Βερολίνο: Σχεδιάζουν την πλήρη κατεδάφισή του Τείχους

berlin wallΠριν από 23 χρόνια το γκρέμιζαν με τα ίδια τους τα χέρια και τώρα προσπαθούν να σώσουν τα απομεινάρια του.
Χιλιάδες Βερολινέζοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή κατά μήκος ενός από τα τελευταία εναπομείναντα τμήματα του Τείχους σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την κατεδάφισή του.

«Καλέσαμε τον δήμαρχο, έπειτα από τις σημερινές διαδηλώσεις, να θέσει τέρμα σε αυτή τη διαδικασία διαγραφής της Ιστορίας», δήλωσε ο Ρόλαντ Σουλτς της DDR-Opferhilfe, μιας οργάνωσης που έχει στο επίκεντρο όσους ζούσαν στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Το επίμαχο θέμα είναι η East Side Gallery, μια έκταση 1,3 χιλιομέτρων του πρώην τείχους που έχει μετατραπεί σε υπαίθρια γκαλερί. Αν και θεωρείται διατηρητέο, μέρος του τείχους επρόκειτο να κατεδαφιστεί την περασμένη εβδομάδα ώστε να δημιουργηθεί πρόσβαση σε ένα νέο πάρκο και μια υπό κατασκευή γέφυρα.

Ωστόσο, οι αντιτιθέμενοι στο έργο λένε πως το άνοιγμα του τείχους στην πραγματικότητα σχεδιάζεται για να διευκολύνει ένα σχέδιο κατασκευής πολυτελών διαμερισμάτων στην περιοχή.
Τα κομμάτια του τείχους που θα μεταφερθούν υποτίθεται ότι θα μετακινηθούν μόνο μερικά μέτρα. Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο λένε όμως πως θα καταστραφεί η ακεραιότητα του Τείχους. Ένα άλλο κομμάτι του τείχους είχε κατεδαφιστεί πριν από μερικά χρόνια προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε ένα στάδιο πιο κάτω στο δρόμο.

«Το Βερολίνο πρέπει να παραμείνει ιστορικά αυθεντικό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας», δήλωσε ο Μπούρκχαρτ Κίεκερ, επικεφαλής της υπηρεσίας marketing, Visit Berlin.
Πηγή: εδώ

You may also like