Αρνάκι με Πουρέ Αγκινάρας

Χρόνος παρασκευής ( Για το αρνάκι: 55-60 λεπτά, Για τον πουρέ: 45-50 λεπτά )
 Για το αρνάκι θα χρειαστούμε 1 μέτριο βαθύ τηγάνι με καπάκι.
 Για τον πουρέ θα χρειαστούμε 1 μέτρια κατσαρόλα και 1 μύλο για να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά.
*Για το Αρνάκι : ( Για 4 άτομα )
 1 kg. αρνάκι μπούτι ξεκοκκαλισμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια ( Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κάνει τη χάρη να ξεκοκκαλίσει το μπουτάκι και να μας το κόψει σε μικρές μπουκιές, αλλιώς κάνουμε τον κόπο να το κάνουμε μόνοι μας )
 5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φέτες
 2 φύλλα δάφνης
 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
 1 κουταλιά του γλυκού πράσινο πιπέρι σε κόκκους
 Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
 ¾ του φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 Αλάτι
*Για τον πουρέ Αγκινάρας
 12 αγκινάρες φρέσκες
 2 μέτρια καρότα ακαθάριστα και πλυμένα ( κατά προτίμηση βιολογικά )
 2 μέτριες πατάτες ακαθάριστες και πλυμένες ( κατά προτίμηση βιολογικές)
 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
 3-4 κουταλιές της σούπας ζωμό, που θα κρατήσουμε από το αρνάκι
 1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
 Αλάτι-Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Φτιάχνοντας το αρνάκι: Αλευρώνουμε τις μπουκιές του αρνιού. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε καλά το αρνάκι απ’ όλες τις μεριές. Κατόπιν με τρυπητή κουτάλα το αποσύρουμε σε μία πιατέλα. Ρίχνουμε στο τηγάνι το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, τη δάφνη, το πράσινο πιπέρι και ανακατεύουμε 5-6 λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.
arnaki agginares k-mag.gr voultsosΜόλις γίνει αυτό δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι ξανά το αρνάκι, τα ανακατεύουμε και κατόπιν σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατίζουμε κατά βούληση, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου και λίγο πριν είναι έτοιμο ρίχνουμε τον άνηθο, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Το αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά περίπου χωρίς το καπάκι και κατόπιν το αποσύρουμε από τη φωτιά.

*Φτιάχνοντας τον πουρέ: Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα, έχοντας αλατίσει ελαφρά. Όταν οι πατάτες και τα καρότα τρυπιούνται τα αποσύρουμε, ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε σε ένα πιάτο τυλίγοντας με αλουμινόχαρτο.
Αλλάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και βράζουμε και τις αγκινάρες μας έχοντας πάλι αλατίσει ελαφρά. Όταν είναι έτοιμες τις ξεφλουδίζουμε, βάζουμε τις καρδιές μαζί με τις πατάτες και τα καρότα. Κρατάμε λίγα φύλλα από τις αγκινάρες για να στολίσουμε αργότερα τα πιάτα μας. Περνάμε τις καρδιές από τις αγκινάρες, τις πατάτες και τα καρότα από τον μύλο των λαχανικών.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ροδίζουμε το αλεύρι. Όταν αρχίσει να αποκτά καστανό χρώμα προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και το ζωμό που έχουμε κρατήσει από το αρνάκι μέχρι να σχηματιστεί μία « μπεσαμέλ».

Προσθέτουμε στη «μπεσαμέλ» τον πουρέ από τις αγκινάρες, τις πατάτες και τα καρότα, ρίχνουμε πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Κατόπιν κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα ανακατεύοντας μέχρι να πάει παντού.
Βάζουμε στα πιάτα τον πουρέ και από πάνω το αρνάκι. Στολίζουμε με τα φύλλα της αγκινάρας που έχουμε κρατήσει και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
Δεν θα σας πρότεινα κάποιο κρασί για να συνοδέψουμε το πιάτο αυτό, λόγω της αγκινάρας που πιστεύω ότι «σκοτώνει» τα αρώματα και τη γεύση απ’ όποιο κρασί και αν επιλέξουμε, γι αυτό καλύτερα να το συνοδεύσουμε με μία κρύα μπυρίτσα.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like