Αυτό το έχω ξαναζήσει…!

Κάποια στιγμή όλοι μας έχουμε βιώσει αυτό το περίεργο συναίσθημα όταν ζούμε μία κατάσταση, ότι την ίδια την έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν! Είναι αρκετά περίεργο το συναίσθημα και σε πολλές περιπτώσεις εγείρει συζητήσεις παραφυσικών δραστηριοτήτων και διορατικών ικανοτήτων, αλλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Έχουν διατυπωθεί πολλές σχετικές θεωρίες αλλά οι πιο πλήρως επιστημονικά αποδεδειγμένες αλλά και δημοφιλείς στην ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, το συγκεκριμένο συναίσθημα σχετίζεται με τη μνήμη μας καθώς παρόλο που η μνήμη μας μπορεί και ανακαλεί περιστάσεις που έχουν βιωθεί ξανά στο παρελθόν, υπάρχει και η μνήμη η οποία ενεργοποιείται βάσει της ομοιότητας μιας κατάστασης με μία άλλη παρελθοντική. Στην πράξη, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τη συγκεκριμένη κατάσταση την έχουμε ξαναζήσει αλλά στην ουσία είναι απλά μία περίσταση που μοιάζει με μία αντίστοιχη παρελθοντική εμπειρία.

Εναλλακτικά, η εμπειρία του déjà vu μπορεί να σχετίζεται με την δική μας ανασφάλεια για το μέλλον. Σε περίπτωση δηλαδή που βιώνουμε υψηλά επίπεδα άγχους και στρες υπάρχει πιθανότητα να αισθανθούμε ότι κάτι το έχουμε ξαναζήσει και αυτό συμβαίνει ως μία προσπάθεια του εγκεφάλου μας να συνδυάσει τις εικόνες που ζούμε με άλλες οικείες και να μειώσει ταυτόχρονα την ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί μελλοντικά.

Μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως κυρίως τα οπτικά ερεθίσματα ενός περιβάλλοντος και ειδικότερα τα παρόμοια γεωμετρικά σχήματα που υπάρχουν σε δύο παρόμοιες καταστάσεις είναι αυτά τα οποίο εγείρουν αυτό το συναίσθημα του déjà vu.

Καλώς ή κακώς η επιστήμη έχει μία τάση να καταρρίπτει πολλούς αστικούς μύθους και παράξενες εμπειρίες! Δυστυχώς ακόμη και το ροζ συννεφάκι της καρμικής σχέσης μίας προηγούμενης ζωής έχει μία πιο απτή επιστημολογική εξήγηση που μάλιστα βασίζεται σε σταθερά γεωμετρικά σχήματα και νευρολογικές συνάψεις του εγκεφάλου!

You may also like