Ασκήσεις με βαράκια κατά του διαβήτη στους άντρες

Σύμφωνα με νέα αμερικανο-δανική έρευνα, οι άνδρες που κάνουν «βαράκια», απομακρύνουν τον κίνδυνο να πάθουν διαβήτη. Είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο της εξάσκησης με βαράκια για την προστασία από τον διαβήτη, καθώς μέχρι τώρα οι μελέτες είχαν εστιάσει κυρίως στα οφέλη της αεροβικής άσκησης στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Άντερς Γκρόντβεντ, μελέτησαν πάνω από 32.000 άνδρες για μία περίοδο 18 ετών, στη διάρκεια της οποίας σχεδόν οι 2.300 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.[quote_right]Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση με βαράκια για τουλάχιστον 30 λεπτά/ μέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 34% κατά μέσον όρο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αλλά ακόμα και η λιγότερο συχνή άσκηση  σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη κατά 12%[/quote_right]

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν τα βαράκια συνδυάζονται με αεροβικού τύπου άσκηση, τότε επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή μείωση (κατά 59%) του κινδύνου για διαβήτη. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα είναι ίδια και για τις γυναίκες.

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, εμφανίζοντας συνεχή αυξητική τάση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 346 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με το διαβήτη αναμένεται να διπλασιαστούν μεταξύ των ετών 2005- 2030.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

You may also like