Βερολίνο: Βραβεύτηκε η Catherine Deneuve

Catherine Deneuve 1Στο χιονισμένο Βερολίνο βρέθηκε η Γαλλίδα ηθοποιός Catherine Deneuve για να παραλάβει βραβείο για το συνολικό της έργο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, μια που κι η ταινία της «Η Τέλεια Ομορφιά» κυριάρχησε στην απονομή. Δε φάνηκε βέβαια να χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό. Για την ακρίβεια η 70χρονη ηθοποιός δήλωσε πριν την τελετή απονομής: «Συνολικό έργο… δεν είναι ωραίες λέξεις. Είναι σα να λένε πως είσαι νεκρός. Δεν είναι ένα βραβείο που το δίνεις σε κάποιον που είναι ζωντανός.».

Η Catherine Deneuve τιμήθηκε για την επιτυχημένη καριέρα της πενήντα ετών που περιλαμβάνει ρόλους σε ταινίες όπως «η Ωραία της Ημέρας» και το «Χορεύοντας στο Σκοτάδι». Επιπλέον ήταν για πολύ καιρό η μούσα του Yves Saint Laurent και μοντέλο της Marianne, του εθνικού συμβόλου της Γαλλίας.

Στη σκηνή των 26ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, οι καλεσμένοι έκαναν ουρά για να τη συγχαρούν. Ο σκηνοθέτης Wim Wenders, ο οποίος διατελεί και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της είπε: «Δίχως αμφιβολία είστε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του κόσμου. Είστε η Βασίλισσα του Ευρωπαϊκού σινεμά, αν υπήρχαν τέτοιοι τίτλοι, και παράλληλα η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο.»
Η Catherine Deneuve δέχθηκε τους διθυράμβους με μία αύρα πικρής χάρης. Έπειτα από την παρουσίαση ενός μονταρισμένου υλικού με τους μεγαλύτερους ρόλους της, η ίδια ομολόγησε πως σπάνια κοιτά πίσω στις προηγούμενες δουλειές της, γιατί είναι πολύ απασχολημένη εργαζόμενη ή παρακολουθώντας νέες ταινίες. Δηλώνει μεγάλη fan της Αμερικανίδας ηθοποιού Jennifer Lawrence και ότι η «Ζωή της Αντέλ» είναι μία από τις αγαπημένες της ταινίες. «Είναι μια πολύ δυνατή ταινία με μεγάλη επίδραση, κι οι δύο βασικοί ηθοποιοί είναι απίστευτοι», είπε.

Σε άλλα νέα της βραδιάς…

Παρά τη βράβευση της ταινίας στις Κάννες με το Χρυσό Φοίνικα, η «Ζωή της Αντέλ» παρουσιάστηκε και στο Βερολίνο. Τη βραδιά βέβαια μονοπώλησε η «Τέλεια Ομορφιά» του Paolo Sorrentino, μία πλούσια σάτιρα της πολιτιστικής ελίτ της Ρώμης, η οποία κέρδισε τρία βραβεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία και Καλύτερου Ηθοποιού, το οποίο κέρδισε ο Toni Servillo. Το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού κέρδισε η Veerle Baetens για το βελγικό φιλμ «The Broken Circle Breakdown», ενώ για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε ο Joshua Oppenheimer για το «The Act of Killing». Η ευρωπαϊκή συμπαραγωγή «The Congress» του Ari Folman κέρδισε το βραβείο Κινουμένων Σχεδίων. Το «Love is All You Need» της Susanne Bier κέρδισε το Βραβείο Κωμωδίας ενώ η Sarah Grenwood, υπεύθυνη παραγωγής της «Anna Karenina» είναι η μόνη Βρετανίδα που βραβεύτηκε.

pedro-almodovar-imageΚατά την παραλαβή ενός τιμητικού βραβείου για την προσφορά του στο παγκόσμιο σινεμά, ο Pedro Almodóvar απέτισε φόρο τιμής στους παραγωγούς ταινιών στην Ισπανία, όπου οι περικοπές της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα πτώση της τάξεως του 28% στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή. «Αυτή ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές της κινηματογραφικής βιομηχανίας κι είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης πολιτικής που εφαρμόζεται σε θέματα πολιτισμού από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Ισπανός σκηνοθέτης.

Η οικονομική κρίση ήταν ο απρόσκλητος επισκέπτης των βραβείων αυτής της χρονιάς, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τη Marion Döring, διευθύντρια της Ακαδημίας, ως «φτωχά αλλά σέξι». Οι παρουσιαστές μπέρδεψαν τις γραμμές τους και παραπάτησαν στα φορέματα, καθώς επίσης ήταν εμφανές το σαρκαστικό χιούμορ.
Σαν ανταπάντηση στα Oscar, τα οποία μονοπωλούν το Hollywood, τα 26α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου έμοιαζαν να θέλουν να επιδείξουν την ανορθόδοξη φύση τους. «Ανοίξτε όλοι τα κινητά σας, στο πιο δυνατό ήχο», είπε στους καλεσμένους στο αμφιθέατρο η οικοδέσποινα της βραδιάς, Anke Engelke. «Καπνίστε και πιείτε τα ποτά σας στις θέσεις σας

Βέβαια η Catherine Deneuve, ως καπνίστρια, η οποία μάλιστα κρατούσε τσιγάρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μάλλον ανακουφίστηκε από αυτές τις ειδοποιήσεις!

Πηγή: The Guardian
Photos: Pinterest

Προσωπικό σχόλιο: Θα συμφωνήσω με τις δηλώσεις του Wim Wenders! Αναμφίβολα από τις πιο ταλαντούχες και γοητευτικές ηθοποιούς του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου – κι όχι μόνο! Κι άντε, να συμφωνήσω για την προτίμησή της στη Jennifer Lawrence, η κοπέλα έχει δείξει καλά δείγματα. Αλλά για τη «Ζωή της Αντέλ», έχοντας ακούσει κάτι περίεργες «κριτικές» από ανθρώπους που έχουν μία στοιχειώδη ικανότητα να ξεχωρίζουν μία καλή ταινία από τις… απάτες, ε, θα διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου!

You may also like