Αντιμετωπίστε το άγχος κάνοντας γυμναστική‏, από την Ειρήνη Τσιακάλου για το Ananea Pilates + Yoga‏

Είναι πλέον γνωστό ότι γιατροί και επιστήμονες συνιστούν την άσκηση ως μέσο καταπολέμησης του άγχους  και της χρόνιας κατάθλιψης.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι άτομα τα οποία βιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα καταστάσεις που τους προκαλούν έντονο άγχος, πιέζουν τον εαυτό τους πάρα πολύ, γεγονός που ενδέχεται να οδηγεί σε εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Κάπου εδώ έρχεται και η συσχέτιση με  τη γυμναστική η οποία, όχι μόνο συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου, αλλά και μετά από έρευνες οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της American Psycological Society, έδειξαν ότι όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα χρόνιου άγχους κατάφεραν να το “καταπολεμήσουν”, αφιερώνοντας χρόνο για ενασχόληση με τη γυμναστική.
Κάνοντας τακτικά γυμναστική έχουμε σημαντικές αλλαγές στο σώμα μας, στο μεταβολισμό, στην καρδιά και τόνωση του μυϊκού μας συστήματος. Η γυμναστική έχει την ιδιότητα από τη μια να μας διεγείρει και από την άλλη να μας ηρεμεί. Έτσι σε περιόδους έντονου στρες που ο οργανισμός μας κατακλύζεται από τις ορμόνες του άγχους, η άσκηση βοηθάει να επαναφέρουμε τον οργανισμό στα «προ στρες»  φυσιολογικά επίπεδα.

      Αυτό που πραγματικά συμβαίνει με την άσκηση, είναι  η παραγωγή ορμονών στον εγκέφαλο, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία. Η κυριότερη εκ των οποίων είναι η β- ενδορφίνη  που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

   Επίσης σημαντικό είναι ότι με την τακτική γυμναστική βοηθάμε τον οργανισμό να μειώσει  και να “καταπολεμήσει” τις ορμόνες τους άγχους, αδρεναλίνη και κορτιζόλη.

      Ο τύπος άσκησης που θα διαλέξουμε είτε είναι η άσκηση αντοχής (μεγάλης διάρκειας και χαμηλής έντασης), όπως το βάδισμα, το χαλαρό τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι κλπ., είτε είναι η άσκηση με βάρη (και ο συνδυασμός των δυο παραπάνω έχει θετικά αποτελέσματα), θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Αν πάλι είστε από αυτούς που δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα την γυμναστική μπορείτε να γίνετε  πιο ‘δραστήριοι’ στην καθημερινή σας ζωή. Να κάνετε έναν περίπατο, να πάτε με τα πόδια ή με το ποδήλατο στη δουλειά , να  χρησιμοποιήσετε τις σκάλες και όχι τον ανελκυστήρα ή και ακόμα να ασκηθείτε ελαφρά στο σπίτι σας.
Μην αφήνετε λοιπόν να περνάει ο καιρός. Ξεκινήστε σήμερα κιόλας γιατί η  γυμναστική  είναι  συνήθεια, είναι τρόπος ζωής.

Ειρήνη Τσιακάλου
Personal trainer στο Ananea Pilates + Yoga (Γλυφάδα – Κολωνάκι)
www.ananeapilates.gr

Σχετικά άρθρα:
Ασκήσεις ενδυνάμωσης κοιλιακών από την Ειρήνη Τσιακάλου για το Ananea Pilates + Yoga‏

Ασκήσεις για τέλεια πόδια, από την Μαρία Πάππα για το Ananea Pilates + Yoga‏

Γυμναστική & εγκυμοσύνη, από την Μαρία Πάππα

You may also like