Γιατί αισθάνομαι πάντα κουρασμένη;


Ένα από τα συχνότερα προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας είναι η συνεχής αίσθηση κόπωσης. Συχνά γυναίκες αλλά και άνδρες παραπονιούνται ότι κατά την διάρκεια της ημέρας αισθάνονται συνεχώς μία αίσθησης κούρασης και νύστας ακόμη και αν έχουν κοιμηθεί πολλές ώρες την προηγούμενη νύχτα. Τι είναι αυτό λοιπόν που συμβαίνει;

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν διαταραχές ύπνου που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια του σχετικού γιατρού και επηρεάζονται από μία σειρά παραγόντων όπως είναι η παχυσαρκία. Τι γίνεται όμως με τις άλλες περιπτώσεις?
Είναι καλό να προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου με τις ίδιες ώρες ανάπαυσης και έγερσης. Τονίζουμε ότι, όταν κοιμόμαστε μετά τις 12 οι ώρες ύπνου ποιοτικά δεν είναι οι ίδιες όπως και ότι ο μεσημεριανός ύπνος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον βραδινό.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών όπως και τα βαριά γεύματα κατά τις νυχτερινές ώρες για να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας για έναν ομαλό ύπνο. Ακόμη, όταν πέφτουμε να κοιμηθούμε πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να αφήνει πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά αποσκοπώντας σε πλήρεις αναπνοές και εκπνοές που κυμαίνονται περίπου σε 8-10 ανά λεπτό.

Τέλος είναι σημαντικό κατά την διάρκεια της μέρας να δίνουμε στον εαυτό μας συχνά και πλήρη διαλείμματα από την εργασία ιδίως όταν αυτή σχετίζεται με την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος μετά από ώρες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή μας και να μας δημιουργήσει αυτή την αίσθηση κόπωσης.

Προστατέψτε τον εαυτό σας και να του χαρίζετε συχνές μικρές στιγμές χαλάρωσης χωρίς να περιμένετε από μία μηχανή να περνά αυτόματα από μία κατάσταση υπερδιέγερσης και υπεραπασχόλησης σε μία κατάσταση απενεργοποίησης αλλά να προχωράτε σε αυτή με σταθερά και αργά βήματα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Τέλος, πολλές φορές οι διαταραχές στον ύπνο και η μόνιμη αίσθηση κούρασης μπορεί να είναι σημάδια μίας σωματικής διαταραχής αλλά και μίας ψυχολογικής ανισορροπίας που ίσως βιώνετε και αντιμετωπίζεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα σε πρώιμο στάδιο παρέμβασης.

You may also like