Βασιλιάς Ληρ @ Θέατρο Ελληνικού Κόσμου, από την Χριστιάννα Τζέικου

lear-7-1160x770Πολλοί τον λατρεύουν, άλλοι τον θεωρούν αρκετά κλασικό. Κι όμως ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ έχει παιχτεί αμέτρητες φορές στην Ελλάδα. Ο Βασιλιάς Ληρ (King Lear), ανήκει στα δράματα του ελισαβετιανού θεάτρου και κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα απ’τα αριστουργήματα του Άγγλου συγγραφέα.

Το έργο γράφτηκε το 1609, και το θέμα του είναι αρκετά απλό.Ο Βασιλιάς Ληρ θέλει να μοιράσει το βασίλειό του στις τρεις κόρες του, την Γονερίλη, τη Ρεγάνη και την Κορδέλια. Αυτή που θα τον πείσει για το μέγεθος της αγάπης της , θα πάρει και το βασίλειο.Ο ίδιος όμως κάνει ένα βασικό λάθος αποκληρώνει την Κορδέλια, την μία από τις κόρες του, που είναι όμως και εκείνη που τον αγάπησε περισσότερο.Οι άλλες δύο αναλαμβάνουν το βασίλειο και αργότερα διώχνουν τον πατέρα τους. Η Κορδέλια μετά από καιρό αποφασίζει να συναντήσει τον πατέρα της, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της τρέλας.

lear-01Η συνάντηση αυτή γίνεται στο φράγκικο στρατόπεδο.Το τέλος του έργου είναι δραματικό όπως και τα περισσότερα έργα του Σαίξπηρ.Ανάμεσα στις δύο βασίλισσες ( Γονερίλη και Ρεγάνη) ξεσπάει διχόνοια.Η Γονερίλη δηλητηριάζει τη Ρεγάνη και η ίδια αυτοκτονεί. Η Κορδέλια στο τέλος δολοφονείται και ο Ληρ ξεψυχάει κρατώντας στην αγκαλιά του το σώμα της. Κάπως έτσι εκτυλίσσεται η ιστορία του Βασιλιά Ληρ.

Εγώ προσωπικά δεν δηλώνω λάτρης του William Shakespeare, αλλά το συγκεκριμένο έργο ήταν το πρώτο θεατρικό έργο που αγόρασα ( και όχι δεν ήταν το Ρωμαίος και Ιουλιέτα) και μου άρεσε αρκετά παρόλο που πρόκειται για δράμα…κι έχει ενδιαφέρον καθώς εστιάζει στην εγκατάλειψη και στην μοναξιά

Η παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ Ελληνικός Κόσμος, μέχρι τις 16/11, ενώ είχε ξαναπαιχτεί στο Θέατρο Τέχνης τον Μάιο.

newego_LARGE_t_641_106258405Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαγιάννης
Κοστούμια-σκηνικά: Βασιλική Σύρμα
Μουσική : Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Επιμέλεια κίνησης: Χριστιάνα Κοσιάρη
Ερμηνεύουν: Χάρης Εμμανουήλ, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Δημήτρης Λιόλιος, Σωτήρης Τσακομίδης,Γιώργος Οικονόμου,Νικόλας Παπαγιάννης,Ελένη Βλάχου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ηρώ Διαμάντη
Στο ρόλο του Βασιλιά Ληρ, ο Δημήτρης Παπαγιάννης.
Πειραιώς 254, Ταύρος / Τηλ : 2122540300

You may also like