Αρχίζει η σχολική χρονιά!

Ένα από τα συχνότερα άγχη που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι η πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο. Το καλοκαίρι έχει περάσει και όσο πλησιάζει ο καιρός να πάει το καμάρι μας για πρώτη φορά στο σχολείο, η ανησυχία αυξάνεται και δεκάδες σκέψεις μας τριβελίζουν το μυαλό. ‘‘Πώς θα το πείσω να μας αποχωριστεί για πρώτη φορά;’’, ‘‘Θα τα καταφέρει ή μήπως να πάρω άδεια κάποιες μέρες μέχρι να συνηθίσει;’’, είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που συχνά οι γονείς θέτουν στον εαυτό τους.

[quote_right]Ξεκινώντας πρέπει να τονίσουμε πως η ένταξη του παιδιού στο σχολείο είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη για την καλύτερη κοινωνικοποίησή του και την ένταξή του σε μία κοινότητα. Επομένως, οι γονείς πρέπει αρχικά οι ίδιοι να ενθαρρύνουν το παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα έξω από το σπίτι.[/quote_right]

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η απόφαση ενέχει κάποιες δυσκολίες οι οποίες σε έναν βαθμό μπορούν να εξομαλυνθούν με την δική μας καθοδήγηση. Αρχικά, είναι σημαντικό πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς να υπάρχει μία επίσκεψη στο σχολείο που θα φοιτήσει το παιδί έτσι ώστε να έχει μία πρώτη εικόνα του χώρου στον οποίο θα βρίσκεται και να δημιουργήσει μία πρώτη αίσθηση ασφάλειας που θα ενθαρρυνθεί και από την δική μας θετική στάση.

Έπειτα, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί το ημερήσιο πρόγραμμά του και πιθανώς κάποιες από τις δραστηριότητες που θα κάνει ώστε να έχει μία πληρέστερη εικόνα για την καθημερινότητά του. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε πως μία βδομάδα πριν από την έναρξη της φοίτησης είναι καλό το παιδί να ακολουθεί πρόγραμμα που θα είναι ίδιο με αυτό που θα έχει όταν θα ξεκινήσει το σχολείο όπως οι ώρες που κοιμάται και ξυπνά αλλά και οι ώρες που θα τρώει.

Επιπλέον, μαζί με το παιδί αγοράζουμε τον απαραίτητο σχολικό εξοπλισμό προτιμώντας αυτά που αρέσουν στο ίδιο το παιδί (αν και οι εποχές των αυστηρά μπλε τετραδίων έχουν περάσει) ώστε να είναι ενθουσιασμένο σχετικά με την εργαλειοθήκη του για τη μεγάλη μέρα.

You may also like