Αυτές οι 6 τροφές υπόσχονται… δυνατό μυαλό!

Κάποια στιγμή στη ζωή μας είναι λογικό να παρατηρήσουμε μεταπτώσεις στη μνήμη μας και στη συγκέντρωσή μας. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο των έντονων ερεθισμάτων της σύγχρονης ζωής, αλλά και εξαιτίας της (αμείλικτης) παρόδου του χρόνου. Ωστόσο, με την προσθήκη κάποιων συγκεκριμένων τροφών στη διατροφή μας μπορούμε να διατηρήσουμε σε καλό επίπεδο την εγκεφαλική μας λειτουργία και να προστατευτούμε από εκφυλιστικές νόσους όπως η άνοια και το Alzheimer.

01 Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη δημιουργία των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων που προκαλούν το Alzheimer.

02 Η περιεκτικότητα του σολομού σε λιπαρά Ω3 είναι βασική για την καλή υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και ειδικά για την ανάπτυξη νέων κυττάρων στο κέντρο του εγκεφάλου που διαχειρίζεται τη μνήμη.

03 Τα αυγά περιέχουν χολίνη, μία από τις ουσίες που αποτελούν την ακετυλχολίνη, που είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής. Επίσης, η χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά είναι κομμάτι των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ επίσης έχει κι αντιοξειδωτική δράση.

04 Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλοιώσεις, ενώ βάσει επιστημονικών δοκιμών, το έλαιο αβοκάντο σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση.

05 Πολυφαινόλες περιέχει και το κόκκινο κρασί και χάρη σ’ αυτό ενισχύεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Ίδια δράση έχει και η μαύρη σοκολάτα, οπότε μπορούμε να απολαύσουμε με λιγότερες τύψεις δύο μικρές… αμαρτίες!

06 Τα σπαράγγια περιέχουν προβιοτικές ίνες οι οποίες φροντίζουν την χλωρίδα του πεπτικού συστήματος, η καλή υγεία του οποίου συνδέεται σχεδόν άμεσα με τον εγκέφαλο. Αυτές οι ίνες περιέχονται και στα καρύδια, τα οποία επίσης είναι πλούσια σε λιπαρά Ω3, όπως ο σολομός, σίδηρο και μαγγάνιο.

Φυσικά δεν ξεχνάμε και τη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή της μεταβολικής ορμόνης BDNF η οποία επηρεάζει ιδιαίτερη και τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.

Επίσης είναι σημαντική και η πνευματική άσκηση, επομένως ας μην υποτιμούμε τα σταυρόλεξα ή τους γρίφους, την ανάγνωση ενός βιβλίου (σε καμία περίπτωση e-book) αλλά και το διαλογισμό σε οποιαδήποτε μορφή.

You may also like