Βότανα και Μπαχαρικά για κάθε Ζώδιο!, από τη Χρ. Θεοχάρη

83065cebd9690573405b24a531e4639bΚλείστε τα μάτια κι φανταστείτε μια κούπα αχνιστό κακάο με τσίλι,που σας βοηθάει να ξεπεράσετε το κρυολόγημα, τις κρύες νύχτες του χειμώνα! Μήπως σαν Σκορπιός που είστε, σας αρέσει η σκούρα σοκολάτα; Είναι ο δυόσμος το αγαπημένο βότανο της Παρθένου με τη φρέσκια, δροσερή μυρωδιά που θυμίζει καλοκαίρι; Ή μήπως το άρωμα του κάρυ σας συναρπάζει, γιατί σας ταξιδεύει σε μέρη μακρινά, καλά μου Τοξοτάκια; Κι ο γλυκός, ευαίσθητος Καρκίνος δεν συγκινείται όταν μυρίζει βανίλια το κέικ που μόλις βγήκε από το φούρνο και του θυμίζει τη μαμά του; Ο Δίδυμος,πάλι,  θυμάται την έντονη αρωματική γεύση του θεραπευτικού δεντρολίβανου, που τον ηρεμεί, ενώ ο αρχοντικός Λέων ονειρεύεται ένα κατακίτρινο ριζότο με σαφράν και σαμπάνια και ο Αιγόκερως γλυκοκοιτάζει ένα κοκκινιστό με γαρίφαλο και κανέλα στη σάλτσα ντομάτας!

Ναι,  τα ζώδια έχουν κι αυτά τις προτιμήσεις τους στο αρωματικό, μοσχοβολιστό σύμπαν των βοτάνων και των μπαχαρικών που δίνουν άλλη διάσταση στη ζωή μας και μας συντροφεύουν στις περιπέτειες στην κουζίνα μας!

Η αστρολογία, από την αρχαία εποχή, βασιζόταν στους κανόνες που θέσπισε ο φιλόσοφος και μαθηματικός Εμπεδοκλής για τα τέσσερα θεμελιώδη στοιχεία της Φύσης: ο Αέρας, η Φωτιά, η Γη και το Νερό αποτελούσαν τον πυρήνα του κάθε ζωδίου.

Τα τέσσερα αυτά στοιχεία, χρησιμοποιούνται από τότε για να περιγράψουν συμβολικά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της κάθε ζωδιακής ομάδας αλλά και την ανθρώπινη φύση γενικότερα.

Με τη βοήθεια των τεσσάρων αυτών στοιχείων  μπορούμε να κατανοήσουμε  τη συμπεριφορά των ζωδίων αλλά και να διακρίνουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους τα ζώδια επεξεργάζονται τα ερεθίσματα γύρω τους. Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη γεύση και τις μυρωδιές, συνδέεται με τα τέσσερα στοιχεία που κυριαρχούν σε κάθε ζώδιο.

Τα μπαχαρικά λοιπόν, και τα βότανα είναι ένας πολύ αρωματικός τρόπος για να προσθέσετε μοναδική γεύση όχι μόνο στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αλλά στην ίδια σας τη ζωή!Θα μάθουμε λοιπόν ποια βότανα και μπαχαρικά αντιστοιχούν στο κάθε ζώδιο!

Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας στα αρώματα και τις μυρωδιές, εξερευνώντας τα αγαπημένα βότανα και μπαχαρικά του κάθε στοιχείου, όπως κι αυτά που ταιριάζουν περισσότερο σε κάθε ζώδιο.

*ΑΕΡΑΣ
Ο Αέρας συμβολίζει την  ψυχή, δίνοντας πνοή σε κάθε τι άψυχο. Ταυτίζεται με ότι κινείται, μεταβάλλεται, και αλλάζει διαρκώς. Το πνεύμα είναι η βασική του έκφραση, όπως και η Σκέψη. Με ορμή και τόλμη επικοινωνεί τις ιδέες του και αναζητά διαρκώς νέες περιπέτειες που θα του ανοίξουν δρόμους για να εκφραστεί ακόμα πιο δημιουργικά και πιο πρωτότυπα.Τα 3 ζώδια του Αέρα είναι ο Υδροχόος, οι Δίδυμοι και ο Ζυγός

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ο ιδιόμορφος Υδροχόος εκτιμά την ασυνήθιστη και πολύπλοκη γεύση του γλυκάνισου. Χρησιμοποιήστε αυτό το μπαχαρικό σε σχήμα αστεριού για να φέρετε ευχάριστες εκπλήξεις στη ζωή σας, κρυμμένες μέσα σε μια αρωματική μαρμελάδα μήλου! Το βότανο που αρέσει στον Υδροχόο, είναι το μελισσόχορτο που καταπραΰνει τους πονοκεφάλους και τα πολλά νεύρα, και δίνει έντονο άρωμα λεμονιού σε ροφήματα και κέικ!

tumblr_me80zzTEvW1rs4xk0o1_500ΔΙΔΥΜΟΣ
Ο πολύ επικοινωνιακός Δίδυμος μπορεί να χρειαστεί μια μικρή βοήθεια για να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες που αναζητά και βρίσκει, οπότε ο άνηθος με την καθαρή, δροσιστική του γεύση διεγείρει την όρεξη και βοηθά στην πέψη! Το έντονα αρωματικό και εξωτικό κύμινο θα τον ξετρελάνει, όταν το βάλετε σε σούπες και όσπρια!

