Αποτοξίνωση: Διατροφή και γυμναστική δεν βοηθούν

Η λέξη «αποτοξίνωση» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού οι γυμναστές μας προτείνουν διαρκώς ασκήσεις κλασσικής γυμναστικής ή γιογκα που αποτοξινώνουν το σώμα και την ψυχή. Είναι όμως εφικτή η αποτοξίνωση;

Η Δρ Ελίζαμπεθ Ματζκιν, επικεφαλής γυναικείας αθλητιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξηγεί ότι «το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να αποβάλλει ότι δεν χρειάζεται. Αν λοιπόν αρχίσουμε να συζητάμε για γυμναστική με στόχο την αποτοξίνωση, τότε θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχουν επιστημονικές αποδείξεις».

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την δίαιτα. «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα διατροφής για αποτοξίνωση ή οι δίαιτες μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο», εξηγεί.

Η γυμναστική είναι πάντα σημαντική, προσθέτει η Δρ Ματζκιν, διότι δίνει στο σώμα την ικανότητα να κάνει ότι είναι προκαθορισμένο, αλλά οι νεφροί και το παχύ έντερο επιφορτίζονται με το έργο της αποβολής των «απορριμμάτων». Ο ρόλος της γυμναστικής στην διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο ξεκάθαρος ακόμη.

«Γενικά η γυμναστική βοηθά τους πνεύμονες και τους νεφρούς να απαλλάξουν το σώμα από οτιδήποτε μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια ασθένεια», συμπληρώνει.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής (καλή διατροφή, άφθονο νερό και τακτική σωματική άσκηση) είναι σημαντικός παράγοντας αποτοξίνωσης του οργανισμού, επειδή δίνει την ευκαιρία στον οργανισμό να λειτουργεί ομαλά.

«Αλλά συγκεκριμένες ασκήσεις ή είδη γυμναστικής, δεν είμαι βέβαιη ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα», τονίζει με νόημα η Δρ Ματζκιν.

Η Σίρλεϊ Αρτσερ, καθηγήτρια σωματικής άσκησης και δασκάλα γιόγκα ως εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Άσκησης σχολιάζει ότι η θεωρία πίσω από την αποτελεσματικότητα της γιόγκα στην αποτοξίνωση είναι ότι «πιέζει» τα όργανα ώστε να απαλλαγούν από το λιμνάζον αίμα και να κυκλοφορήσει φρέσκο.

«Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος συνεπάγεται και καλύτερη υγεία», εξηγεί. «Αν αποτοξίνωση σημαίνει απαλλαγή του οργανισμού απ’ ότι δεν χρειάζεται, τότε συγκεκριμένες πρακτικές γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν», συμπληρώνει.

Η Νάνσι Κλαρκ υπενθυμίζει ότι το σώμα γενικά μπορεί μόνο του να αποτοξινωθεί, μέσω των νεφρών και του ήπατος. «Η εφίδρωση δεν έχει κάτι περαιτέρω να προσφέρει σε αυτή τη διαδικασία», τονίζει.

Πηγή: http://health.in.gr

You may also like