Βάλτε τα κάστανα στη διατροφή σας!

75453e2765e753cb7190cd0be03b4ec3Είναι σήμα κατατεθέν του χειμώνα, από τότε που τα αναγνωστικά του Δημοτικού συνέδεαν την έλευση του κρύου με την παρουσία του καστανά στη γωνία.

Τις ημέρες του Δεκεμβρίου, και ειδικά των εορτών, τα κάστανα έχουν την τιμητική τους, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική: χοιρινό με κάστανα, κάστανα στη γέμιση της γαλοπούλας, σούπα με κάστανα, μαρόν γλασέ και γενικώς ό,τι τραβάει η καρδιά σας με βάση τον καρπό με τα λίγα λιπαρά, τις πολλές φυτινές ίνες, και την αξεπέραστη γεύση.

Η θρεπτική αξία τους

Τα κάστανα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, β-καροτένιου, καλίου και φυλλικού οξέως_ το τελευταίο παίζει μάλιστα θεμελιώδη ρόλο στην κύηση, καθώς προλαμβάνει την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων του εμβρύου κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής του.
Θεωρούνται πολύτιμα, για την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, καθώς εμπεριέχουν περίπου 11 γρ. φυτικών ινών ανά 100 γρ. Όπως είναι γνωστό, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα.

Στην κουζίνα

Σκέτα, βραστά ή ψητά, αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Μπορούν όμως και να αποτελέσουν σημαντικό υλικό σε πλείστες όσες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Έχετε δοκιμάσει ριζότο με σταφίδες και κάστανα; Μην περιμένετε τα Χριστούγεννα, για να ετοιμάσετε τη γέμιση της γαλοπούλας, χρησιμοποιήστε κάστανα για να γεμίσετε το κοτόπουλο ενός απλού καθημερινού γεύματος. Παρασκευάστε γλυκά: μαρόν γλασέ (βραστά κάστανα εμποτισμένα σε σιρόπι), μαρόν ντεγκιζέ (κάστανα βρασμένα επικαλυμμένα με σοκολάτα) ή μον μπλαν (κάστανα πουρέ με βανίλια και σαντιγί).
Όταν τα επιλέγετε στους πάγκους της αγοράς, φροντίστε να μη φέρουν σημάδια μούχλας. Έχετε υπόψη σας, ότι τα κάστανα δεν διατηρούνται μεγάλο διάστημα, χαλάνε γρήγορα_ καθώς είναι πλούσια σε άμυλο και έχουν ελάχιστα λιπαρά.

Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, βάλτε τα σε πλαστική σακούλα τροφίμων, κλείστε τα αεροστεγώς και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

You may also like