Βιολογικό γάλα: Ποια είναι τα οφέλη του;

biologiko-gala 1Το βιολογικό γάλα είναι γάλα ζωικής προέλευσης, ο κύκλος παραγωγής του οποίου έχει ελεγχθεί σε όλα τα στάδιά του και έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικός. Το πρώτο βιολογικό γάλα που γευόμαστε είναι φυσικά το μητρικό. Όταν έρχεται, όμως, η ώρα το παιδί να απογαλακτιστεί καλό είναι οι γονείς να καθορίσουν τη σωστή διατροφική συμπεριφορά του παιδιού τους από νωρίς, ώστε να θωρακίσουν την υγεία του και να εξασφαλίσουν και τη μετέπειτα σωστή πορεία της υγείας του στην ενήλικη ζωή.

Ποια είναι τα οφέλη του βιολογικού γάλακτος και σε τι υπερέχει του συμβατικού;

Αρχικώς, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το βιολογικό γάλα δεν έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και χημικών λιπασμάτων. Η διατροφική του αξία είναι υψηλή, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Η ποιότητα του βιολογικού γάλακτος επηρεάζεται από την εκτροφή των ζώων, τα οποία αντιμετωπίζονται ως μηχανές παραγωγής, γι’ αυτό έχουν χαμηλή γαλακτοπαραγωγή, η οποία εγγυάται την παραγωγή γάλακτος υψηλής ποιότητας.

Η κατανάλωση του βιολογικού γάλακτος περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας και ατοπικής δερματίτιδας ή εκζέματος στα παιδιά, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Ολλανδία.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί η εκτροφή βιολογική;

Για να θεωρηθεί η εκτροφή ζώου βιολογική θα πρέπει να ισχύουν οι εξής 6 προϋποθέσεις:

  • Τα ζώα να τρέφονται με ζωοτροφές υψηλής ποιότητας, που έχουν παραχθεί χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και χωρίς να υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
  • Τα ζώα να έχουν πρόσβαση σε διαμορφωμένες εκτάσεις, όπου προάγεται η καλή ποιότητας διατροφής και οι σωστές συνθήκες διαβίωσης.
  • Να εξασφαλιστεί το ειδικό περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ζώων και να ενισχύει τις φυσικές άμυνες.
  • e93f661817cb275e01f9b2d011a8ea5fΗ χρήση φαρμάκων και αντιβιοτικών να αποτελεί την έσχατη λύση και όχι συχνή προληπτική αγωγή.
  • Να απαγορεύεται η χρήση ουσιών για την προώθηση της ανάπτυξης ή της παραγωγής, όπως για παράδειγμα η χρήση αυξητικών ορμονών.
  • Η παραγωγή και η διακίνηση προϊόντων να γίνεται χωρίς ενδιάμεσες πρακτικές και προσθήκες χημικών ουσιών.

Το βιολογικό γάλα βοηθά στην ταχύτερη και καλύτερης ποιότητας ανάπτυξη των παιδιών. Είναι απαλλαγμένο από χημικά υπολείμματα, άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο ή επικίνδυνο για την υγεία μας. Είναι ένα φυσικό προϊόν που θωρακίζει τα οστά μας και βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού χωρίς παρενέργειες και αλλεργικές αντιδράσεις. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βιολογικά γάλατα που καλύπτουν ακόμη και τα πρώτα στάδια ζωής των παιδιών.

Πηγή: περιοδικό Vita

You may also like