Βάσια Χατζηγιαννάκη: Η σκηνοθέτης που έγραψε το “Τούμπαλιν”

vassia hatzigiannakiΜε τη Βάσια Χατζηγιαννάκη συνεργαστήκαμε πριν “αιώνες” στη δημόσια τηλεόραση και όταν βρισκόταν στο κοντρόλ ως σκηνοθέτης ξέραμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλότατα. Κι αυτό για ένα πολύ σημαντικό λόγο, πέρα από το ταλέντο της, χάρη στην ηρεμία που απέπνεε. Δεν υπήρχαν εντάσεις, φωνές παρά μόνο μία καθησυχαστική φωνή που σε προέτρεπε να κάνεις σωστά τη δουλειά σου χωρίς άγχος! Τώρα “ξαναβρεθήκαμε” για να μας παρουσιάσει το νεότερο “παιδί” της, το “Τούμπαλιν”. Ένα βιβλίο για παιδιά (και για μεγάλους) σχετικά με τον φόβο για τη θάλασσα… ένα αίσθημα που δύσκολα καταπολεμείται, εκτός κι αν πάρεις τις σωστές συμβουλές με τον κατάλληλο τρόπο…

The K-magazine: Σκηνοθέτης αλλά και μαμά…. Ήταν φυσικό επακόλουθο να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Το βιβλίο γεννήθηκε από μια ανάγκη έκφρασης δικής μου. Είχε να κάνει με ένα συναίσθημα που έπρεπε να επικοινωνήσω άμεσα και πολύ προσωπικά. Η σκηνοθεσία είναι μια πολυσύνθετη τέχνη που εμπεριέχει πολλούς ανθρώπους, τεχνικούς, φασαρία. Χάνεται κάπως η απομόνωση η καλλιτεχνική. Στην συγγραφή είσαι μόνη σου με τις λέξεις σου.
Ίσως αυτή η απομόνωση και η σύνδεση με την καρδιά ήταν αυτό που χρειαζόμουν και ως σκηνοθέτης και ως μητέρα. Με την απόσταση από κάθε “ιδιότητα” μπόρεσα να ελευθερώσω την αγάπη για την συγγραφή.

The K-magazine: Ποια ήταν η έμπνευση για να γράψεις ένα βιβλίο για τον φόβο;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Μα ποια άλλη απ τη δική μου διαρκή και συνειδητή αντιμετώπιση των φόβων, του εαυτού μου αλλά και των παιδιών μου; Ο φόβος είναι φυλακή, αντιμετωπίζοντας και ξεπερνώντας τους, ο άνθρωπος απελευθερώνεται και βιώνει την ζωή πιο όμορφα.

The K-magazine: Ποια είναι η δική σου σχέση με τα στοιχεία της φύσης;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Η θάλασσα για μένα είναι μεγάλη αγάπη, σύντροφος, δασκάλα… Η επαφή με τα θαλάσσια πλάσματα όπως οι χελώνες, τα δελφίνια κλπ είναι για μένα απόδειξη της ύπαρξης μιας ανώτερης δύναμης και σοφίας.

The K-magazine: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και δυσκολία στο να το γράψεις;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορέσω να περιγράψω αυτά που νοιώθει η καρδιά μου… Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η απόλυτη έκθεση του εαυτού και των συναισθημάτων μου σε πολύ κόσμο.

The K-magazine: Ο μεγαλύτερος φόβος σου ως μαμά;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Να μην καταφέρω να μάθω βιωματικά στα παιδιά μου πως να αγαπούν με όλη τους την καρδιά, να λένε την αλήθεια τους και να είναι ελεύθερα πνεύματα.

ToumpalinThe K-magazine: Ποιο είναι το καλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τους γονείς σου ή / και τη ζωή;
Βάσια Χατζηγιαννάκη:Ότι κάθε δυσκολία σε φέρνει πιο κοντά στην αυτογνωσία και άρα στην κατανόηση, αποδοχή και αγάπη του εαυτού σου. Μόνο έτσι μπορείς να προχωρήσεις μπροστά και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

The K-magazine: Τι είναι αυτό που σε εκπλήσσει στην καθημερινότητα με τα παιδιά σου;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Το πόσο περίπλοκος και όμορφος είναι ο άνθρωπος σε όλες τις ηλικίες και εκφάνσεις της ζωής. Τα παιδιά έχουν μια εσωτερική σοφία. Η απλότητα και ειλικρίνεια τους είναι μεγάλο σχολείο για εμάς τους ενήλικες.

The K-magazine: Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η ζωή για μια εργαζόμενη μητέρα;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Το να είσαι μητέρα είναι τόσο όμορφο όσο δύσκολο σε όλα τα επίπεδα, είτε εργάζεσαι είτε όχι. Δίνεις σώμα και ψυχή για τα παιδιά και πολλές φορές ξεχνάς να υπάρχεις. Χρειάζεται ισορροπία η οποία έρχεται με κόπο και πολύ θάρρος.

The K-magazine: Υπάρχει η σκέψη να μεταφέρεις το βιβλίο σε θεατρική σκηνή; Και να το σκηνοθετήσεις , ίσως;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Δεν το έχω σκεφτεί, είναι πολύ φρέσκο ακόμα γιατί είναι μια νέα εμπειρία για μένα. Προς το παρόν θέλω να γράφω συνέχεια…

The K-magazine: Ποια ταινία θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Το “Incredibly loud and extremely close” που έχει σκηνοθετήσει ο Στίβεν Ντάλντρι, με πρωταγωνιστές τους Tom Hanks και Sandra Bullock.

vassia hatzigiannaki 1The K-magazine: Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σου σχέδια;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Κι άλλα παιδικά βιβλία αλλά και πολλή ποίηση… Θα δείξει…

The K-magazine: Αν συνοδευόταν από μουσική το βιβλίο, ποιο τραγούδι θα διάλεγες για το soundtrack;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Ο ήχος της θάλασσας, των καϊκιών, των τζιτζικιών…

The K-magazine: Ποιος είναι ο ορισμός της ευτυχίας;
Βάσια Χατζηγιαννάκη: Η απόλυτη αγάπη και η ελευθερία.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑ, κι αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε!

You may also like