Γίγαντες με σπανάκι

giagantes1[check_list]

  • Θα χρειαστείτε μια μέτρια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ένα στρογγυλό ταψί.

[/check_list]
Χρόνος μαγειρέματος: περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ: ( Για 6 μερίδες )
 500 gr. γίγαντες, που τους έχουμε μουλιάσει σε μπόλικο νερό για 8-10 ώρες
 500 gr. σπανάκι
 7-8 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
 1 μεγάλο πράσο κομμένο σε ροδέλες
 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένο
 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
 600 gr. ντοματάκια κονκασέ
 3-4 κ.σ. φρυγανιά
 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 Αλάτι
 Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βράζουμε τους γίγαντες για 30-40 λεπτά, ίσα που να μαλακώσουν λίγο και να μασιούνται. Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το πράσο και τα φρέσκα μυρωδικά και τα αλατίζουμε.
gigantes2Λαδώνουμε λίγο τον πάτο του ταψιού και ρίχνουμε τους μισούς γίγαντες. Στρώνουμε από πάνω το μείγμα με το σπανάκι και από πάνω τους υπόλοιπους γίγαντες.
Τέλος περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και κατόπιν με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σερβίρετε κάθε μερίδα με μια κουταλιά φρέσκο ελαιόλαδο.

Υ.Γ Για όσους δεν νηστεύουν μπορούν να προσθέσουν στο φαγητό 300 γραμμάρια τριμμένη φέτα.
Υ.Γ.1 Το φαγητό αυτό, όπως και τα περισσότερα λαδερά, τρώγεται-κατά τη γνώμη μου- καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Υ.Γ.2. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like