Αϋπνία; 6 τροφές που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

Τις έχουμε στην κουζίνα μας και τις απολαμβάνουμε καθημερινά…

Η αϋπνία είναι μία κατάσταση που ταλαιπωρεί το 30-35% του πληθυσμού και δεν απευθύνεται μόνο στη διαδικασία του ύπνου αλλά και στα αποτελέσματα που έχει η στέρησή του στην καθημερινότητα, από τη συνεχή κούραση μέσα στη μέρα μέχρι τη μειωμένη απόδοση σε περιβάλλον εργασίας. Ευτυχώς για εμάς, πολλές τροφές περιέχουν φυσικά συστατικά που βοηθούν στο να χαλαρώσουμε και τελικά να κοιμηθούμε. Ακολουθούν έξι βασικά από αυτά.

  1. Γλυκοπατάτα

Χάρη στο μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο που περιέχει, η γλυκοπατάτα μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να μπορούμε πιο εύκολα να κοιμηθούμε.

  1. Φιστίκια Αιγίνης

Εκτός από το πόσο εθιστική είναι η γεύση τους, τα συγκεκριμένα φιστίκια είναι γεμάτα πρωτεΐνη (20 γρ. ανά 100 γρ.), βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο, γνωστά για την ικανότητά τους να συμβάλλουν σε έναν καλύτερο ύπνο.

  1. Καρύδια

Αποτελούν μία καλή πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που βοηθά στη δημιουργία σεροτονίνης και μελατονίνης, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου. Τα καρύδια, μάλιστα, περιέχουν και τα ίδια μελατονίνη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να κοιμηθεί πιο γρήγορα.

  1. Μαρούλι

Εάν θέλετε να επισπεύσετε την ώρα που θα αποκοιμηθείτε, επιλέξτε μία σαλάτα με μαρούλι να συνοδεύσει το φαγητό σας, αφού αυτό περιέχει ένα συστατικό, το lactucarium, που έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και δρα στον εγκέφαλο, όπως το όπιο.

  1. Τσάι βοτάνων

«Το τσάι χαμομηλιού είναι εξαιρετικό στο να ηρεμεί τα νεύρα πριν τον ύπνο. Είναιεπίσηςπολύενυδατικόκαικαταπραϋντικό για το στομάχι, το ίδιο με το τσάι από τζίντζερ», λέει χαρακτηριστικά η Jaclyn London,Nutrition Director του Good Housekeeping Institute.

  1. Βρώμη

Οι κόκκοι της βρώμης έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν την παραγωγή ινσουλίνης. Αυξάνουν το σάκχαρο φυσικά και μας κάνουν να νιώθουμε νυσταγμένοι. Δεδομένου ότι είναι και πλούσια σε μελατονίνη, βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.

You may also like