Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

contraceptifsΑισιόδοξα αποτελέσματα είχε μία πρόσφατη έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που έδειξε ότι τα αντισυλληπτικά προσφέρουν αυξημένη προστασία απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών ακόμη και σε βάθος 10 χρόνων.

Ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια για περισσότερα από 15 χρόνια είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, ενώ διατηρούσαν χαμηλό ποσοστό κινδύνου ακόμη και μετά από 30 χρόνια.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 45 μελέτες παγκοσμίως, οι οποίες κάλυπταν περίπου 110.000 γυναίκες. Στη συνέχεια χώρισαν τις γυναίκες αυτές σε δύο γκρουπ, ανάλογα με το αν έπαιρναν ή όχι αντισυλληπτικά χάπια.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά για δέκα χρόνια ήταν σαφώς πιο ασφαλείς, αφού μόνο 8 στις 1.000 ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών. Από την άλλη πλευρά, στο γκρουπ των γυναικών που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά, το ποσοστό ήταν εμφανώς μεγαλύτερο, αφού 12 στις 1.000 ανέπτυξαν καρκίνο ωοθηκών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι χάρη στα αντισυλληπτικά χάπια, έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 200.000 περιπτώσεις καρκίνου ωοθηκών και περίπου 100.000 θάνατοι από τη νόσο, ενώ κάθε χρόνο θα αποτρέπονται περίπου 30.000 περιπτώσεις εάν όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ακολουθούν τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης.

Πηγή: εδώ

You may also like