Αποκτούμε πιο δυνατό σώμα με pilates

Πέντε εύκολες ασκήσεις για σωστή στάση σώματος…

Είχαμε αναφερθεί πάλι πριν λίγο καιρό πόσο σημαντική είναι η σωστή θέση του κορμού, καθώς όχι μόνο προφυλάσσει την καλή μας υγεία, αλλά μας κάνει να αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Πόσο να διατηρηθεί η στάση αυτή, όμως, όταν σκύβουμε πάνω από το smartphone μας ή έχοντας το laptop στην αγκαλιά μας στον καναπέ ή το κρεβάτι; Ευτυχώς που το pilates βασίζεται κατά βάση στην ενδυνάμωση του κορμού, γι’ αυτό κι όσοι κάνουν τη συγκεκριμένη γυμναστική παρατηρούν σταδιακή βελτίωση στη συνολική στάση του σώματός τους. Μία σειρά πέντε ασκήσεων μπορεί να μας βοηθήσει να περιορίσουμε τους κινδύνους και να μας προσφέρει σωματική αλλά και πνευματική ευεξία.

01 Ξεκινάμε ξαπλώνοντας ανάσκελα, τεντώνουμε τα πόδια σε γωνία σαράντα πέντε μοιρών, κρατάμε ενωμένες τις φτέρνες κι έχουμε τα δάχτυλα των ποδιών να “κοιτούν” προς τα έξω. Σηκώνουμε το κεφάλι και το λαιμό, τεντώνουμε τα χέρια μπροστά και τα ανεβοκατεβάζουμε αργά μετρώντας πέντε επαναλήψεις στην εισπνοή και πέντε στην εκπνοή. Επαναλαμβάνουμε ώστε στο σύνολο να κάνουμε την κίνηση εκατό φορές. Η άσκηση αυτή ενισχύει ιδιαίτερα και τους κοιλιακούς.

02 Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα χέρια πάνω από το κεφάλι και τα πόδια τεντωμένα μπροστά. Εισπνέουμε ενώ σηκώνουμε σιγά σιγά την πλάτη βάζοντας δύναμη στους κοιλιακούς. Εκπνέουμε, φέρνουμε τον κορμό πάνω από τα πόδια και “ρουφάμε” τους κοιλιακούς προς τα μέσα κι επάνω. Έπειτα επιστρέφουμε στην αρχική θέση αργά, φέρνοντας στο έδαφος έναν σπόνδυλο τη φορά. Κάνουμε έξι με οκτώ επαναλήψεις. Με αυτήν την άσκηση ενδυναμώνουμε τον κορμό και πραγματοποιούμε διατάσεις σε πλάτη και ώμους.

03 Καθόμαστε αναπαυτικά και κρατάμε ίσιο τον κορμό. Τεντώνουμε τα χέρια μπροστά μας, “ρουφάμε” τους κοιλιακούς μας όπως στην προηγούμενη άσκηση και στην εκπνοή κινούμαστε προς τα εμπρός σα να κυλάμε πάνω σε μία μπάλα παραλίας. Επιστρέφουμε με την εισπνοή στην αρχική θέση και πραγματοποιούμε τρεις με τέσσερις επαναλήψεις. Με αυτήν την άσκηση μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τους κοιλιακούς μας για να καθόμαστε ίσια και… περήφανα! Κρατάμε χαλαρωμένα τα μπροστινά τμήματα των πλευρών μας και τους ώμους, ενώ ενεργοποιούμε τη λεκάνη και τους κάτω κοιλιακούς για να διατηρήσουμε την καθιστή θέση.

  04 Από την καθιστή θέση εκτείνουμε τα χέρια μας στο πλάι στο ύψος των ώμων. Στρεφόμαστε προς τα δεξιά και φανταζόμαστε πως “πριονίζουμε” το μικρό δάχτυλο του δεξιού ποδιού με το μικρό δάχτυλο του αριστερού μας χεριού ώστε να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη η στροφή. Εισπνέουμε για να έρθουμε στην αρχική θέση κι εκπνέουμε στρέφοντας το σώμα προς την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε τέσσερις με έξι φορές για κάθε πλευρά.

05 Η τελευταία αυτή άσκηση ενδυναμώνει γλουτούς και γοφούς και μπορούμε να την κάνουμε όσο καθόμαστε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση ή σερφάροντας στο διαδίκτυο. Ξαπλώνουμε στο πλάι με τα γόνατα λυγισμένα και έχοντας ενωμένα τα πέλματα μεταξύ τους. Ανοίγουμε και κλείνουμε το πάνω πόδι χρησιμοποιώντας τους έξω μηριαίους και γλουτιαίους ενώ έχουμε σε εγρήγορση και τους κοιλιακούς μας. Κάνουμε είκοσι επαναλήψεις κι αλλάζουμε πλευρά. Η καλή κατάσταση των μηρών και των γλουτών μπορεί να περιορίσει τους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης και την αδυναμία που είναι συνέπεια της γενικότερα λανθασμένης στάσης του σώματος.

Κάνοντας αυτές τις ασκήσεις τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα σταδιακά θα παρατηρήσουμε πως η στάση του σώματος βελτιώνεται και σταματάμε να καμπουριάζουμε και να επιβαρύνουμε τον κορμό μας. Έτσι θα νιώθουμε περισσότερη αντοχή και φυσικά αυτοπεποίθηση γιατί ποιο κορμί δεν είναι θελκτικό όταν στέκεται καμαρωτά;

Photos: Mind Body Green

You may also like