ΖΥΓΟΣ
Η Ρομαντική φύση του Ζυγού εκτιμά πολύ ένα μπαχαρικό που καλλιεργεί την αγάπη και τον αισθησιασμό. Το Κάρδαμο, είναι γνωστό για τις ήπιες,θερμαντικές του ιδιότητές του, όποτε πασπαλίστε λίγο πάνω από ένα κριθαρότο με λαχανικά σωτέ, όταν θέλετε να ζεστάνετε τα πράγματα σιγά-σιγά! Το βότανο που ταιριάζει με την εκλεπτυσμένη φύση του Ζυγού, είναι το θυμάρι, που μπορεί να μπει σε πολλά φαγητά, ενώ το ρόδι  ως υλικό, θα ταιριάξει πολύ με μια ελαφριά πανακότα που θα την λατρέψει!

*ΦΩΤΙΑ
Η Φωτιά συμβολίζει με την έντονη υπόστασή της, την  Ενέργεια και το Φως. Ταυτίζεται με τις έντονες συγκινήσεις, τη δράση, τη μαχητικότητα και τη δύναμη. Το Φως  είναι η βασική της έκφραση, που ακτινοβολεί δυναμικά και ανοίγει δρόμο στο πέρασμά του.  Με φιλοδοξία, αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό,ξεκινάει και ολοκληρώνει νέες δραστηριότητες που θα μας γεμίσουν αυτοπεποίθηση, μόλις κατακτήσουμε το στόχο μας. Τα 3 ζώδια της Φωτιάς είναι ο Κριός, ο Λέων και ο Τοξότης

ΚΡΙΟΣ
Ο αρχηγός, κατακτητής Κριός εκτιμά  πολύ τη δυνατή γεύση του πιπεριού καγιέν και του τσίλι, που του δίνουν αυτοπεποίθηση και εκφράζουν την αγάπη για τη ζωή. Χρησιμοποιήστε αυτό το μπαχαρικό για να ταρακουνήσετε λίγο τα νερά και να δώσετε άλλη διάσταση στα μαγειρευτά σας ή σε μια κούπα ζεστή σοκολάτα! Το βότανο που αρέσει στον Κριό, είναι η ρίζα του τζιντζερ που καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους και είναι θεραπευτικό του κρυολογήματος, αν το βάλετε σε ροφήματα και σούπες!

ΛΕΩΝ
Ο αρχοντικός Λέων χρειάζεται ένα βότανο που έχει έντονο χαρακτήρα, όπως ο ίδιος και θα ξεχωρίζει σαν άρωμα και γεύση. Το δεντρολίβανο αρωματίζει κρέατα και ψάρια, αλλά πίνεται και σαν αντιφλεγμονώδες, χαλαρωτικό αφέψημα, ενώ το χρυσό χρώμα και η ιδιαίτερη, λεπτή μυρωδιά του πανάκριβου σαφράν (ή Κρόκου στα Ελληνικά) ταιριάζει απόλυτα στο βασιλιά των ζωδίων, δίνοντας άλλη διάσταση σε φαγητά και γλυκά.

3ff9ffe41b83edd80dcd203f120d720dΤΟΞΟΤΗΣ
Η περιπετειώδης φύση του Τοξότη αγαπά την έντονη, ασυνήθιστη μυρωδιά του φασκόμηλου, που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά δίνει και πολύ ιδιαίτερο άρωμα σε πιάτα με χοιρινό, ή πουλερικά και σούπες με λαχανικά.Το εξωτικό κάρυ, ταιριάζει πολύ με τον ανήσυχο Τοξότη αφού στο μείγμα του περιέχει μπαχαρικά που τονώνουν τη λειτουργιά του συκωτιού που είναι το αδύναμο σημείο του.Θα λατρέψει κάθε πιάτο που το περιέχει και θα σαγηνεύσει το αντικείμενο του πόθου του παράλληλα!

