστούγεννα. Γιατί, παρά το γεγονός που – όπως είπα – δεν είναι 100% εορταστικό το κλίμα του, o «Εφιάλτης των Χριστουγέννων» δίνει κι αυτός το δικό του μήνυμα για τα Χριστούγεννα, που δεν είναι άλλο από τη συμφιλίωση και την αγάπη. Είπε κανείς πως δεν έχουν δικαίωμα σε αυτά οι λυκάνθρωποι και οι μάγισσες της Πόλης του Halloween; Α, είπα μήπως υπήρχαν αντιρρήσεις!

Και φυσικά, το υπέρτατο επιχείρημα… περιμένατε λογική επιλογή από μένα; Δηλαδή, ΟΚ, αγαπώ το «Love Actually…» αλλά… μην ξεχνάτε ποια συνυπογράφει τη στήλη της Παρασκευής!

Εσείς ποια ταινία λατρεύετε να βλέπετε ξανά και ξανά τις μέρες των εορτών;

 

Οι «rivals» του The K-Magazine σας εύχονται για τις γιορτές…

            … «Υγεία, ευτυχία κι ο καινούριος χρόνος να σας φέρει ό,τι ποθείτε!»

Μαρία Παπουτσάκη

            … «Καλά Χριστούγεννα, με υγεία πρωτίστως, και κάθε στιγμή της ζωής σας να λάμπει κάθε στιγμή σαν τα φωτάκι στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας με αγάπη και χαμόγελα!»

            Αντιγόνη Αδαμοπούλου

 

-Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαρία Παπουτσάκη , μπορείτε να διαβάσετε εδώ
-Περισσότερες πληροφορίες για την Αντιγόνη Αδαμοπούλου, μπορείτε να διαβάστε εδώ

You may also like