“Απατεώνες και Τζέντλεμεν”

από τη Μαρένα Καδιγιαννοπούλου

Το έργο:
Η υπόθεση της κωμωδίας εκτυλίσσεται σε μια παραλιακή πόλη της Νότιας Γαλλίας, όπου οι δύο απατεώνες και τζέντλεμεν εξαπατούν εύπιστες, πλούσιες και ώριμες κυρίες για να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Κάποια στιγμή όμως θα πέσουν στην παγίδα που έστησαν. Ο ήρεμος και κωμικός Λόρενς Τζέϊμσον (Γιάννης Μπέζος), αναστατώνεται όταν βλέπει να μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά του ο άγαρμπος αλλά αποτελεσματικός Φρέντι Μπένσον (Πέτρος Φιλιππίδης). Γι’ αυτόν τον λόγο βάζουν στοίχημα την κατάκτηση μιας νεαρής και καλοκάγαθης κοπέλας (Κατερίνα Παπουτσάκη) και όποιος χάσει θα πρέπει να αποχωρήσει από την πόλη.
Η παράσταση βασίζεται στη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1988, «Dirty Rotten Scoundrels» με τους Στιβ Μάρτιν και Μάικλ Κέιν, στους ρόλους των δύο κομπιναδόρων, ενώ στη συνέχεια έγινε μιούζικαλ με τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.

Η παράσταση:
Στην παράσταση του θεάτρου «Παλλάς», απολαύσαμε μια ευχάριστη μουσική κωμωδία και όχι μιούζικαλ, καθώς είχαν απαλειφθεί τα πολλά μουσικά μέρη.

Ο χαρισματικός και εξαιρετικός ηθοποιός, Πέτρος Φιλιππίδης χαρίζει απλόχερα το γέλιο μέσα κιόλας από μια ιδιαίτερη επικοινωνία με το κοινό, την οποία ξέρει πολύ καλά να διαχειρίζεται. Αξίζει κανείς να δει τον τρόπο με τον οποίο ο δημοφιλής ηθοποιός προσποιείται τον καθυστερημένο αδερφό του Λόρενς Τζέϊμσον, ενώ ταυτόχρονα με την ίδια ευκολία χορεύει στους ρυθμούς των τραγουδιών με τις άρτιες και ρυθμικές χορογραφίες των Ελπίδας Νίνου και Θανάση Γιαννακόπουλου.

Από την άλλη, ο Γιάννης Μπέζος έχοντας γνώση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων του στην κωμωδία, μένει μόνο εκεί και δεν βλέπουμε επί σκηνής, έναν χαρακτήρα με εκπλήξεις. Παρόλα αυτά, επικοινωνούν πολύ καλά και οι δυο μαζί στην σκηνή.

Από την άλλη, η Κατερίνα Παπουτσάκη φάνηκε να έδωσε μεγαλύτερη βάση στην σωστή εκτέλεση των τραγουδιών, την οποία και πέτυχε, από το να «χτίσει» αποδοτικότερα τον ρόλο της. Η καλοκάγαθη και υποψήφιο θύμα των δυο απατεώνων, μεταφράστηκε μέσα από την ερμηνεία της σε μια ναζιάρα γυναίκα και μάλιστα χωρίς μέτρο!
Η από κοινού σκηνοθεσία των Γιάννη Μπέζου και Πέτρου Φιλιππίδη έχει ρυθμό και δεν κουράζει τον θεατή παρόλο την μεγάλη διάρκειά της, ο οποίος την ευχαριστιέται στο έπακρον! Στο πολύ καλό αποτέλεσμα συνέβαλλαν τα πλούσια σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια του Βασίλη Ζούλια.

Στην σκηνή μαζί τους βρίσκονται ακόμη δεκατρείς ηθοποιοί: Δημήτρης Κανέλλος, Θοδωρής Μπουζικάκος, Λήδα Καπνά, Αντώνης Αντωνάκος, Πέτρος Γεωργοπάλης, Μανόλης Χουρδάκης, Ηλίας Γιαννάκης Αντιγόνη Δούμου, Δήμητρα Τσουχνικά, Μαριάνθη Φωτάκη, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, ενώ ξεχωριστά θα αναφέρω τον Γιάννη Στόλα και την Γιάννα Παπαγεωργίου, οι οποίοι «χρωμάτισαν» έξυπνα τους χαρακτήρες τους.

Συντελεστές
Μετάφραση: Πέτρος Φιλιππίδης – Γιάννης Μπέζος – Χρήστος Σιμαρδάνης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης – Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Βασίλης Ζούλιας
Μουσική διασκευή – διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Χορογραφίες – Κίνηση: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

info:
Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 1653-5, Αθήνα,

You may also like