*ΝΕΡΟ
Το Νερό συμβολίζει την πηγή ζωής του ανθρώπου, τη μήτρα και το συναίσθημα. Ταυτίζεται με την αγάπη, τη δοτικότητα, τον εσωτερικό μας κόσμο και τα όνειρα.Το Νερό είναι μαλακό, απαλό και πανταχού παρόν, μια και πηγαίνει παντού και αλλάζει μορφή συνέχεια. Αποτελεί τη βασική έκφανση της Καρδιάς, που εκφράζεται μέσα από κάθε τι που μας βοηθάει στο να την ανοίγουμε, όπως η μουσική και το τραγούδι. Το Νερό είναι υποχωρητικό και παντοδύναμο, καθώς απλώνεται και καλύπτει τα πάντα-είναι η βάση της κάθε μας σκέψης και πράξης! Τα 3 ζώδια του Νερού είναι οι Ιχθείς, ο Καρκίνος και ο Σκορπιός

ΙΧΘΕΙΣ
Οι ονειροπόλοι Ιχθείς χρειάζονται ένα βότανο που θα τους ταξιδέψει και θα τους χαλαρώσει παράλληλα, όπως είναι το απαλό χαμομήλι με τις ηρεμιστικές του ιδιότητες που είναι το πιο κατάλληλο για ρόφημα, ενώ το μπαχαρικό που θα τον συναρπάσει και θα τον μαγέψει είναι η κανέλα, που θα δώσει το ξεχωριστό της άρωμα σε γλυκά με κρέμα όπως ένα ρυζόγαλο, ή ακόμη και σε φαγητά, όπως το κλασικό κοκκινιστό.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ο συναισθηματικός Καρκίνος χρειάζεται ένα βότανο που θα του ξυπνήσει μνήμες από τη μαμά, και θα καταπραΰνει και το στομάχι παράλληλα!  Ο δυόσμος μπορεί να του θυμίσει τα γεμιστά της,αλλά και να βοηθήσει στη χώνεψη, ενώ το γαρύφαλλο, με το έντονο άρωμά του, είναι ένα μπαχαρικό διεγερτικό και τονωτικό- ό,τι πρέπει για γλυκά που λατρεύει, όπως η καρυδόπιτα και που του τονώνουν την αυτοπεποίθηση!

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Ο αισθησιακός και μυστηριώδης Σκορπιός, χρειάζεται ένα βότανο όπως το τζίνσενγκ, που τον βοηθάει να αποβάλλει τις τοξίνες που δημιουργούνται από το έντονο συναίσθημά του και είναι ιδανικό για ρόφημα, ενώ το μπαχαρικό που τον ξετρελαίνει είναι το μοσχοκάρυδο, με το πολύ ιδιαίτερο άρωμα που αναδεικνύει ένα απλό πουρέ, ή μια κολοκυθόσουπα και που είναι κι αυτό όπως ο ίδιος:σε μικρές ποσότητες κάνει θαύματα, σε μεγάλες είναι δηλητήριο!

*ΓΗ
Η Γη συμβολίζει τη στέρεη, τρισδιάστατη πραγματικότητα, τη μονιμότητα, την  δύναμη και τη σταθερότητα. Ταυτίζεται με τη γονιμότητα, την καρποφορία και τον υλικό κόσμο.Η Γη είναι η σταθερή,  αργή και ασφαλής έκφραση της ύλης, απαραίτητη για να ζήσουμε και να εκτιμήσουμε όσα αγαθά έχουμε. Ξέρει να υποστηρίζει και να συντηρεί την ανθρώπινη φύση, μια και αποτελεί τη βάση, το υπόβαθρο και την αφετηρία για όλες τις πράξεις και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, για να επιβιώσουμε.Τα 3 ζώδια της Γης είναι ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως

taurus_by_silently_awake-d5xph9eΤΑΥΡΟΣ
Ο πρακτικός,σταθερός Ταύρος χρειάζεται ένα βότανο όπως η ρίγανη, που παραδοσιακά συνδέεται με τη την αφθονία, για να νιώσει ασφαλής. Αγαπάει την χαρακτηριστική της μυρωδιά, που του θυμίζει παραδοσιακά φαγητά όπως το κλασσικό κοτόπουλο στο φούρνο, ή τα κεφτεδάκια ενώ ο παπαρουνόσπορος, με τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες είναι ιδανικός για γλυκά, πίτες και το αγαπημένο του , θρεπτικό ψωμί  που το απολαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η ευαίσθητη και λεπτολόγος Παρθένος, λατρεύει την υπέροχη μυρωδιά της λεβάντας που την χαλαρώνει και την ηρεμεί. Μπορεί να την πιει σε ένα αρωματικό τσάι μαζί με άλλα βότανα, αλλά και να την απολαύσει σε μικρή ποσότητα σε ένα κέικ, ή κουλουράκια στα οποία θα δώσει άλλη διάσταση. Η πολύ γνωστή Βανίλια με το διακριτικό της άρωμα, είναι το ιδανικό μπαχαρικό για την Παρθένο και πάει με όλα τα γλυκά που τόσο της αρέσουν.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο συντηρητικός και παραδοσιακός Αιγόκερως, θα ξυπνήσει από το έντονο άρωμα του βασιλικού,που θα του θυμίσει καλοκαίρια στο νησί και κλασικές σάλτσες με ντομάτα. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν στη συγκέντρωση και στην ανακούφιση από το κρυολόγημα, ενώ το πιπέρι, και ειδικά το εξωτικό ροζ πιπέρι ταιριάζει πολύ με πλούσια πιάτα που λατρεύει όπως το ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος ή οι πένες με σολομό και βότκα.

Περισσότερα για την Χριστίνα Θεοχάρη, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like